Enkelt!

Fryst mat - tips och recept

Dyk ner i frysdisken och finn smarta genvägar − för miljön, hälsan och plånbokens skull. Till skillnad från vad många tror är frysta bär, frukter och grönsaker minst lika nyttiga som färska. De fryses in när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.

13 recept på mat med frysta ingredienser

  1. Drunken noodles – Nudelwok med kyckling

    1. Fryst kyckling

    Betyg 4.1 av 5.
    46 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Med kyckling i frysen är du alltid redo att laga denna goda och enkla asiatiska nudelwok. I frysdisken kan du också hitta wokmix, fryst vitlök och fryst chili som alla är ingredienser i dessa drunken noodles.

    Drunken noodles – Nudelwok med kyckling
  2. Tacos med chiliräkor och avokadomajonnäs

    2. Frysta räkor och avokado

    Betyg 4.4 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Använd frysta räkor till denna tacos med chiliräkor. Servera tillsammans med en krämig majonnäs gjord på fryst avokado, syrlig kålsallad och sojabönor.

    Tacos med chiliräkor och avokadomajonnäs
  3. Spenatpaj med fetaost

    3. Fryst spenat

    Betyg 3.8 av 5.
    22 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Få till en enkel och ljuvlig matpaj med hjälp av fryst spenat och fetaost. Servera gärna pajen med en sallad!

    Spenatpaj med fetaost
  4. Lax i kokosmjölk med miso och sockerärtor

    4. Fryst lax

    Betyg 4.5 av 5.
    31 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Fryst lax är smidigt att ha i frysen och går att göra mycket gott av. Söker du en enkel och god fiskrätt till vardags till exempel? Prova detta recept på lax i kokosmjölk med sockerärtor, som även de kommer från frysdisken. Smidigt värre!

    Lax i kokosmjölk med miso och sockerärtor
  5. Blåbärskaka i långpanna

    5. Frysta blåbär

    Betyg 4.3 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Ta fram blåbär ur frysen och släng enkelt ihop en god blåbärskaka i långpanna. Saftiga munsbitar som räcker till många!

    Blåbärskaka i långpanna
  6. Snabb mangosorbet på fryst mango

    6. Fryst mango

    Betyg 5 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Stilla sötsuget gör du enkelt med fryst mango! Mixa den tillsammans med honung, vatten och citronjuice och vips har du en krämig mangosorbet. Toppa gärna med rostad kokos och njut.

    Snabb mangosorbet på fryst mango
  7. Viltskavsgryta med messmör och lingon

    7. Fryst viltskav

    Betyg 4.3 av 5.
    77 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer.

    Av fryst viltskav kan du göra en snabblagad och mustig gryta som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken.

    Viltskavsgryta med messmör och lingon
  8. Broccoli- och ädelostpaj med fröcrunch

    8. Frysta pajskal

    Betyg 4.2 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    ”Fuska” fram goda portionspajer i ett nafs med hjälp av frysta pajskal. Fyll dem med broccoli, smakrik ädelost och äggstanning. Extra lyxig blir broccoli- och ädelostpajerna med lite fröcrunch på toppen.

    Broccoli- och ädelostpaj med fröcrunch
  9. Pita med pulled oumph, srirachamajo och picklad lök

    9. Fryst Oumph

    Betyg 4.7 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Fryst pulled oumph passar perfekt i ett pitabröd. Här med snabbpicklad rödlök, isbergssallad och majonnäs smaksatt med chilisåsen sriracha.

    Pita med pulled oumph, srirachamajo och picklad lök
  10. Tapenadetorsk med vitlöksfrästa gröna bönor

    10. Fryst torsk

    Betyg 4.2 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fryst torsk går att variera i oändligen. Testa att toppa med något nytt, som olivröran tapenade. Medan tapenadetorsken är i ugnen steker du haricots verts med vitlök och körsbärstomater och strör över lite flingsalt.

    Tapenadetorsk med vitlöksfrästa gröna bönor
  11. Grön yoghurtsmoothie

    11. Fryst mango och avokado

    Betyg 2 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Godsaker in a bowl i form av en riktigt krämig och härlig avokado- och mangosmoothie. Den gröna yoghurtsmoothien på fryst och färdigtärnad mango och avokado gör sig lika bra till frukost som till mellanmål.

    Grön yoghurtsmoothie
  12. Snabb svamppizza på tortillabröd

    12. Fryst svampmix

    Betyg 4.7 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fredagstrött? Då är denna supersnabba svamppizza på fryst svampmix en hit. Toppa med pepprig rucola och riven parmesan så blir den extra festlig.

    Snabb svamppizza på tortillabröd
  13. BBQ-wings med ädelostdipp

    13. Frysta BBQ-wings

    Betyg 4.3 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Frysta kycklingvingar med BBQ-kryddning är en perfekt plockrätt. Pickla grönsaker och servera med en ädelostdipp eller lägg till ris eller pommes frites för en mumsig och mättande middag.

    BBQ-wings med ädelostdipp
Välj fryst!

4 skäl att välja frysta ingredienser

1. Lika nyttigt som färskt
Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.

2. Färre tillsatser
Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad.

3. Mindre matsvinn
Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner blå  dålig inann du hinner äta dem. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle.

4. Bra för plånboken
Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande.

Källa: Christina Karlsson, ICAs chefsdietist

Så gör du!

Hantera fryst mat - så gör du!

  • Tina kött, kyckling, fisk och skaldjur – För tining av den här typen av råvaror krävs det lite framförhållning: plocka fram och förvara i kylen cirka ett dygn innan tillagning. Är du en riktig tidsoptimist? Då går det även bra att låta förpackningen tina i kallt vatten en eller ett par timmar, beroende på storlek och mängd.
  • Tina grönsaker – Även frysta grönsaker mår bäst av att tina långsamt i kylskåp, men de tål även upptining i mikron. Vissa grönsaker, som exempelvis ärtor, sojabönor, haricots verts och majs kan också tina genom ett snabbt bad i en bunke med hett vatten.
  • Frysta hackade grönsaker och örter – Tillför smak och finess utan att kräva minsta ansträngning eller planering. Hackad lök, vitlök, ingefära, chili och örter behöver inte tinas utan är redo att göra sitt jobb direkt från frysen.
  • Frosta av din frys – Om du inte har en frys som frostas av inte automatiskt bör du frosta av din frys när den börjar bli lite isig, då håller den frystemperaturen bättre. Och du sparar el och gör miljön en tjänst!
  • Om maten har tinats upp mår den inte så bra av att frysas in igen – Det går däremot bra att tillaga råvaror som har varit frysta och sedan frysa in den lagade rätten. En tinad produkt som sedan fryses in, kan få sämre kvalitet. Glass till exempel, bildar stora iskristaller. 

Artiklar (5)

Värmande

Slurp!

Här hittar du recept på goda soppor med värmande buljong som bas.

Våra mest populära recept

Olika semlor

Recept på flera olika semlor att baka till fettisdagen.

Söndagspreppen:

Smakrik vego

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda