Hoppa till sidans innehåll

Ta dig tillbaka till barndomens glada dagar med vår samling svenska husmansrätter som kålpudding, fläsklägg och andra nostalgiska favoriter.

Caroline Carlander

Det finns inget som går upp mot pappas kåldolmar. Farmors köttbullar är godast. Kroppkakorna smakar bäst hos farbror i Småland och mormors gamla recept tas upp ur lådan när det ska lagas rotmos. Det kanske inte är något vi bjuder på till fest, men på vardagar dukar vi gärna upp den äldre husmanskosten vi lärt oss under uppväxten, varvat med nyare varianter som köttfärsås och spaghetti. Men varför lagar vi husmanskost om och om igen?

 – Det är något lugnande med att laga husmanskost, man kan inte skynda på för mycket. Dessutom är det smaker man minns från barndomen. Min farmor gjorde en fiskpudding med skirat smör som jag inte glömmer, säger ICA-kocken Leif Grönlund. 

Kanske är det de enkla smakerna vi aldrig tröttnar på. Som ger en sorts trygghet i den annars så hetsiga vardagen. Något som påminner om sådant vi alltid har ätit.

  • Frasiga favoriter

    Frasiga favoriter

    Frasiga, gyllenbruna raggmunkar med knaperstekt fläsk. Ljuvligt gott!
    Raggmunk med fläsk

  • Pytt i panna som den ska vara

    Pytt i panna som den ska vara

    Har man puttat ner maten i pannan eller är det de pyttesmå bitarna man menar? Namnet är omtvistat men pytt i panna står stadigt på den svenska menyn sedan många årtionden tillbaka.
    Klassisk pytt i panna

  • Hemlagad "radhusbiff"

    Hemlagad "radhusbiff"

    Med härliga smaker av äpple, rimmat fläsk och nejlika blir denna husmansklassiker en riktig nostalgitripp till 1950-talet. Och har du väl smakat hemlagad blodpudding blir det svårt att gå tillbaka till snabbvarianten.
    Egengjord blodpudding

  • Nostalgirätten nr.1

    Nostalgirätten nr.1

    Svindlade god husmankost lagad på kål och köttfärs. Servera med kokt potatis och lingonsylt.
    Kålpudding

  • Delikatess à la husman

    Delikatess à la husman

    Sillen hade en betydligt viktigare roll på 1950-talet än vad den har idag. Då fanns den ofta med till vardags eftersom den var både billig och näringsrik. I detta klassiska recept serveras den panerad tillsammans med gräddkokt lök och potatis.
    Stekt salt sill med löksås

  • Räddaren i nöden

    Räddaren i nöden

    Knäck, vispa, häll. In i ugnen. Lättlagad husmanskost och ett säkert kort på middagsbordet.
    Tjockpannkaka

  • Öländska godingar

    Öländska godingar

    Du behöver inte vara smålänning för att älska kroppkakor – den här versionen med rimmat sidfläsk är en riktig smaksensation. Extra gott blir det med lingon och skirat smör.
    Öländska kroppkakor

  • Smarrig och mättande

    Smarrig och mättande

    Hederlig husmanskost när den är som bäst. Koka fläsklägget med lagerblad och servera med rotmos gjort på morötter, kålrot och potatis. Mums!
    Fläsklägg med rotmos

  • Syrlig korvklassiker

    Syrlig korvklassiker

    Laga stuvade rotfrukter till dina syrliga isterband och du får en husmansrätt av rang.
    Isterband med stuvade rotfrukter