Gamla godingar

Husmanskost för alla smaker

Från kålpudding och skomakarlåda till nässelsoppa och råraka. Nu är det hög tid att låta husmanskosten kliva fram i rampljuset!
Här hittar du alla recept på husmanskost

8 recept på husmanskost

Ibland vill man bara ha en hederlig wallenbergare eller så har man ett oerhört sug efter att stoppa munnen full med kålpudding. Här tipsar vi om våra favoritrecept på husmanskost.

  1. Slottsstek

    1. Slottsstek

    Betyg 4.1 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Slottsstek eller herrgårdsstek som den också kallas för är svensk husmanskost med anor från tidigt 1900-tal.Slottssteken görs av fransyska och köttet får sällskap av kryddpeppar, konjak, rödlök och ansjovisfiléer i grytan. Du serverar slottssteken med konjakssky, kokta potatis och smörstekt brysselkål.

    Slottsstek
  2. Nässelsoppa med fänkål

    2. Nässelsoppa med fänkål

    Betyg 4.1 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ta vara på vårens nässlor och laga nässelsoppa. Citron och fänkål sätter smak på den lättlagade soppan. Perfekt som förrätt, eller huvudrätt tillsammans med ett gott bröd. Med ett pocherat ägg i känns soppan extra lyxig!

    Nässelsoppa med fänkål
  3. Röding på norrlandsvis

    3. Röding på norrlandsvis

    Betyg 4.4 av 5.
    45 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Missa inte detta recept på röding med messmörssås, även kallat röding på norrlandsvis! Den lena och mustiga messmörssåsen får smaklökarna att jubla. Servera den krämiga rödingen med dill och kokt potatis till.

    Röding på norrlandsvis
  4. Wallenbergare

    4. Wallenbergare

    Betyg 3.9 av 5.
    85 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Klassiska wallenbergare när de är som bäst! Saftiga biffar på kalvfärs, ägg och grädde som serveras med en krämig potatispuré, ärtor och brynt smör. Och så syrliga rårörda lingon till såklart.

    Wallenbergare
  5. Ugnsbakad torsk med äggsås

    5. Ugnsbakad torsk med äggsås

    Betyg 4.5 av 5.
    110 personer har röstat
    Receptet har 14 kommentarer.

    Torsk med äggsås är en riktig husmansklassiker! Torskfilén tillagas i ugn tills den blir saftig. Torsken får sällskap av äggsås smaksatt med citron och persilja.

    Ugnsbakad torsk med äggsås
  6. Råraka med löjrom

    6. Råraka med löjrom

    Betyg 4.2 av 5.
    178 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Rårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.

    Råraka med löjrom
  7. Saftig kålpudding

    7. Saftig kålpudding

    Betyg 4.5 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Ett recept på kålpudding som får det att vattnas i munnen! Saftig, krämig, och hur god som helst. Kålpuddingen görs på en smet av köttfärs och ris som gräddas mellan två lager av sirapsstekt vitkål.

    Saftig kålpudding
  8. Skomakarlåda med potatisstomp

    8. Skomakarlåda med potatisstomp

    Betyg 4.8 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Husmansrätten med det knasiga namnet. Skomakarlåda bygger alltså på att stekt biff serveras tillsammans med en portion potatisstomp, välstekt bacon och strimlad purjolök. Persilja gör skomakarlådan komplett!

    Skomakarlåda med potatisstomp
  9. Kokt kalv i dill

    9. Kokt kalv i dill

    Betyg 4.1 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Kalv i dillsås är en husmansklassiker som känns ständigt aktuell. Kalvkött, morötter och lök kokas mjuka i en krämig sås som får smak av dill, citron och lagerblad. Kalvgrytan serveras tillsammans med kokt potatis. Dillkött när det är som bäst.

    Kokt kalv i dill

Artiklar (1554)

Matskola

Gör egna kroppkakor

Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept

Skog & mark

Laga med vilda växter

På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.

Det våras för rabarber!

Det våras för rabarber

Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Enkelt & fräscht

Vårens godaste sallader

Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!

Guide

Gryner

Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.

Mera vego

Vegansk husmanskost

Inspireras av vår tids mest älskade husmansklassiker – helt veganska.