Hoppa till sidans innehåll

Fröer och kärnor innehåller mängder av nyttigheter och är perfekta smakhöjare genom hela dagen. På pastan, i soppan, i bakningen och självklart till frukosten! Här guidar vi dig till olika kärnor och fröer, dess egenskaper och hur du kan använda dem. Välkommen till lilla frö- och kärnskolan!

Artikel i samarbete med Risenta
Tips! Fler recept med fröer och kärnor hittar du här!

 • Solroskärnor

  Solroskärnor, alltså de skalade fröna från solrosblomman, har en mild och krämig nötsmak och är naturligt rika på många nyttiga näringsämnen som bland annat en rad olika B-vitaminer, E-vitamin, järn, magnesium, fosfor och folat. Ät dem direkt som de är eller att rosta dem med lite salt om du vill lyxa till det. Perfekt som topping på smoothien, att blanda i granolan, sprinkla över salladen, mixa till en pesto eller i bröd. Användningslistan är lång!

  Recept med solroskärnor

 • Pumpakärnor

  Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bl.a. rika på zink och E-vitamin. I århundraden har pumpakärnor användts i människans kost, dels för att de är mättande och näringsrika men också för dess medicinska egenskaper. Passar utmärkt att toppa frukostyoghurten, i granolan, müslin och gröten. Också över salladen eller i bakning.

  Recept med pumpakärnor

 • Chiafrön

  Visste du att ordet Chia betyder styrka? Inte så konstigt när dessa små frön är maxade med fibrer. Chiafrön kommer från en växt som heter Salva Hispanica, och passar perfekt till frukosten, till maten eller till bakningen. Fröernas förmåga att bilda gele i kontakt med vätska blir utmärkt i puddingar och bakverk.

  Recept på chiapudding

 • Linfrö

  Kommer från blomman lin, och kännetecknas av deras höga halt av fiber. Toppen som fiberberikning till frukosten eller till bakningen. Linfrö passar riktigt bra i yoghurt, filmjölk, müsli, bröd, gröt och olika sallader. Linfrön är också utmärkt i proteinshakes och fruktsmoothies. SLVs rekommenderar max 2 msk helt linfrö per dag.

  Recept med linfrön.

Goda matiga recept med fröer och kärnor

 • Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor

  Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor

  Snabbfräst strimlad kål smaksatt med balsamico och toppad med fetaost är en lättlagad vegetarisk rätt. Med en färdigskuren mix av olika kålsorter så blir tillagningen extra smidig. Det går även utmärkt att välja egna favoriter i kålfamiljen som t ex spetskål eller rödkål för den här smakrika gröna rätten fulladdad med nyttigheter.

  - Olivoljefräst kål med fetaost och pumpakärnor

  Spara

 • Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

  Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

  Njut av läcker nektarinsallad med halloumi. En god och mättande vardagsrätt. Halloumi blandas med nektariner, bulgur och näringsrik spenat. Nektarinerna har en ljuvlig söt smak då honung ringlats över under stekning. Bryt av med en svalkande yoghurt och toppa med knapriga pumpakärnor.

  - Halloumi- och nektarinsallad med yoghurt och bönor

  Spara

 • Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor

  Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor

  Pasta med pesto och mozzarella är lika enkel att tillaga som god att äta. Peston blandas ihop med matlagningsgrädden, och den serveras till pastan, lite riven mozzarella, stekt broccoli och toppas sen med nötiga pumpakärnor.

  - Pasta pesto med mozzarella och pumpakärnor

  Spara

 • Spenat- och ostpaj med tomatsallad

  Spenat- och ostpaj med tomatsallad

  Paj, mitt i veckan? Jajamen! Här är den fylld med spenat och ost. I spenatblandningen så hittar du även lök och solroskärnor, och givetvis hälls lite äggstanning på för att pajen ska sätta sig i ugnen. Ät med en sallad smaksatt med rödvinsvinäger och färsk basilika. Mums!

  - Spenat- och ostpaj med tomatsallad

  Spara

 • Rostad pumpasallad med avokadokräm

  Rostad pumpasallad med avokadokräm

  Alltså vi älskar ugnsrostad pumpa! Den passar också perfekt som huvudingrediens i en sallad, särskilt tillsammans med råvarorna i den här rätten. Servera avokadokrämen med solroskärnor till och vi har en succé. Hoppas det ska smaka!

  - Rostad pumpasallad med avokadokräm

  Spara