Smaksätt med rök

Så får du till en äkta american bbq

En riktig amerikansk ”backyard barbecue”, med grannar och vänner samlade runt grillen. Du ser det framför dig. Men hur lyckas du bli ett BBQ-proffs? Äkta barbecue görs i täckt grill under lång tid, på relativt låg värme och smaksätter köttet med rök. Resultatet blir ett mörare, saftigare kött med mer röksmak.
Här hittar du alla våra recept på amerikansk mat.

Så får du till den amerikanska bbq-smaken

Nu börjar det vattnas i munnen, eller hur? För att bli ett riktigt proffs, testa med olika vedslag, rökspån/rökflis eller färskt enris. Röken tillför både smak och mörhet till köttet och den längre tillagningstiden gör att röken får tid att jobba sig in i maten och smaksätta den.

 1. 1. Spännande smaker

  När du röker kött, fisk eller fågel med en röklåda på grillen kan du leka med nya spännande smaker på sommarens grillfester och middagar. De olika träsorterna ger olika smakupplevelser. Från nötig smak av pekanträ till en tydlig whiskysmak från lagringsfat av ek. Prova dig fram och använd ganska lite spån från början, fyll hellre på med mer eftersom.

 2. 2. Low & slow

  När du grillar med rökspån stänger du locket på grillen och grillar utan direkt undervärme. Den här längre tillagningsmetoden gör att röken får tid att jobba sig in i maten och ge ordentligt med karaktär till smaken och gör dig till grillmästare. Poängen är med andra ord att grilla långsamt på låg temperatur – Low & slow, med rök från spån eller flis. Du behöver hålla igång grillen i flera timmar, så det gäller att grilla smart – att hålla värmen med så lite kol och briketter som möjligt.

 3. 3. The Snake Method

  Hur gör du då för att hålla igång grillen under längre tid, utan att bli ruinerad på kol och briketter? Ett sätt är "The Snake Method"; lägg briketter i en lång "orm", lite omlott, tänd på i ena änden och sedan tänder briketterna på nästföljande allt eftersom och du håller en stadig temperatur.

  Ett annat sätt för att hålla igång grillen länge är att använda kokosbriketter. Kokosbriketter är en relativt ny produkt på marknaden som är tillverkade av skal från kokosnötter. Kokosbriketter brinner i ca 4 timmar och dessutom kan man släcka dem och tända igen en annan dag.
  Har du fått smak för rökning på grillen, finns det riktiga rökgrillar som är specialkonstruerade för att du ska kunna röka och grilla med låg temperatur under många timm

Så använder du röklåda
 • 1. Lägg önskad mängd rökflis i en skål med vatten och låt det hela dra i minst en halvtimme. Vattnet fuktar fliset under rökningen och gör att röken uppstår snabbare. Sila bort vattnet ordentligt efteråt.
 • Förbered grillen och lägg önskad typ av rökflis i lådan. Lägg på locket och ställ lådan på grillgallret eller på gasolgrillens Flavorizer Bars innan du stänger grillen.
 • När rök bildas lägger du maten på grillgallret och stänger locket. Låt sedan maten grillas enligt receptet.
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1441)

Pyssel av present papper

Pom pom paketpyssel!

Släng inte överblivet paketpapper, snygga i stället till paketen! Vi visar hur du gör.