Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabröd

Dessa biffar på quinoa, zucchini, soltorkade tomater och fetaost är perfekta till både vegomiddagen och picknicklunchen. Servera zucchinibiffarna i pitabröd tillsammans med en smarrig fänkålstzatziki, rödlök, tomater och sallad.

Detta är ett recept från Buffé nr 8, 2018
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Biffar: Sätt ugnen på 200°C. 
  2. Blanda alla ingredienser till  en slät smet. Krydda med salt och svartpeppar. 
Låt smeten vila i kylen ca 15 minuter.
  3. Fänkålstzatsiki: Hyvla fänkålen tunt, gärna med en mandolin. Lägg i en skål tillsammans med citronjuice och salt. Låt dra ca 10 minuter. Krama ur vätskan och blanda med övriga ingredienser.
  4. Forma smeten till 8 stycken biffar (för 4 port) med oljade händer och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Ringla över lite olja. Ställ in i mitten av ugnen i ca 20 minuter tills biffarna fått fin färg. Vänd efter halva tiden.
  5. Topping: Skala och skiva rödlöken tunt. Skiva tomaterna. Skär citronen i klyftor. Värm pitabröden. Servera biffarna med bröd, rödlök, tomater, citron, salladsblad, persilja, basilika, sriracha och tzatzikin.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd och glutenfria tortillabröd.
Gör laktsofri: välj laktosfri fetaost och laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut fetaost och yoghurt mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Receptet kommer från boken Plåtmat: Grönt i en långpanna av Julia Tuvesson.

Ingredienser

Portioner: 4
Biffar
  • 2 dl kokt quinoa
  • 2 dl grovriven urkramad zucchini (2 dl motsvarar ca 1/2 normalstor zucchini)
  • 3 ägg
  • 1 dl hackade soltorkade tomater i olja
  • 150 g fetaost
  • 2 rivna vitlöksklyftor
  • 2 dl finhackad basilika
  • 1 1/2 dl ströbröd
  • 1/2 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • olivolja
Fänkålstzatziki
  • 1/2 fänkål
  • 2 tsk färskpressad citronjuice
  • 2 krm salt
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk flytande honung
Topping och tillbehör
  • 1 rödlök
  • 2 tomater
  • 1 citron
  • 4 pitabröd
  • 65 g bladsallad
  • 2 dl grovhackad bladpersilja
  • 1 kruka basilika
  • 1 msk srirachasås
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2822 kJ / 676 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept