Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!
Tips! Här hittar du fler idéer på vad du kan
laga med gurka.
Gurkan sägs härstamma från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår.
Konstigt nog innehåller en gurka faktiskt lika mycket vatten som havet. Slanggurkan har en vattenhalt på cirka 96 procent och eftersom havsvatten består av runt 3,5 procent salt blir det ungefär samma procenthalt av vatten kvar som för gurkan. Trots sin höga vattenmängd innehåller gurkan både C-vitamin och kalium samt en liten del A-vitamin, magnesium, kisel och mangan.
Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frost och behöver jämn värme.
Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland.
Gurkan förvarar du allra bäst runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse. Annars är rumstemperatur bättre än kylskåp! Skivad gurka ska du alltid förvara i kylskåp.
Gurka passar inte att frysa in, tyvärr.
I grönsaksdisken är gurkorna raka, jämntjocka och inplastade. Kanske undrar du varför ICA säljer inplastade gurkor? Bland annat är det en viktig åtgärd för att minimera matsvinnet. Inplastningen skyddar nämligen mot både stötskador och uttorkning. En oplastad gurka håller i två dagar, medan en gurka med plastfilm håller i tio. Så, inplastningen är en avgörande åtgärd för att de ska hållas fräscha och så lite gurka som möjligt ska gå till spillo – bra va?
Det går fint att äta skalet på gurkan! Skalet kan ha en liten bitterhet som märks olika mycket på olika gurkor. Har du fått tag på en riktigt smakrik gurka så kan du skala om du vill, såklart.
Om du vill kan du ta bort kärnorna i gurkan om du ska äta den i en sallad. Vissa tycker det blir för vattningt att ha den mjuka kärndelen av gurkan kvar.
Förutom att vi älskar den i vilken sallad som helst och såklart som stavar till kräsna barn så kommer gurkan till sin rätt inlagd eller i kombination med sina bästa smakkompisar.
Strö lite socker på en bit gurka och se om det smakar vattenmelon!