Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Kokboksförfattaren och matentreprenören Nidal Kersh bjuder in till försommarfest och tipsar om god mat som passar sommarens alla fester.

Foto Emma Shevtzoff
Tips:Här hittar du alla våra recept på buffé-mat

Med två föräldrar som jobbade med mat är det kanske inte så konstigt att både Nidal Kersh och flera av hans bröder hamnade i samma bransch. Ett stenkast från Nidals och frun Jenny Hedströms välbesökta Falafelbaren i Stockholm har brodern Samir startat poké bowl-stället A Bowl medan brodern Aadel grundat Kersh Kafferosteri och pappa Maxos har sitt eget hummusställe på andra sidan stan. När Nidal samlar familjen och vännerna till försommarfest blir det enkla rätter med smaker från Palestina varifrån hans pappa kommer.

– Det här är rätter som är enkla att göra i stora lass, de kräver inte så mycket småpill och går att förbereda och servera ljumna. Annars är mitt bästa tips för en lyckad fest att inte stressa och involvera flera. Med lite samarbete så brukar förberedelserna gå bra. Och sätt bara igång så kommer saker och ting att lösa sig!

Recept till sommarfesten

  • Muhammara-kryddig paprikaröra

    Muhammara-kryddig paprikaröra

    Kryddig röra gjord med paprika, rostade valnötter, vitlök och granatäppelsirap. Passar perfekt som dippsås eller till mezemåltiden!

    - Muhammara-kryddig paprikaröra

    Spara

  • Krämig baba ganouj- grillad aubergineröra

    Krämig baba ganouj- grillad aubergineröra

    Himmelskt god aubergineröra, som kan göras på både majonnäs och tahini. Med en fräsch smak av både vitlök och citron passar den perfekt som tillbehör, dippsås eller som del av en buffé.

    - Krämig baba ganouj- grillad aubergineröra

    Spara

  • Grillad lammkebab

    Grillad lammkebab

    Smakrikt recept på lammkebab! Kebab är ett samlingsnamn på en rad kötträtter från flera olika länder där principen är att man trär malet eller hackat kött på någon typ av spett och grillar. Här får kebaben smak av persilja, spiskummin och citron.

    - Grillad lammkebab

    Spara

  • Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Denna somriga sallad med mynta och halloumi är härlig som den är eller som tillbehör till grillat. Salladen serveras med pitabröd och en dressing gjord på vitlök, olivolja och färskpressad citronjuice.

    - Fattoush - somrig sallad med mynta och halloumi

    Spara

  • Vattenmelon med yoghurt och Za´atar

    Vattenmelon med yoghurt och Za´atar

    Saftig vattenmelon, krämig yoghurt och kryddig za’taar – en himmelskt god kombination som passar lika bra till efterrätt som del av en buffé. Eller varför inte som en somrig frukost? Za’taar är en kryddblandning av oregano, timjan, citron och sesamfrön med ursprung i Mellanöstern.

    - Vattenmelon med yoghurt och Za´atar

    Spara

  • Saftig harisikaka med mannagryn

    Saftig harisikaka med mannagryn

    Harrissakaka är en orientalisk mannagrynskaka och delikatess i Mellanöstern. Den saftiga kakan är enkel att göra och blir ett härligt tillskott på fikabordet eller som efterrätt tillsammans med färska bär och en klick tjock yoghurt.

    - Saftig harisikaka med mannagryn

    Spara

  • Läskande lemonana

    Läskande lemonana

    En god törstsläckare gjord av citron, lagom med socker och färsk mynta. Lemonanan kan även blandas med is och mixas till en slush. Hur du än gör så drick den iskall och servera gärna i stort glas!

    - Läskande lemonana

    Spara

  • Marockansk morotssallad

    Marockansk morotssallad

    Vad sägs om en magiskt god sallad gjord på ugnsrostade morötter och en kryddblandning med vitlök, koriander, spiskummin och harissa? Tänk på att ta ut morötterna i tid så att de behåller sin spänst. Ett enkelt trick är att kyla ner dem direkt efter ugnen i kallt vatten eller is så avstannar tillagningen.

    - Marockansk morotssallad

    Spara