Hoppa till sidans innehåll

En hyllning till den danska klassikern smörrebröd – lätta att göra, goda att äta och perfekt som förrätt eller till lunch. Smörrebröd-recept kan varieras i det oändliga och toppas med allt från rostbiff till räkor eller lax. Vi listar några av våra smörrebröds-favoriter!

Tips: Här hittar du alla våra recept på mackor!

Smörrebröd är namnet på den traditionella danska öppna smörgåsen med topping. Mackan blev populär i Köpenhamn på 1880-talet och är idag lite av Danmarks nationalrätt. Enligt traditionen består smörrebröd av ett krispigt salladsblad på en skiva grovt rågbröd, toppad med valfritt pålägg och garnityr. Till skillnad från vanliga smörgåsar ska själva brödet i ett smörrebröd knappt synas. Rågbrödet är endast till för att bära upp påläggen och bör därför ätas med kniv och gaffel.

7 recept på smörrebröd

  • Panerad rödspätta på rågbröd

    Panerad rödspätta på macka är ett genidrag! Servera den friterade spättan tillsammans med en remouladsås med rotselleri, picklad silverlök och knapriga hasselnötter som topping på rågbröd för en makalöst god och matig macka.

    - Panerad rödspätta på rågbröd

    Spara

  • Grön ärthummus på rågbröd med räkor och tahinisås

    Dags för mellis? Med denna gröna, näringsrika skönhet piggar du upp vilket mellanmål som helst! Gör en frisk ärthummus på söta gröna ärtor och färsk mynta och servera som smörrebröd på en skiva rågbröd tillsammans med räkor, kokt ägg och len tahinisås.

    - Grön ärthummus på rågbröd med räkor och tahinisås

    Spara

  • Ägg Benedict med danskt rågbröd och rostbiff

    Ägg Benedict på stadigt danskt rågbröd med tomat, sallad, rostbiff, pocherade ägg och en extra piffig hollandaisesås med curry och cayennepeppar. Över denna salighet strör du rostad lök och en generös tilldelning av den svarta pepparn.

    - Ägg Benedict med danskt rågbröd och rostbiff

    Spara

  • Smörrebröd med gurksallad, avokadomajonnäs och rostbiff

    Den här rostbiffsmackan görs på kavring och toppas med gurksallad och avokadomajonnäs. Perfekt att bjuda på om man dukar upp en buffé – men visst är den lika god att äta en vanlig lunch!

    - Smörrebröd med gurksallad, avokadomajonnäs och rostbiff

    Spara

  • Smörrebröd med skinka, avokado och krasse

    En smarrig smörgås med inspiration från danska smörrebröd. Krämig avokado är suveränt pålägg och körsbärstomaterna ger ännu mer färg och vitaminer på smörgåsen. Toppa med kryddig krasse så har du en riktigt sund skinkmacka.

    - Smörrebröd med skinka, avokado och krasse

    Spara

  • Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål

    Gör ett enkelt och matigt smörrebröd till lunch eller middag. På rågbröd serverar vi färdigpanerad och krispigt stekt torsk med picklad blomkål, sallad och en majonnäsbaserad remoulad med kapris. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

    - Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål

    Spara

  • Rågbröd med najadlax och äggkräm

    Här kommer en förrätt av rang! Ett härligt rågbröd får prydas med en äggkräm gjord på smetana, salt och peppar, och får sin färg av curryn (för en touch av påsk)! Ovanpå läggs skivad najadlax innan det toppas med finhackad lök och äpple, laxrom och krispiga ärtskott. Låt påskmiddagen börja!

    - Rågbröd med najadlax och äggkräm

    Spara