Baka glutenfritt - stor guide!
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren! Och massa goda gurkrecept såklart!
Tips! Här hittar du fler idéer på vad du kan laga med gurka.
Gurkan sägs härstamma från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår.
Konstigt nog innehåller en gurka faktiskt lika mycket vatten som havet. Slanggurkan har en vattenhalt på cirka 96 procent och eftersom havsvatten består av runt 3,5 procent salt blir det ungefär samma procenthalt av vatten kvar som för gurkan. Trots sin höga vattenmängd innehåller gurkan både C-vitamin och kalium samt en liten del A-vitamin, magnesium, kisel och mangan.
Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frost och behöver jämn värme.
Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland.
Gurkan förvarar du allra bäst runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse. Annars är rumstemperatur bättre än kylskåp! Skivad gurka ska du alltid förvara i kylskåp.
Gurka passar inte att frysa in, tyvärr.
I grönsaksdisken är gurkorna raka, jämntjocka och inplastade. Kanske undrar du varför ICA säljer inplastade gurkor? Bland annat är det en viktig åtgärd för att minimera matsvinnet. Inplastningen skyddar nämligen mot både stötskador och uttorkning. En oplastad gurka håller i två dagar, medan en gurka med plastfilm håller i tio. Så, inplastningen är en avgörande åtgärd för att de ska hållas fräscha och så lite gurka som möjligt ska gå till spillo – bra va?
Det går fint att äta skalet på gurkan! Skalet kan ha en liten bitterhet som märks olika mycket på olika gurkor. Har du fått tag på en riktigt smakrik gurka så kan du skala om du vill, såklart.
Om du vill kan du ta bort kärnorna i gurkan om du ska äta den i en sallad. Vissa tycker det blir för vattningt att ha den mjuka kärndelen av gurkan kvar.
Förutom att vi älskar den i vilken sallad som helst och såklart som stavar till kräsna barn så kommer gurkan till sin rätt inlagd eller i kombination med sina bästa smakkompisar.
Strö lite socker på en bit gurka och se om det smakar vattenmelon!
Gurka tillsammans med asiatiska smaker är en så kallad match made in heaven. Servera gurka och böngroddar med en asiatisk dressing med bland annat soja, sesamolja och risvinäger och vänd ner hackad koriander och sesamfrön.
Asiatisk gurksallad med böngroddar och korianderNär du ställer fram den här rätten lämnas ingen oberörd: en skål med fräsch tzatziki smaksatt med dill och vitlök tillsammans med ugnsrostade, krispiga pitabröd och den orientaliska kryddbladningen zaatar här med spiskummin, oregano och sesamfrön.
Tzatziki med zaatar och krispig pitaFörbered dig på en smakexplosion med krispig hyvlad gurka, krämig burrata, syltade citronskal och den fräscha örtoljan chimichurri. En oemotståndlig inledning på måltiden eller på buffébordet!
Hyvlad gurka med burrata, syltad citron och chimichurriSmashad gurka har blivit en trend inom matvärlden där man krossar gurkan innan den blandas med en dressing, ett tillvägagångssätt som gör att gurkan tar åt sig bättre av dressingen. I det här fallet består dressingen av en kryddig chiliolja, toppa allt med jordnötter.
Smashad gurka med chilioljaEn kall soppa på en varm sommardag är en oemotståndlig kombination. Precis som smakkombinationerna i denna gurksoppa med mynta, jalapeño och citron!
Kall gurksoppa med myntaDelikat och utsökt pressgurka. Charmant klassiker, skivad gurka i effektfull ättikslag. Idealisk till mustiga grillade köttbitar. Makalöst gott också till köttbullar med kokt potatis.
PressgurkaVi får inte nog av att pickla, syra och lägga in grönsaker! En riktigt klassiker är inlagd gurka som här får sällskap av smakkompisen dill och passar till allt från köttbullarna till salladen och på frukostmackan.
Dillpicklad gurkaGrundrecept på saltgurka. Gurka, salt, socker och eventuellt lite dill är det enda som behövs för en snabbsaltad gurka. Enkelt att göra och mycket gott! Perfekt att servera på smörgås, blanda ner i salladen eller som tillbehör till en maträtt.
Enkel saltgurkaRaita är en traditionell indisk yoghurtbaserad sås med smak av gurka, örter och spiskummin. Den milda och kalla såsen är ett perfekt tillbehör till kryddstarka rätter med uppgift att svalka gommen.
GurkraitaDenna grönsallad med melon och gurka är oslagbar en varm sommardag. Mynta och ruccola sätter smak och saltrostade frön ger sälta och krisp. Perfekt för dig som vill ha melonsallad utan ost. Prova, vi lovar att du kommer vilja göra den fler gånger!
Sallad med melon och gurkaSmarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Hur lyckas du bli ett BBQ-proffs? Vi visar hur!
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
Snabbt, gott och enkelt! Vi lagar olika sorters omelett som passar alla smaker.
Du behöver inte åka till Frankrike för att njuta av deras sötsaker – spana in våra recept.
Bli ett BBQ-proffs med recept från duon bakom Holy Smoke BBQ i Höganäs!