Bild laddas
Enkelt!

Fryst mat - tips och recept

Dyk ner i frysdisken och finn smarta genvägar − för miljön, hälsan och plånbokens skull. Till skillnad från vad många tror är frysta bär, frukter och grönsaker minst lika nyttiga som färska. De fryses in när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.

10 recept på mat med frysta ingredienser

  1. 1. Fryst viltskav

    75
    10

    Av fryst viltskav kan du göra en snabblagad och mustig gryta som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken.

    Viltskavsgryta med messmör och lingon
  2. 2. Frysta pajskal

    15
    1

    ”Fuska” fram goda portionspajer i ett nafs med hjälp av frysta pajskal. Fyll dem med broccoli, smakrik ädelost och äggstanning. Extra lyxig blir broccoli- och ädelostpajerna med lite fröcrunch på toppen.

    Broccoli- och ädelostpaj med fröcrunch
  3. 3. Fryst Oumph

    12
    0

    Fryst pulled oumph passar perfekt i ett pitabröd. Här med snabbpicklad rödlök, isbergssallad och majonnäs smaksatt med chilisåsen sriracha.

    Pita med pulled oumph, srirachamajo och picklad lök
  4. 4. Fryst torsk

    5
    0

    Fryst torsk går att variera i oändligen. Testa att toppa med något nytt, som olivröran tapenade. Medan tapenadetorsken är i ugnen steker du haricots verts med vitlök och körsbärstomater och strör över lite flingsalt.

    Tapenadetorsk med vitlöksfrästa gröna bönor
  5. 5. Frysta räkor

    7
    0

    Använd frysta räkor till denna räkmacka med asiatisk brytning. Blanda majonnäs med pepparotskrämen wasabi, toppa med färsk koriander och pressa över lime. Ägg och avokado gör räkmackan extra matig.

    Räkmacka Asian style
  6. 6. Fryst mango och avokado

    4
    0

    Godsaker in a bowl i form av en riktigt krämig och härlig avokado- och mangosmoothie. Den gröna yoghurtsmoothien på fryst och färdigtärnad mango och avokado gör sig lika bra till frukost som till mellanmål.

    Grön yoghurtsmoothie
  7. 7. Fryst spenat

    2
    0

    Få till en enkel och mättande soppa med hjälp av fryst spenat och kikärtor. Toppa med skivad chorizo för en lyxigare känsla.

    Spenatsoppa med chorizo och kikärter
  8. 8. Fryst svampmix

    3
    1

    Fredagstrött? Då är denna supersnabba svamppizza på fryst svampmix en hit. Toppa med pepprig rucola och riven parmesan så blir den extra festlig.

    Snabb svamppizza på tortillabröd
  9. 9. Frysta BBQ-wings

    8
    0

    Frysta kycklingvingar med BBQ-kryddning är en perfekt plockrätt. Pickla grönsaker och servera med en ädelostdipp eller lägg till ris eller pommes frites för en mumsig och mättande middag.

    BBQ-wings med ädelostdipp
  10. 10. Frysta blåbär

    66
    8

    Att koka sin egen blåbärssoppa blir faktiskt godast! Med frysta blåbär går det snabbare än du tror! Servera blåbärssoppan med keso och nötter eller frön om magen kurrar lite extra.

    Hemgjord blåbärssoppa
Välj fryst!

4 skäl att välja frysta ingredienser

1. Lika nyttigt som färskt

Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.

2. Färre tillsatser

Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad.

3. Mindre matsvinn

Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner blå  dålig inann du hinner äta dem. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle.

4. Bra för plånboken

Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande.

Källa: Christina Karlsson, ICAs chefsdietist

Så gör du!

Hantera fryst mat - så gör du!

  • Tina gärna dina frysvaror i kylskåpet över natten. Då tinar produkten långsamt och behåller mer av sin vätska och struktur.
  • Frosta av din frys (om den inte gör det automatiskt) när den börjar bli lite isig, då håller den frystemperaturen bättre. Och du sparar el och gör miljön en tjänst!
  • Om maten har tinats upp mår den inte så bra av att frysas in igen. Det går däremot bra att tillaga råvaror som har varit frysta och sedan frysa in den lagade rätten. En tinad produkt som sedan fryses in, kan få sämre kvalitet. Glass till exempel, bildar stora iskristaller. 
  • Är det varmt ute så använd gärna kylbox till dina frysvaror på vägen hem från affären. Frysvarorna funkar då även som kylklampar till dina kylvaror.

 

Källa: ICA-butikernas utbildning i livsmedelssäkerhet

Lifehack!

Fryspizzan - så pimpar du den

Om du tycker att fryspizzan är lite tråkig så finns det en massa sätt du kan pimpa den på!
Bild laddas
Matskola!

Frysta grönsaker

Här får du snabba och goda tips och recept på frysta grönsaker!
Bild laddas

Enklaste middagen i tre steg

Att variera vardagsmaten behöver inte vara så svårt. Smaksatt crème fraiche ger variation!
Bild laddas
Rädda dagen!

8 mättande och goda tunnbrödsrecept

Här är tunnbrödsrecept för snabb, mättande och varierade middag. Allt för en enklare vardag!
Bild laddas
Extra allt!

Matiga mackor

Goda mackor till middag? Vi serverar mackor med allt från kryddiga köttbullar till kalvstek
Bild laddas
Krångla inte till det!

Vardagsmat med halvfabrikat

5 enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Bild laddas
Det lönar sig

5 enkla recept med rödspätta

Fisk behöver inte vara svårt! Här är 5 snabba, enkla och billiga recept med rödspätta.
Bild laddas
Middagstips

Snabba middagar

Saknar du matinspiration och tid? Vi har samlat enkla recept på goda middagar i vardagen.
Bild laddas
Gott & enkelt

Enkla rätter med räkor

Vi tipsar om goda och enkla recept med räkor som passar bra för trötta vardagskvällar!
Bild laddas