Tips: Här hittar du fler recept med gurka!
Allt du behöver veta
Gurkan sägs härstamma från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår. Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frostoch behöver jämn värme. Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland.
Förvara gurka
Runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse.
Smakkompisar
Dill
Fänkål
Getost
Vattenmelon