Låt oss hjälpa dig välja rätt citrusfrukt

ICAs citrusfrukter - vilken är din favorit?

Visste du att småcitrus är samlingsnamnet för olika sorter satsumas, clementiner och tangeriner? Det finns en stor variation i både smak och utseende mellan olika citrusfrukter - men gemensamt för alla citrusarter är den underbart söta, syrliga och uppfriskande smaken.

Med hjälp av etiketterna guidar vi dig till rätt smaker bland våra älskade citrusar. Varför inte testa en ny sort nästa gång du handlar? Det kanske finns en orangegul rackare därute som är din framtida favorit!

Det finns en småcitrus för alla

Nadorcott

Nadorcott är en lättskalad småcitrus i tangerinfamiljen. Den är plattrund i formen och skalfärgen är intensivt djuporange. Det välfärgade fruktköttet är saftigt med mycket smak och en hög sötma i fin balans med syran. Något som gör denna citrusfrukt till det ultimata mellanmålet. En småcitrus att längta efter i vintermörkret helt enkelt!

Säsong: Från Spanien januari-april och från Sydafrika augusti-oktober

Orri

Orri är en småcitrus som tillhör tangeringruppen. Det är en medelstor frukt med ljust orange skal. Den är lättskalad, så gott som kärnfri, med ett mjukt, saftigt fruktkött och en väldigt söt men balanserad smak. ICAs citrusexpert Emelie Cangård beskriver smaken som unik bland småcitrus, väldigt fruktig och nästan blommig. Denna småcitrus är god att äta precis som den är men är också mycket populär att göra marmelad av.

Säsong: februari-april

Satsumas Queen

Satsumas Queen mognar långt senare, först i januari, och bjuder på stora tefatsformade frukter med en mörk skalfärg. Det är helt enkelt en satsumas olika alla andra! Den sötaste av alla satsumas, milt syrlig. En utsökt satsumas som finns där när du trodde att satsumassäsongen sedan länge var över. Bäst kommer denna satsumas till sin rätt i desserten eller som mellanmål.

Säsong: januari-februari

Tarantine

Namnet är en historia i sig, men för den filmintresserade antyder det i alla fall vad som gömmer sig under skalet på denna stora småcitrus. När mamma är clementin och pappa är blodapelsin (Tarocco) blir resultatet något helt nytt, en blodtangerin! En frisk smak där syra från blodapelsinen möter clementinens sötma. Frukten har ett vackert, lätt rödkindat skal. Passar perfekt i maten, till desserten eller som mellanmål.

Säsong: december-januari

Tarocco

Det är något visst med blodapelsiner, och Tarocco anses av många vara den allra bästa. Kanske beror det på att den är lättskalad, har en härligt pikant syra och aromatisk smak. Eller så är det helt enkelt det mjälla, läskande fruktköttet med vackert ljusröda partier som smälter i munnen. Denna blodspelsinernas crème de la crème funkar utmärkt såväl i varmrätter som desserter.

Säsong: januari-april

Washington Sanguina

Underbart är kort och så även tiden då denna härliga citrussort finns att få tag på under februari. Denna ljusa halvblodapelsin bjuder ytterst sällan på någon färgsensation men frestar desto mer med sin goda smak. Smaken är mild och söt med en liten och knappt märkbar syrlighet. Jag kan äta enorma mängder. Supergod att använda i smoothies eller pressa sin egen juice av. Pressar man flera kan man ha tur och få en extra färgrik juice tipsar vår citrusexpert Emelie Cangård om!

Säsong: februari-mars

Visste du att...

den röda färgen i blodapelsin är antioxidanten antocyanin, som styrs av temperatur. Siciliens svala bergssluttningar passar utmärkt för blodapelsinodlingar men först när nätterna blir tillräckligt svala, framträder den röda färgen i fruktköttet.

citrus som odlas längs ekvatorn förblir grön även när den är mogen. I områden där dygnsmedeltemperaturen är för hög stannar det gröna klorofyllet kvar i skalet istället för att tyna bort och släppa fram den orangea färgen. Genom att kyllagra citrus kan man hjälpa skalet att skifta färg.

småcitrus är det svenska samlingsnamnet för clementiner, satsumas och tangeriner. Den engelska motsvarigheten för gruppen är mandariner. Tangeriner är sorter som uppkommit genom att korsa olika småcitrus (clementin, satsumas och tangerin) med andra citrusfrukter, till exempel grapefrukt och apelsin. Samma sort kan ha olika namn beroende på var den tagits fram. Min favorit-tangerin är Nadorcott!

clementinen sägs ha fått sitt namn av en präst. Fader Clement Rodier fann den i sin trädgård i slutet av 1890-talet och troligen kom den ur en spontan korsning mellan en prydnadsapelsin och dåtidens medelhavsmandarin.

Spanien är världens största exportland för färsk citrus, men av den totala världsproduktionen står de enbart för 5 %. I topp ligger Kina med nästan 30 % av produktionen. Av all citrus som odlas står apelsiner för drygt hälften av volymen.

Källa: Emelie Cangård, citrusexpert ICA

Kvalitetslöfte

När du köper en vara det står ICA på kan du alltid vara säker på det här:

  • Vi smakar och testar tills vi är säkra på att produkterna lever upp till våra höga förväntningar
  • Vi strävar alltid efter bästa möjliga kvalitet och prisvärde
  • Alla produkter tas fram tillsammans med erfarna producenter och experter
  • Våra leverantörer kvalitetssäkras enligt externa standarder och vi ställer strikta krav på deras arbete utifrån kvalitet, miljö och socialt ansvar
  • Vi strävar efter att våra produkter ska bidra till ett starkt och livskraftigt jordbruk i Sverige
  • Vi använder bara tillsatser när de tillför konsumentnytta, t.ex. garanterar säkerhet och vi är så försiktiga vi kan med mängden salt och socker
  • Alla våra produkter går att spåra till var och när de tillverkades
  • Vi strävar efter att alla våra produkter ska vara framtagna med bästa möjliga omsorg för människa, djur och miljö

Goda recept med citrus