ICAs vertikalodlade kryddor

ICA lanserar en helt ny produktlinje med vertikalodlade kryddor i våra butiker i norr! Härligt smakrika kryddor odlas inomhus och levereras till våra butiker norr om Avesta.

Illustration

ICAs vertikalodlade färska kryddor

Kryddorna odlas i ett kontrollerat system i en outnyttjad äldre och nu ombyggd industrilokal, med förnybar el från vindkraft och ett recirkulerande optimerat vatten- och näringssystem. 

Odlingstekniken gör att vissa kryddor får ett någorlunda annorlunda växtsätt och utseende än vad du nortmal är van vid att se i butik, men våra vertikalodlade örter är smakrika och innehåller mycket bladmassa. Exempelvis är dillplantorna korta och knubbiga, men samtidigt täta och fina.

Vi hoppas att du kommer att gilla dem lika mycket som vi!

Odlingen

Utvecklingen av kontrollerad inomhusodling öppnar upp för att året runt ge stabila odlingsförhållanden och jämn kvalitet över året. Vertikalodling inomhus med LED-belysning ger goda förutsättningar att anpassa odlingen efter växternas behov. Varje planta får på detta sätt rätt mängd ljus, näring och vatten för att oavsett tidpunkt på året alltid hålla en jämn kvalitet och smak. Genom att odla på höjden i flera våningar utnyttjas markytan effektivt.

Miljö och klimat

Eftersom örterna från Oh my greens odlas inomhus i befintliga lokaler har ingen ny odlingsmark tagits i anspråk. Åkermarken ska vi vara rädda om!

Odlingen och kryddorna är IP Sigill klimatcertifierad. I korta drag innebär detta att odlingen lever upp till högt ställda krav kring produktion, hållbarhet och klimatpåverkan och att detta kontrolleras genom en tredjeparts-certifiering.

Bland annat används 100 % vindkraftsel i anläggningen, energieffektiva LED-lampor belyser odlingarna och recirkulerande näringslösning ger goda möjligheter att begränsa vattenanvändningen.

 

ICA Dill

ICA Dill

Dill har gröna väldigt finflikiga blad med en väldigt karakteristisk och aromatisk smak. Fantastisk som smaksättare i såser, soppor och grytor till fisk och potatis. Tillsätt den strax före servering så behålls smak och färg bäst!

ICA Persilja 

Persiljan är en god och vacker krydda. Den passar utmärkt till grytor, gratänger, såser, soppor mm. Tillsätt bladen strax före servering så behåller de sin vackra gröna färg och fina smak.

ICA Bladpersilja 

ICA Bladpersilja 

Bladpersilja är en slätbladig släkting till vanlig krusbladig persilja. Den har en lite mildare smak och gör sig bättre i sallader och tabbouleh.  Utmärkt i pastarätter, såser, grytor och som garnering.
För att behålla smak och färg tillsätt mot slutet av matlagningen!

ICA Gräslök

Gräslök har en mild och fin löksmak. Den är god som smaksättning i såser och sallader men också soppor och grytor. En självklarhet till färskpotatis och sill.

 

ICA Basilika

ICA Basilika

Basilika har en väldigt karaktäristisk, aromatisk smak. Det är en ört som passar till det mesta. Fantastisk i en pesto eller caprese, god i sallad eller hackad över pasta, soppor och olika tomaträtter.
Basilikan tappar smak vid uppvärmning så tillsätt direkt före servering i varm mat.
Den är känslig för kyla och fryser under 12 grader så håll den helst i rumstemperatur.

ICA Koriander

Koriander har en speciell doft och smak som de flesta antingen älskar eller inte gillar alls. Även korianderfrön används i matlagning men här är det bladen som är det intressanta. Korianderblad används bäst hela eller hackade blandade i olika rätter direkt före servering eller bara strösslade över.

ICA Timjan

Timjan är en användbar ört som passar till det mesta! Den varma, lite peppriga smaken är god till grillat, soppor, såser, grytor, tomat- och potatisrätter. Timjan kan tillsättas i början av matlagningen så att smakerna kommer fram ordentligt.

ICA Oregano

Oregano har en kraftig, fyllig smak som gör sig utmärkt till tomaträtter, såser och grytor. Utmärkt även till ost och därför en klassiker på pizzan!

ICA Thaibasilika

Thaibasilikans har en lite kryddigare ton än vanlig basilika och en touch av anis. Använd gärna bladen hela eller enbart lätt hackade i woker, grytor och sallader. Den lite söta smaken fungerar även fint i desserter.

ICA Citronmeliss

Citronmeliss har en fin citruston som är väldigt god i drycker, desserter, sallader och fiskrätter. Gör sig bäst utan tillagning men blir ändå ett gott örtte!

ICA Salvia

Salvia har lite ludna grågröna blad med en lite intensiv smak som passar utmärkt i fetare maträtter. Späda blad kan med fördel användas hela i rulader, direkt på kött eller fågel eller hackade i en gräddsås. Att smörsteka salviablad hela tills de är härligt krispiga är ljuvligt på en pastarätt!

ICA Fransk Dragon

ICA Fransk Dragon

Fransk Dragon har en stark anissmak med pepprig ton. Den används bäst hackad till fisk, skaldjur, kyckling, ägg och potatis. Den är ju också självskriven i en hemslagen bearnaisesås!

 

ICA Rosmarin

ICA Rosmarin

Rosmarin har en aromatisk doft och smak. Bladen används finhackade i grytor, till lamm, kyckling samt potatis och rotsaksrätter. Man kan också låta hela kvistar koka med oh sedan ta upp dem innan servering.

ICA Mynta

ICA Mynta

Mynta har en speciell mentholsmak som gör den extra god i drinkar, efterrätter eller i svalkande såser. Också gott till lamm, ärtor och bönor! Bladen används hackade eller mortlade för att få ut så mycket smak som möjligt.