Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Fettisdagen, fastlagsdagen, semmeldagen – kärt barn har många namn. 2018 infaller dagen den 13 februari. Semlan har vi ätit sen medeltiden på fettisdagen innan den 40 dagar långa fastan som varade fram till påsk.

Sugen på att göra dina egna semlor? Klassisk, hälsosam, glutenfri eller äventyrlig - här hittar du våra recept på semlor.

Semlans historia - därför äter vi semlor

Semmeldagen är här med gräddiga härliga mumsiga semlor att fira fastlagsdagen med. Från början var semlan en slätt bulle som delades på mitten. En del av innehållet gröptes ur och blandades med mandel, mjölk och smör. Blandningen stoppades tillbaka i bullen och ursprungssemlan var född. Kärt barn har många namn och semlan kallas också fastlagsbulle eller fettisdagbulle.

Fettisdagen

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag. Man åt upp sig på fet och god mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt. Så det gällde att festa till med mat och dryck på semmeldagen före askonsdagen. Alla besökare till bondens gård på fettisdagen skulle också bjudas på god och fet mat för att dra lycka över bondgården.

Vi har ätit semlor på fastlagsdagen sen medeltiden

Semlan finns beskriven i texter från 1600-talet. Vitt mjöl var en lyxartikel och inget för vanligt folk förrän i slutet av 1800-talet. Det sägs att den svenska kungen Adolf Fredrik dog på grund av att glupskt ha stoppat i sig 14 hetväggar år 1771.

Den moderna semlan

Sitt moderna utseende fick semlan först under 1930-talet då grädden gjorde sitt intåg.  Numera kan man köpa semlor nästan närsomhelst men ända fram till 1950-talet måste man vänta till fastlagsdagen innan man fick sätta tänderna i sin semla.1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Man fick varken baka eller sälja semlor innan fettisdagen.

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer