Bild laddas
Guide

Gurka

Följ med på en djupdykning i gurkans värld! Hur förvarar man gurka? Måste man skala den? Och vad händer om man äter den med socker? Här får du svaren!
Tips! Här hittar du fler idéer på vad du kan laga med gurka.

Allt du behöver veta om gurka

Gurkan kom från Indien

Gurkan sägs härstamma från Indien och kom till Sverige i slutet av 1500-talet. Gurkväxter tillhör en familj med över 800 arter och 120 släkten där exempelvis gurka, zucchini och pumpa ingår. 

Lika mycket vatten i gurka som i havet

Konstigt nog innehåller en gurka faktiskt lika mycket vatten som havet. Slanggurkan har en vattenhalt på cirka 96 procent och eftersom havsvatten består av runt 3,5 procent salt blir det ungefär samma procenthalt av vatten kvar som för gurkan. Trots sin höga vattenmängd innehåller gurkan både C-vitamin och kalium samt en liten del A-vitamin, magnesium, kisel och mangan.

Vad är skillnaden på slanggurka och Västeråsgurka?

Den gurksort som vi vanligtvis hittar i matbutiker i Sverige kallas slanggurka och finns tillgänglig året runt. Den har ett mörkt skal med ett ljust, grönvitt inre och är vanligtvis runt 30–40 cm lång. Slanggurkan äts för det mesta rå medan västeråsgurkan, som är mindre och skördas omogen, används till olika inläggningar som saltad gurka och pressgurka. Slanggurkan odlas nästan enbart i växthus eftersom den är känslig mot frost och behöver jämn värme. 

När är gurkan i säsong?

Säsongen för svensk gurka pågår från februari till november, resten av året importeras den från Spanien eller Holland.

Hur ska man förvara gurka?

Gurkan förvarar du allra bäst runt 8–12 °C med plastfilmen kvar eller i en plastpåse. Annars är rumstemperatur bättre än kylskåp! Skivad gurka ska du alltid förvara i kylskåp.

Kan man frysa in gurka?

Gurka passar inte att frysa in, tyvärr. 

Därför är gurkorna inplastade i butiken

I grönsaksdisken är gurkorna raka, jämntjocka och inplastade. Kanske undrar du varför ICA säljer inplastade gurkor? Bland annat är det en viktig åtgärd för att minimera matsvinnet. Inplastningen skyddar nämligen mot både stötskador och uttorkning. En oplastad gurka håller i två dagar, medan en gurka med plastfilm håller i tio. Så, inplastningen är en avgörande åtgärd för att de ska hållas fräscha och så lite gurka som möjligt ska gå till spillo – bra va?

Måste man skala gurkan?

Det går fint att äta skalet på gurkan! Skalet kan ha en liten bitterhet som märks olika mycket på olika gurkor. Har du fått tag på en riktigt smakrik gurka så kan du skala om du vill, såklart.

Ska man ta bort kärnorna i gurkan?

Om du vill kan du ta bort kärnorna i gurkan om du ska äta den i en sallad. Vissa tycker det blir för vattningt att ha den mjuka kärndelen av gurkan kvar.

Smakkompisar - vad passar till gurka?

Förutom att vi älskar den i vilken sallad som helst och såklart som stavar till kräsna barn så kommer gurkan till sin rätt inlagd eller i kombination med sina bästa smakkompisar.

 • Dill
 • Fänkål
 • Getost, fetaost
 • Vattenmelon
 • Vitlök

 

Kul grej!

Strö lite socker på en bit gurka och se om det smakar vattenmelon!

 

Goda recept med gurka

 1. 1. Pressgurka

  518
  71
  Delikat och utsökt pressgurka. Charmant klassiker, skivad gurka i effektfull ättikslag. Idealisk till mustiga grillade köttbitar. Makalöst gott också till köttbullar med kokt potatis.
  Pressgurka
 2. 2. Dillpicklad gurka

  13
  6
  Vi får inte nog av att pickla, syra och lägga in grönsaker! En riktigt klassiker är inlagd gurka som här får sällskap av smakkompisen dill och passar till allt från köttbullarna till salladen och på frukostmackan.
  Dillpicklad gurka
 3. 3. Enkel saltgurka

  48
  11
  Grundrecept på saltgurka. Gurka, salt, socker och eventuellt lite dill är det enda som behövs. Enkelt att göra och mycket gott! Perfekt att servera på smörgås, blanda ner i salladen eller som tillbehör till en maträtt.
  Enkel saltgurka
 4. 4. Tzatziki

  262
  31
  Tzatziki denna härliga grekiska sås - en riktig delikatess - som har blivit en svensk klassiker. Yoghurt, riven gurka, pressad vitlök och olivolja är vad du behöver för en sås som passar till grillat kött, fisk, bröd, sallad - ja, till nästan allt!
  Tzatziki
 5. 5. Gurkraita

  9
  0
  Raita är en traditionell indisk yoghurtbaserad sås med smak av gurka, örter och spiskummin. Den milda och kalla såsen är ett perfekt tillbehör till kryddstarka rätter med uppgift att svalka gommen.
  Gurkraita
 6. 6. Gazpacho

  265
  18
  Gazpacho en spansk grönsakssoppa som serveras kall och passar att servera både som förrätt och lättare lunch. Här är soppan gjord på färska tomater, men när de inte är i säsong funkar konserverade lika bra. Välj då hela tomater eftersom de smakar mer.
  Gazpacho
 7. 7. Melon- och gurksallad med mynta och saltrostade frön

  12
  0
  Söker du receptet på sommarens godaste sallad så har du hittat rätt! Denna sallad med vattenmelon, gurka, mynta och ruccola är somrig, fräsch och färgstark. Saltrostade frön som topping ger sälta och krisp.
  Melon- och gurksallad med mynta och saltrostade frön
Suveräna tips!

Allt man kan göra med gurka

Gurka på ögonen, som törstsläckare, för att få bort dålig andedräkt och sist men INTE minst till olika ljuvliga maträtter. Vi slår helt enkelt ett megagurkigt slag för denna slangformade älskling.
Bild laddas
Guide!

Kronärtskocka - fakta, tips & recept

Här hittar du fakta, tips och recept med allas våran favortit kronärtskockan!
Bild laddas
Guide

Tomatsorter

Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
Bild laddas
Guide

Endive

Vi fördjupar oss i den förtjusande endivesalladen och lär oss om allt från tillagningssätt till förvaring och smakkompisar. Dessutom, goda recept med endive i fokus.
Bild laddas
Guide

Vitkål

Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Bild laddas
Gudie

Allt om potatis

Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Bild laddas
Bonjour courgette!

Zucchini, squash eller courgette?

Engelsk squash, italiensk zucchini eller fransk courgette? En och samma kära gurka har många namn och ännu fler sätt att tillagas. Med sin matiga konsistens och milda smak gör den sig utmärkt i alla kök, världen över.
Bild laddas
Matskola

Grilla tonfisk i enkla steg med saftigt resultat

Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Bild laddas
Sommarmat

8 goda recept på Gazpacho

Här är åtta svalkande recept på Spaniens läckraste grönsakssoppa.
Bild laddas