Chiafrön - små underverk
Visste du att ordet chia betyder styrka? Chiafrön är rikapå omega 3, fibrer, protein och mineraler. De binder upp till 12 ggr sin egen vikt i vatten och gör allt du lagar saftigare. Den neutrala smaken gör att de kan smaksättas hur du vill.Utöver den klassiska puddingen, prova att blanda chiafrön i exempelvis chokladbollar och sylt, eller piffa din omelett med dem.
Solroskärnor - solig smak
Solroskärnor är de skalade fröna från solrosblomman.De har en mild och krämig nötsmak och är naturligt rika på E-vitamin, järn och fosfor. Solroskärnor är populära som topping på sallader, i bakning, på smoothies och müsli. Prova dem även i deg och fyllning till paj, eller som ersättare för pinjenötter i pesto. Eller ät dem precis som de är.
Hela linfrön - magens bästa vän
Linfrön ger ett bra tillskott av fibrer i kosten och hjälper till att hålla tröga magar igång. Hela linfrön är utmärkta som hälsosamt knaper på till exempel yoghurt, fil, müsli, bröd, gröt och sallader, samt i shakes och smoothies.Tänk dock på att inte överdosera linfrön, cirka 2 msk per dag är ett bra riktvärde. Läs mer på www.slv.se.
Pumpakärnor - lika goda som nyttiga
Precis som det låter kommer pumpakärnor från pumpan. De förhöjer alla måltider med sin vackra gröna färg och nötiga smak och är bl.a. rika på zink och E-vitamin. Pumpakärnor passar lika bra på sallader och pasta som frukostfil, fantastiska i örttäcken på fet fisk, att toppa frallorna med när du bakar, eller som ingredienser i uppiggande energibars.
Sesamfrön - smakrika och vackra
Sesamfrön finns i olika färger, alla med sin egen smakkaraktär. Rosta dem lätt så framträder den mer. Skalade sesamfrön är toppen på ris,grönsaker, kyckling och fisk. De oskalade är lite rökiga och beska i smaken och sätter piff på allt från skaldjur till julknäck. Svarta sesamfrön är tjusiga blandade med vita i paneringar, på matbröd eller varför inte på en krämig pannacotta?

www.risenta.se