Laga med vilda växter
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Stjärnkocken Tommy Myllymäki har tagit fram fenomenala såsrecept du inte vill leva utan, där fyra klassiker fått nya smaker så som mandel, vindruvor och citrongräs.
Tips! Här hittar du alla våra recept på sås!
Ett lite annorlunda recept på den ljuvliga smörsåsen beurre blanc – här på ett nytt vis med hackade vindruvor, gräslök och rom eller kaviar. En sås som passar perfekt till fisk!
Beurre Blanc med druvor, regnbågsrom och gräslökEn utsökt rödvinssås som passar till det mesta: fisk, fågel, vilt, nötkött och kyckling. En riktigt lyxig och smakrik sås, smaksatt med de oväntade ingredienserna brynt smör, lime, schalottenlök och citrongräs.
Rödvinssås med brynt smör, lime, schalottenlök och citrongräsEn hemgjord hollandaise slår det mesta. Och det är enklare att göra än du kanske tror! Här smaksätter vi hollandaisen med olivolja och rostad mandel för att ge den en unik karaktär. Såsen passar bra till fisk, kyckling eller grönsaker.
Hollandaise med olivolja och rostad mandelDet är lätt att vispa egen majonnäs! Det enda du behöver är äggulor, vinäger, senap, salt och matolja. Vi smaksätter majonnäsen med Västerbottensost, kryddig pepparrot och finskuren gräslök. Såsen är perfekt till stekt fisk eller stekta grönsaker.
Majonnäs med västerbottensost och pepparrotTommy är kocken som med ett stort antal medaljer och utmärkelser i bakfickan vunnit hela svenska folkets hjärta. Bakom kockförklädet döljer sig en man med rötter i Finland och ett enastående sinne för sås.
Hur började din passion för matlagning?
– När jag var liten präglades sommarloven i Finland av stora, bullriga middagar med släkten där vi kusiner fick hjälpa till att skala potatis och rensa grönsaker. Allt som serverades lagades från grunden och det var här mitt matintresse föddes. Senare började jag laga mat själv, och då ur mammasreceptsamling, samtidigt som en hel del kockar syntes i TV och inspirerade mig.
Hur tänkte du när du komponerade recepten för Buffé?
– Jag har utgått från klassiska såser och sedan adderat något som är lite annorlunda än det man vanligtvis associerar såsen med, men som lyfter smakerna. För att utveckla ett recept med nya smaker kan man börja med att addera en ingrediens, prova och se om det fungerar. Därefter kan man bygga på den vartefter och skapa fler kombinationer.
Vad är viktigt att tänka på när man lagar sås?
– Det är bra att läsa igenom receptet och ha kontroll över vad man ska göra. De olika typerna av sås har alla sin egen svårighet. Ett vanligt misstag är att man smakar av för lite.
Vad spelar såsen för roll i den svenska matkulturen?
– Sverige är ett såsälskande land där man ofta har kombinerat huvudråvara med kolhydrat samt en rejäl sked sås.
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.
Ibland vill man bara stoppa munnen full med kålpudding. så varsågoda!
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Röror, dipper, spreads – kärt barn har många namn! Recepten hittar du här.