Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.

Styling Linda Berlin Foto Mathias Nordgren
Tips: Här hittar du alla våra recept med matgryn!

Olika typer av gryner

  • BULGUR

    BULGUR

    Bulgur är ett fiberrikt och näringsrikt gryn tillverkat av vetekorn som ångkokats, torkats och sedan krossats. Finns även som fullkorn.

  • QUINOA

    QUINOA

    Quinoa är en ört som vuxit vilt i Anderna under tusentals år. Den är näringsrik, fri från gluten och har lågt GI-värde. Finns i flera olika färger och storlekar, vanligast är dock vit, röd och svart.

  • MATHAVRE

    MATHAVRE

    Mathavre är hela korn av havre med nötig smak. Mycket näringsrikt med innehåll av bland annat järn, magnesium, zink, B-vitaminer, antioxidanter och kostfiber.

  • COUSCOUS

    COUSCOUS

    Couscous är egentligen en gryträtt från Nordafrika, men när vi pratar om couscous i Sverige är det oftast de små grynen av durumvete vi syftar på. I tillverkningsprocessen blandas durumvetet med vatten för att därefter formas till små korn.

  • MATVETE

    MATVETE

    Matvete är vete där man tagit bort en liten del av det yttre skalet men lämnat grodden kvar. Grynet innehåller dubbelt så mycket protein som ris och smakar lite nötigt.

7 goda recept med gryner

  • Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    Dessa biffar på quinoa, zucchini, soltorkade tomater och fetaost är perfekta till både vegomiddagen och picknicklunchen. Servera zucchinibiffarna i pitabröd tillsammans med en smarrig fänkålstzatziki, rödlök, tomater och sallad.

    - Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

    Spara

  • Stekt bulgur med kyckling och färska bönor

    Stekt bulgur med kyckling, broccoli, färska bönor och ägg är one pot cooking när den är som bäst. Smaka av med chili för lagom hetta och toppa slutligen med sesamfrön, koriander och lime. Lika god till middag som i matlådan dagen efter!

    - Stekt bulgur med kyckling och färska bönor

    Spara

  • Havreotto med champinjoner

    Risotto på svenska, med mathavre och lagrad herrgårdsost. Välj de champinjoner som finns att tillgå, det går faktiskt även bra med svamp på burk! Havreotton är ett utsökt tillbehör till mustiga grytor, men även till en bit kött eller kyckling.

    - Havreotto med champinjoner

    Spara

  • Bulgur- och halloumifritters med pestokräm

    Enkla och saftiga halloumibiffar med bulgur, morötter och ett sting av chili som är klara i ett nafs – det är bara att riva, blanda och sätta in i ugnen! Servera biffarna tillsammans med en pestokräm och krispiga salladsblad.

    - Bulgur- och halloumifritters med pestokräm

    Spara

  • Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatis

    Couscoussallad är en fräsch rätt som är enkel att variera. Här gör vi den med pärlcouscous, sesamrostad sötpotatis, krispiga hasselnötter och stekt halloumi. Servera den somriga salladen med en smakrik paprikahummus.

    - Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatis

    Spara

  • Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärter

    En skål med mathavre, krispiga kikärtor och hummus på svenska ärtor är gott när man vill ha en lite nyttigare lunch eller middag. Istället för betor kan du ta groddar eller andra grönsaker som finns i kylen.

    - Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärter

    Spara

  • Buddhabowl

    En ovovegetarisk bowl fullspäckad med godsaker! Färgstarka grönsaker som rödbetor, morötter, grönkål och avokado sätter smak på denna buddhabowl med matvete som bas. En smarrig ingefärsdressing och knapriga honungsmandlar blir pricken över i.

    - Buddhabowl

    Spara