Hoppa till sidans innehåll

Har det varit mycket snack om bowls och burritos på sistone? Andas ut och gör en hederlig ugnspannkaka till middag. Här är recepten som gör ingen besviken.

Sofie Lundmark
Tips: här hittar du alla recept på husmanskost 

10 populära husmansrätter

 • Biff Lindström

  Biff Lindström

  Smakrik husman med härliga tillbehör! Servera med rostad potatis, brynt smör, citronskal och timjan samt haricots verts i en senaps- och sardellmajonnäs.

  Biff Lindström med krossrostad potatis och sardellbönor

 • Tjälknöl

  Tjälknöl

  Tjälknöl med rotfruktsgratäng är ett ordentligt och festligt recept som du ska laga om du har tid och vill ha en utmaning i köket. Servera med den krämiga och underbara rotfruktsgratängen.

  Tjälknöl med rotfruktsgratäng

 • Kroppkakor

  Kroppkakor

  Traditionella svenska kroppskakor med underbar smak. Du fräser lök, bacon, persilja och svamp i smör och omsluter sedan röran av degen och låter bollarna koka tills de flyter upp till ytan och är klara att serveras.

  Kroppkakor med svamp och bacon

 • Stekt strömming

  Stekt strömming

  Denna strömming är marinerad i senapskräm, det gör den saftig och fyllig i smaken. Bjud med krispig crudité på fänkål, brynt smör och rårörda lingon.

  Stekt strömming med fänkålscrutié, brynt smör och rårörda lingon

 • Inkokt lax

  Inkokt lax

  Det ska vara ordentligt vinägertryck i lagen till inkokt lax! Den inkokta laxen blir till en somrig bjudrätt tillsammans med mandelstekt sparris och en läckert grön dillmajonnäs.

  Inkokt lax med mandelstekt sparris och dillmajonäs

 • Fläsklägg med rotmos

  Fläsklägg med rotmos

  Genom att koka benfri rimmad fläsklägg med lök, morot, kryddpeppar och lagerblad får du en suverän buljong att smaksätta rotmoset med. Ett rotmos med betoning på morötter, följt av kålrot och potatis.

  Kokt rimmad fläsklägg med rotmos

 • Kalops

  Kalops

  Grytornas gryta och kryddornas krydda – det vill säga kalops och kryddpeppar som sätter den så typiska smaken. Det blir såsigt, vilket passar fint till mormorskokta morötter, alltså morötter som kokas sönder med lök och gafflas med smör.

  Lyxig kalops med mormorskokta morötter

 • Wallenbergare

  Wallenbergare

  Tycker du om vilt så är det här ett recept för dig. Laga till en Wallenbergare på viltkött och servera tillsammans med whiskylingon och rosmarinpotatis. Utsökt!

  Viltwallenbergare med whiskylingon och rosmarinpotatis<

 • Kålpudding

  Kålpudding

  Kålpudding är en älskad husmansrätt som aldrig går ur tiden. Kombinationen av mjäll vitkål, blandfärs, sirap, soja, grädde och kalvfond går helt enkelt inte av för hackor. Bjud på klassiskt vis med rårörda lingon till. Kanske även en fräsch grönsallad.

  Kålpudding grundrecept

 • Ugnspannkaka

  Ugnspannkaka

  Ugnspannkaka är en älskad husmansklassiker. Med detta grundrecept får du till pannkakan varje gång. Sedan kan du gå loss och piffa pannkisen med det du tycker om! Vad sägs om smörstekta äppelskivor och knaperstekt bacon?

  Ugnspannkaka grundrecept