Baka glutenfritt - stor guide!
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Dyk ner i frysdisken och finn smarta genvägar − för miljön, hälsan och plånbokens skull. Till skillnad från vad många tror är frysta bär, frukter och grönsaker minst lika nyttiga som färska. De fryses in när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.
Med kyckling i frysen är du alltid redo att laga denna goda och enkla asiatiska nudelwok. I frysdisken kan du också hitta wokmix, fryst vitlök och fryst chili som alla är ingredienser i dessa drunken noodles.
Använd frysta räkor till denna tacos med chiliräkor. Servera tillsammans med en krämig majonnäs gjord på fryst avokado, syrlig kålsallad och sojabönor.
Få till en enkel och ljuvlig matpaj med hjälp av fryst spenat och fetaost. Servera gärna pajen med en sallad!
Fryst lax är smidigt att ha i frysen och går att göra mycket gott av. Söker du en enkel och god fiskrätt till vardags till exempel? Prova detta recept på lax i kokosmjölk med sockerärtor, som även de kommer från frysdisken. Smidigt värre!
Ta fram blåbär ur frysen och släng enkelt ihop en god blåbärskaka i långpanna. Saftiga munsbitar som räcker till många!
Stilla sötsuget gör du enkelt med fryst mango! Mixa den tillsammans med honung, vatten och citronjuice och vips har du en krämig mangosorbet. Toppa gärna med rostad kokos och njut.
Av fryst viltskav kan du göra en snabblagad och mustig gryta som ger helgmatskänsla mitt i veckan. Lingon och messmör gör viltskavsgrytan både syrlig och rund i smaken.
”Fuska” fram goda portionspajer i ett nafs med hjälp av frysta pajskal. Fyll dem med broccoli, smakrik ädelost och äggstanning. Extra lyxig blir broccoli- och ädelostpajerna med lite fröcrunch på toppen.
Fryst pulled oumph passar perfekt i ett pitabröd. Här med snabbpicklad rödlök, isbergssallad och majonnäs smaksatt med chilisåsen sriracha.
Fryst torsk går att variera i oändligen. Testa att toppa med något nytt, som olivröran tapenade. Medan tapenadetorsken är i ugnen steker du haricots verts med vitlök och körsbärstomater och strör över lite flingsalt.
Godsaker in a bowl i form av en riktigt krämig och härlig avokado- och mangosmoothie. Den gröna yoghurtsmoothien på fryst och färdigtärnad mango och avokado gör sig lika bra till frukost som till mellanmål.
Fredagstrött? Då är denna supersnabba svamppizza på fryst svampmix en hit. Toppa med pepprig rucola och riven parmesan så blir den extra festlig.
Frysta kycklingvingar med BBQ-kryddning är en perfekt plockrätt. Pickla grönsaker och servera med en ädelostdipp eller lägg till ris eller pommes frites för en mumsig och mättande middag.
1. Lika nyttigt som färskt
Frysta bär, frukter och grönsaker är minst lika nyttiga som färska. Man fryser ju in dem när mognaden är perfekt och innehållet av vitaminer och mineraler är som högst.
2. Färre tillsatser
Frysning är en konserveringsmetod. Det gör att man kan hålla nere antalet tillsatser i maten. Men observera! Rädslan för tillsatser, och deras e-nummer, är nästan alltid obefogad.
3. Mindre matsvinn
Att frysa mat är ett sätt att förlänga hållbarheten och därmed minska matsvinnet, såväl hos producenten som hos butiken och dig som kund. Låt säga att du köper jordgubbar. Är de färska finns risken att halva asken hinner blå dålig inann du hinner äta dem. Är de frysta tar du bara fram så många som du kommer att äta vid varje tillfälle.
4. Bra för plånboken
Fryst mat har ofta ett lägre kilopris än färsk. Dessutom kan du bunkra upp fryst mat om du hittar ett bra priserbjudande.
Källa: Christina Karlsson, ICAs chefsdietist
Smarta tips och recept till dig som uteslutit gluten men ändå vill njuta av nybakat.
Laga kryddig och välsmakande mat inspirerad av Västafrikanska länder.
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda