Sju sorters nya kakor
Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!
Stjärnkocken Tommy Myllymäki har tagit fram fenomenala såsrecept du inte vill leva utan, där fyra klassiker fått nya smaker så som mandel, vindruvor och citrongräs.
Tips! Här hittar du alla våra recept på sås!
Ett lite annorlunda recept på den ljuvliga smörsåsen beurre blanc – här på ett nytt vis med hackade vindruvor, gräslök och rom eller kaviar. En sås som passar perfekt till fisk!
En utsökt rödvinssås som passar till det mesta: fisk, fågel, vilt, nötkött och kyckling. En riktigt lyxig och smakrik sås, smaksatt med de oväntade ingredienserna brynt smör, lime, schalottenlök och citrongräs.
En hemgjord hollandaise slår det mesta. Och det är enklare att göra än du kanske tror! Här smaksätter vi hollandaisen med olivolja och rostad mandel för att ge den en unik karaktär. Såsen passar bra till fisk, kyckling eller grönsaker.
Det är lätt att vispa egen majonnäs! Det enda du behöver är äggulor, vinäger, senap, salt och matolja. Vi smaksätter majonnäsen med Västerbottensost, kryddig pepparrot och finskuren gräslök. Såsen är perfekt till stekt fisk eller stekta grönsaker.
Tommy är kocken som med ett stort antal medaljer och utmärkelser i bakfickan vunnit hela svenska folkets hjärta. Bakom kockförklädet döljer sig en man med rötter i Finland och ett enastående sinne för sås.
Hur började din passion för matlagning?
– När jag var liten präglades sommarloven i Finland av stora, bullriga middagar med släkten där vi kusiner fick hjälpa till att skala potatis och rensa grönsaker. Allt som serverades lagades från grunden och det var här mitt matintresse föddes. Senare började jag laga mat själv, och då ur mammasreceptsamling, samtidigt som en hel del kockar syntes i TV och inspirerade mig.
Hur tänkte du när du komponerade recepten för Buffé?
– Jag har utgått från klassiska såser och sedan adderat något som är lite annorlunda än det man vanligtvis associerar såsen med, men som lyfter smakerna. För att utveckla ett recept med nya smaker kan man börja med att addera en ingrediens, prova och se om det fungerar. Därefter kan man bygga på den vartefter och skapa fler kombinationer.
Vad är viktigt att tänka på när man lagar sås?
– Det är bra att läsa igenom receptet och ha kontroll över vad man ska göra. De olika typerna av sås har alla sin egen svårighet. Ett vanligt misstag är att man smakar av för lite.
Vad spelar såsen för roll i den svenska matkulturen?
– Sverige är ett såsälskande land där man ofta har kombinerat huvudråvara med kolhydrat samt en rejäl sked sås.
Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.
Här i en härligt rosa och vårig sangria med rosévin och smak av rabarber.
Det går alldeles utmärkt att baka gott bröd utan jäst och här är recepten som bevisar det!
Prova något av våra goda recept på varma drycker för att värma dig i vinter!
Se hit alla lingonälskare! Vi har samlat söta och salta godsaker med lingon i huvudrollen.
Med dessa tips fixar du den godaste proffschokladen på hemmaplan.
Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.