Vad vet du om nässlor?
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Våren är lika med säsong för våra ätbara vilda växter! Håll utkik efter ramslök, nässlor, harsyra, kirskål och ängssyra, och prova något av våra härliga recept.
Tips! Lär dig mer om ätbart ogräs.
Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!
Nässelsoppa med fänkålSvamp- och ostpizza med skogens örter som smaksättare. Den hemmagjorda pizzadegen förbereds dagen innan. Kirskål och övriga av Skogspizzans vilda växter kan bytas ut mot mangold, spenat och ruccola. Toppa med chèvrekräm så är din pizza komplett.
SkogspizzaShakshuka är rätten som funkar lika bra morgon som kväll! Här i en grön version där kirskål spelar huvudrollen och citronsaft piggar upp de robusta smakerna. Avsluta med en klick yoghurt och hackade färska örter.
Grön shakshuka med kirskål och citronAtt göra eget smör kan verka överdrivet ambitiöst, men är i själva verket superenkelt! Dessutom blir smaken oslagbar. Det här hemmgjorda ramslökssmöret är en perfekt gå-bort-present vid sommarens alla fester och passar särskilt bra till grillat av alla slag.
Hemgjort ramslökssmörHar du nässlor i trädgården? Ta tillvara dem och mixa en pesto med pinjenötter och parmesan. Perfekt att ha i kylen för att sätta guldkant på allt från rostat bröd eller omelett till pasta och risotto.
Pesto på nässlorGör din egen pesto med ramslök. Ramslökspesto passar bra till grillad fisk, kött eller som dressing till sallad. Du gör ramslökspeston av pinjenötter, persilja olivolja och parmesan och smaksätter med citronskal.
RamslökspestoRamslök är en vild lök som är i säsong under maj till juni. Här får friterad ramslök sätta smak och färg på en majonnäsliknande dipp som även funkar fint som sås till fisk, kött eller sallad. Hittar du inte ramslök så kan du byta ut den mot salladslök eller stjälkarna på färsk lök.
Rostad ramslöksdippHär får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Vi bjuder på söta, svalkande och friska recept på tårtor och bakverk som passar på våren.
Här bjuder vi på recept för en vårbuffé som är enkel att förbereda och smidig att laga till många.
Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!
Tommy har tagit fram fyra klassiska såser, fast på ett nytt sätt.
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.