Hoppa till sidans innehåll

Fin, folklig och en massa gott i lager på lager – smörgåstårtan är en rätt som aldrig sviker. Här djupdyker vi i historien bakom svenskarnas favvotårta.

Text: Caroline Carlander
TIPS: Här hittar du alla recept på smörgåstårtor!

Smörgåstårta? Ja, tack! Bröd, smarriga fyllningar och en massa godheter som dekoration säger vi sällan nej till. Förr fylldes smörgåstårtan med böckling och pastej, idag finns det varianter även för den mest kräsna. Men var kommer svenskarnas favorittårta ifrån? Vi tar det från början.

Smörgåshysteri 

På 30-talet tar smörgåsarna allt mer plats på matbordet och kokböckerna fylls med recept på olika sorters sandwich, ett på den tiden vanligt ord för en finare förrättssmörgås. Skivat, vitt bröd är nytt och modernt, och allt fler börjar köpa hem industribakat. I Hakons kokbok (utgiven av ICAs grundare Hakon Swenson) från 1938 hittas hela tio recept på olika typer av smörgåsar, som wienersmörgås och varm böcklingsmörgås. Det är också under 30-talet som ordet macka blir vanligt som slang för enklare smörgåsar med korv eller skinka som pålägg.

När smörgås och tårta blir en

30-talets sandwichvåg bäddade för smörgåstårtan, som skulle kunna beskrivas som flera svenska mackor med pålägg staplade på varandra. Men det är svårt att veta exakt när smörgåstårtan kom till. 1940 nämns sandwich för första gången med tårta i den Stora kokboken. I den bjuds det på ett recept på en sandwichtårta med två lager, fyllning och en finare utsmyckning. En kombination som påminner mycket om dagens smörgåstårta. Men sandwich med flera brödlager och fyllningar var ändå inte helt nytt. Här nedan har vi listat några härliga föregångare, som funkar lika bra nu som då. 

Smörgåstårtans föregångare

  • Cocktailtårta

    En tårta i flera lager som serverades på 30-talets trendiga cocktailpartyn. Med åren tillkom allt fler lager som till slut blev dagens gräddiga smörgåstårta.
    Smarrigt recept på cocktailtårta med svart kaviar och räkor

  • Randig sandwich

    En spejsad förrättssmörgås från 1900-talets början. Ljust och mörkt bröd med olika fyllningar staplades i flera lager, varannan ljus varannan mörk. Fyllningen kunde bestå av färgat smör, lax och sardeller. Ibland festade man till det med skivad oxtunga. Brödet pressades ihop under flera timmar, och skars sedan upp på tvären. Voilà – en randig sandwich!

  • Landgång

    Landgång är en avlång smörgås dekorerad med mängder av mumsiga pålägg som räkor, ägg och skinka. Förr i tiden var den tacksam att servera till finare bjudluncher, eftersom den gick att göra i förväg. Landgången håller fortfarande fanan högt och är idag ett populärt alternativ till smörgåstårtan när det bjuds in till kalas.