Dyk ner i frysdisken och finn smarta genvägar − för miljön, hälsan och plånbokens skull. Till skillnad från vad många tror är frysta bär, frukter och grönsaker minst lika nyttiga som färska. De fryses in när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.
Av fryst viltskav kan du göra en snabblagad och mustig gryta som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken.
”Fuska” fram goda portionspajer i ett nafs med hjälp av frysta pajskal. Fyll dem med broccoli, smakrik ädelost och äggstanning. Extra lyxig blir broccoli- och ädelostpajerna med lite fröcrunch på toppen.
Fryst pulled oumph passar perfekt i ett pitabröd. Här med snabbpicklad rödlök, isbergssallad och majonnäs smaksatt med chilisåsen sriracha.
Fryst torsk går att variera i oändligen. Testa att toppa med något nytt, som olivröran tapenade. Medan tapenadetorsken är i ugnen steker du haricots verts med vitlök och körsbärstomater och strör över lite flingsalt.
Använd frysta räkor till denna räkmacka med asiatisk brytning. Blanda majonnäs med pepparotskrämen wasabi, toppa med färsk koriander och pressa över lime. Ägg och avokado gör räkmackan extra matig.
Godsaker in a bowl i form av en riktigt krämig och härlig avokado- och mangosmoothie. Den gröna yoghurtsmoothien på fryst och färdigtärnad mango och avokado gör sig lika bra till frukost som till mellanmål.
Få till en enkel och mättande soppa med hjälp av fryst spenat och kikärtor. Toppa med skivad chorizo för en lyxigare känsla.
Fredagstrött? Då är denna supersnabba svamppizza på fryst svampmix en hit. Toppa med pepprig rucola och riven parmesan så blir den extra festlig.
Frysta kycklingvingar med BBQ-kryddning är en perfekt plockrätt. Pickla grönsaker och servera med en ädelostdipp eller lägg till ris eller pommes frites för en mumsig och mättande middag.
Att koka sin egen blåbärssoppa blir faktiskt godast! Med frysta blåbär går det snabbare än du tror! Servera blåbärssoppan med keso och nötter eller frön om magen kurrar lite extra.
1. Lika nyttigt som färskt
Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.
2. Färre tillsatser
Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad.
3. Mindre matsvinn
Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner blå dålig inann du hinner äta dem. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle.
4. Bra för plånboken
Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande.
Källa: Christina Karlsson, ICAs chefsdietist
Källa: ICA-butikernas utbildning i livsmedelssäkerhet