Hoppa till sidans innehåll

En hyllning till den danska klassikern smörrebröd – lätta att göra, goda att äta och perfekt som förrätt eller till lunch. Smörrebröd-recept kan varieras i det oändliga och toppas med allt från rostbiff och kyckling till räkor eller rödspätta. Vi listar några av våra smörrebröds-favoriter!

Tips: Här hittar du alla våra recept på mackor!
Tips: Vill du göra eget danskt rågbröd? Recept hittar du här!

Smörrebröd är namnet på den traditionella danska öppna smörgåsen med topping. Mackan blev populär i Köpenhamn på 1880-talet och är idag lite av Danmarks nationalrätt. Enligt traditionen består smörrebröd av ett krispigt salladsblad på en skiva grovt rågbröd, toppad med valfritt pålägg och garnityr. Till skillnad från vanliga smörgåsar ska själva brödet i ett smörrebröd knappt synas. Rågbrödet är endast till för att bära upp påläggen och bör därför ätas med kniv och gaffel.

10 recept på smörrebröd

 • Smörrebröd med potatis och sparris

  Danskarnas nationalrätt smörrebröd är perfekt till förrätt, lättare lunch eller till buffén. I det här vegetariska receptet får rågbrödet sällskap av potatis, grön sparris och en nötig solroskräm.

  - Smörrebröd med potatis och sparris

  Spara

 • Smörrebröd med strömming och rödbetor

  Strömming och rödbetor är härliga smakkompisar som utgör huvudrollerna i detta smörrebröd. Servera stekt strömming tillsammans med inlagd rödbeta och äpple på mörkt rågbröd, toppa med rödlök och dragon.

  - Smörrebröd med strömming och rödbetor

  Spara

 • Smörrebröd med torsk och purjolök

  En modern variant av danskarnas smörrebröd! Låt ugnsstekt torsk, bakad purjolök och äppelsenap ta plats på skivor av rågbröd och toppa med persilja. Smaklig spis!

  - Smörrebröd med torsk och purjolök

  Spara

 • Smörrebröd med grillad kyckling och svamp

  Smörrebröd är trevliga att servera och enkla att variera! Testa denna variant med grillad kyckling, krämig svampstuvning, marinerad stekt svamp och picklad rödlök serverad på rågbröd.

  - Smörrebröd med grillad kyckling och svamp

  Spara

 • Smörrebröd med fläsk, syrade rödbetor och senapsmajonnäs

  Bjud på smörrebröd till lunch, förrätt eller varför inte på buffébordet. I det här receptet toppas saftigt danskt rågbröd med stekt fläskkotlett, inlagda rödbetor och senapsmajonnäs.

  - Smörrebröd med fläsk, syrade rödbetor och senapsmajonnäs

  Spara

 • Smörrebröd med ägg och fänkål

  Mumsig macka på danskt vis! Servera ovo-vegetariska smörrebröd med örtmajonnäs, grillad fänkål och krämigt ägg. Toppa mackan med rostat bovete och krasse.

  - Smörrebröd med ägg och fänkål

  Spara

 • Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

  Smörrebröd är den klassiska, danska öppna smörgåsen med matig topping. I denna variant serveras potatis, picklad rödlök, rädisor och dillmajonnäs på mörkt rågbröd som utmärkt förrätt eller lättare lunch.

  - Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

  Spara

 • Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål

  Gör ett enkelt och matigt smörrebröd till lunch eller middag. På rågbröd serverar vi färdigpanerad och krispigt stekt torsk med picklad blomkål, sallad och en majonnäsbaserad remoulad med kapris. Detta recept ingår i Söndagspreppen där du genom lite prepp förbereder grunden till fyra måltider.

  - Smörrebröd med krispig fisk, remoulad och picklad blomkål

  Spara

 • Grön ärthummus på rågbröd med räkor och tahinisås

  Dags för mellis? Med denna gröna, näringsrika skönhet piggar du upp vilket mellanmål som helst! Gör en frisk ärthummus på söta gröna ärtor och färsk mynta och servera som smörrebröd på en skiva rågbröd tillsammans med räkor, kokt ägg och len tahinisås.

  - Grön ärthummus på rågbröd med räkor och tahinisås

  Spara

 • Panerad rödspätta på rågbröd

  Panerad rödspätta på macka är ett genidrag! Servera den friterade spättan tillsammans med en remouladsås med rotselleri, picklad silverlök och knapriga hasselnötter som topping på rågbröd för en makalöst god och matig macka.

  - Panerad rödspätta på rågbröd

  Spara