Ärtsoppa med fläsk
Klassisk ärtsoppa med fläsk är en god och mättande soppa som tar lite tid att göra, men är mödan väl värd. Detta recept ger dig en ärtsoppa med traditionella smaker som kommer från fläsklägg, kryddnejlikor och naturligtvis timjan och mejram. Ärtsoppa med fläsk går bra att göra i en stor sats och frysa in.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2023
Ingredienser
4 portioner
5 dl torkade gula ärtor
2 1/2 l vatten (till blötläggning)
2 1/2 l vatten (till kokning)
1 gul lök
2 kryddnejlikor
900 g rimmat fläsklägg
1/2 msk torklad timjan
1/2 msk torkad mejram
salt
Till servering
senap
knäckebröd
smör och ost
färsk mejram eller timjan
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl serveringsförslag.
Energi2558 KJ / 612 kCal
Fett13 g
Salt2.2 g
Kolhydrater51 g
Protein66 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
PS. Alla ni som super gott......hade varit intressant att få veta vad ni dricker😂. DS
Per
2024-11-07Hallå där alla matlagare! Tänkte bara bidra med ett litet tips. Blötläggning av ärtor o bönor är fullständigt onödigt. Så här gör jag: 4dl. ärtor,1,6liter KOKANDE vatten i tryckkokaren. Låt stå en timme. Tillsätt gul lök o rimmat fläsk efter behag. Koka med tryck i 2 timmar o tillsätt timjan,mejram o buljong.(Jag tog en höns o en grönsaks) KLARRT!!!! Lycka till! /Per vid spisen
Per
2024-11-07För mycket vatten till kokningen samt för lång koktid
Jonny
2024-10-25