Hoppa till sidans innehåll

Följ med på en djupdykning i den krispiga gurkans värld och ta del av fakta och goda recept med den gröna grönsaken i fokus.

Tips: Här hittar du fler recept med gurka!

Allt du behöver veta

Gurkan sägs härstamma från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår. Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frostoch behöver jämn värme. Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland.

Förvara gurka

Runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse.

Smakkompisar

Dill
Fänkål
Getost
Vattenmelon

Goda recept med gurka

 • Gurkraita

  Gurkraita

  Raita är en traditionell indisk yoghurtbaserad sås med smak av gurka, örter och spiskummin. Den milda och kalla såsen är ett perfekt tillbehör till kryddstarka rätter med uppgift att svalka gommen.

  - Gurkraita

  Spara

 • Gurksallad med vindruvor och fetaost

  Gurksallad med vindruvor och fetaost

  En vackert grön och krispig sallad med gurka, selleri och vindruvor som toppas med fetaost, mynta och pistagenötter. Salladen får en härlig fräschör och syra från dressingen som är smaksatt med citron.

  - Gurksallad med vindruvor och fetaost

  Spara

 • Iste med gurka, lime och mynta

  Iste med gurka, lime och mynta

  Iste måste väl ändå vara den ultimata törstsläckaren? Testa att göra eget iste på grönt te smaksatt med mynta, lime och gurka. En perfekt kombination mellan friskt, fräscht och svalkande!

  - Iste med gurka, lime och mynta

  Spara

 • Sandwich med äggkräm, gurka och krasse

  Sandwich med äggkräm, gurka och krasse

  En klassisk äggsandwich hör brittisk afternoon tea till. Testa denna variant med en kräm av ägg, majonnäs, cornichons och kapris mellan lager av saftig kavring och dekorera utsidan med hyvlad gurka och krasse.

  - Sandwich med äggkräm, gurka och krasse

  Spara

 • Gazpacho

  Gazpacho

  Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer.

  - Gazpacho

  Spara