Gör egna kroppkakor
Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
Från kålpudding och skomakarlåda till nässelsoppa och råraka. Nu är det hög tid att låta husmanskosten kliva fram i rampljuset!
Här hittar du alla recept på husmanskost
Ibland vill man bara ha en hederlig wallenbergare eller så har man ett oerhört sug efter att stoppa munnen full med kålpudding. Här tipsar vi om våra favoritrecept på husmanskost.
Slottsstek eller herrgårdsstek som den också kallas för är svensk husmanskost med anor från tidigt 1900-tal. Slottssteken görs av fransyska och köttet får sällskap av kryddpeppar, konjak, rödlök och ansjovisfiléer i grytan. Du serverar slottssteken med konjakssky, kokt potatis och smörstekt brysselkål.
SlottsstekTa vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!
Nässelsoppa med fänkålMissa inte detta recept på röding med messmörssås, även kallat röding på norrlandsvis! Den lena och mustiga messmörssåsen får smaklökarna att jubla. Servera den krämiga rödingen med dill och kokt potatis till.
Röding på norrlandsvisKlassiska wallenbergare när de är som bäst! Saftiga biffar på kalvfärs, ägg och grädde som serveras med en krämig potatispuré, ärtor och brynt smör. Och så syrliga rårörda lingon till såklart.
WallenbergareTorsk med äggsås är en riktig husmansklassiker! Torskfilén tillagas i ugn tills den blir saftig. Torsken får sällskap av äggsås smaksatt med citron och persilja.
Ugnsbakad torsk med äggsåsRårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.
Råraka med löjromEtt recept på kålpudding som får det att vattnas i munnen! Saftig, krämig, och hur god som helst. Kålpuddingen görs på en smet av köttfärs och ris som gräddas mellan två lager av sirapsstekt vitkål.
Saftig kålpuddingHusmansrätten med det knasiga namnet. Skomakarlåda bygger alltså på att stekt biff serveras tillsammans med en portion potatisstomp, välstekt bacon och strimlad purjolök. Persilja gör skomakarlådan komplett!
Skomakarlåda med potatisstompKalv i dillsås är en husmansklassiker som känns ständigt aktuell. Kalvkött, morötter och lök kokas mjuka i en krämig sås som får smak av dill, citron och lagerblad. Kalvgrytan serveras tillsammans med kokt potatis. Dillkött när det är som bäst.
Kokt kalv i dillHär visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!
Tommy har tagit fram fyra klassiska såser, fast på ett nytt sätt.
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.