Lär dig mer om

Äppelsorter

Äpplet är så mycket mer än bara en frukt eller ett praktiskt mellanmål. Det har massor av användningsområden och smakkompisar. Här lär du känna både våra svenska sorter och året runt-äpplen och vilka som är bästa att använda i matlagning och bak - som äppelpaj till exempel.
Tips: Har du testat vårt saftiga recept på äppelkaka?

Svenska äpplen

  1. 1. Discovery

    1. Discovery

    Smak: Smakrikt och saftigt med en fin balans mellan sötma och syra. Matt, tämligen tjockt skal och med ett fast vitt fruktkött som ibland har inslag av rosaröd färg. Prova till en smulpaj eller till ett sötsyrligt äppelmos.

    Säsong: augusti till oktober.

    Receptförslag: Varmkorv med äpple- och nöttopping

  2. 2. St Olof

    2. St Olof

    Smak: Ett kraftfullt äpple som smakar “väldigt mycket äpple”, Passar till väldigt mycket, allt från smaksättare i mat till, bröd och desserter. Äpplet är otroligt gott att äta bara som det är.

    Höst: Fläsklägg och äpple. Använd kokspadet från fläskläggen och tillsätt grädde och äpple som får koka och mixa till en sås att avnjuta tillsammans med fläsket. Servera gärna med picklade senapsfrön och persilja.

    För matnörden: Råsafta äpple och blanda det med en klassisk glassmet, frys och kör i glassmaskin innan servering. Servera i cornetter som toppas med mandelspån.

  3. 3. Santana

    3. Santana

    Smak: Balanserad syra och sötma med fruktiga friska toner och blommiga nyanser. Tydlig eftersmak. Hög saftighet med mjuka inslag i texturen.

    Höst: Fyll en hel kyckling med klyftade äpplen och baka i ugnen och servera tillsammans med en god gräddsås.

    För matnörden: Gör en egen vinäger. Riv äpple och lägg i en burk, toppa med vatten och en filtduk (syre behövs för att processen ska fungera). Efter några veckor silas vätskan av, rör ibland. När vätskan klarnat har du en vinäger.

    Receptförslag: Kyckling med äpple och rosmarin

  4. 4. Ingrid Marie

    4. Ingrid Marie

    Ett välkänt äpple med kraftigt djupröd färg.

    Smak: Relativt frisk och lite kryddig arom, med syrliga inslag av citrus toner, viss sötma, lätta toner av gräs. Viss saftighet med och något strävhet i texturen.

    Säsong: oktober till februari.

    Höst/vinter: Stek rimmat fläsk i tärningar, sautera brysselkål i flottet från fläsket, tillsätt tärningar från Ingrid Marie mot slutet.

    För matnörden:Använd en marinadspruta och spruta fläskkött med råsaftat äpple. Grilla långsamt på vedeldad grill. Jättegott att göra med helgrillad gris. Passar främst i äppelefterrätter, men kan också användas i sallader och äppelkakor.

    Receptförslag: Sockerstekta äpplen med havregryn

  5. 5. Elise

    5. Elise

    Ett stort och tåligt äpple som har sina rötter i Holland. Skalet är mörkrött med ett saftigt, fast och gulvitt fruktkött. Smaken är frisk och sötsyrlig.

    Säsong: från januari till mars.

    Smak: Bra balans mellan söt och syrlig smak med fruktiga toner och tydlig eftersmak.

    Höst: Skär tärningar och tillsätt detta i en fläskpannkakssmet med rikligt med salt fläsk.

    För matnörden: Koka isomalt med glukos 50/50 av varje, blanda i råsaftat äpple, koka tills det bubblar tjockt och blir transparent. Bred ut på slipat (bakplåtspapper). Låt torka, bryt i lagom stora bitar. Används till desserter. Viss saftighet med något grynig textur och sprödhet.

    Receptförslag: Äppelkaka med citron och kardemumma

  6. 6. Honey crunch

    6. Honey crunch

    Smak: Balanserad sötma viss syrlighet, fruktiga smaker av melon och blommiga toner. Krispig och frasig med spröd textur med viss saftighet.

    Höst: Äpplet passar bra att skära i stora tärningar eller klyftor och ha i en sallad tillsammans med getost, gulbetor, rostade valnötter för att lyfta smakerna med sin fräschör.

    För matnörden: Kolsyrade äppelklyftor. Lägg äpplena i en sifon tillsammans med hackad mynta, tryck i två kolsyrepatroner, servera äpplena direkt som ett tilltugg vid ett sommarmingel.

  7. 7. Rubinstar

    7. Rubinstar

    Smak: Viss balans mellan söta med syrliga smaker, fruktigt, med toner av melon, citrus och blommiga inslag. Saftig med viss grynighet och strävhet. Passar fint som ätäpple och i sallader.

    Säsong: mars till juni.

    Höst: Bryggd med råsaftat äpple, kryddnejlika, apelsin och kanelstänger. Koka upp på spisen. Går att smaka upp med alkohol om så önskas.

    För matnörden: Råsaftat äpple, uppvärmt gelatin, florsocker och vispgrädde, blandas. Lägg i siphon, kör i två patroner och servera som ett härligt skum till boveteplättar.

  8. 8. Frida

    8. Frida

    Smak: Viss sötma med syrlig karaktär, lätta fruktiga toner med inslag av citrus och gräsiga toner. Viss saftighet, mjuk och lätt grynighet med spröda och lite sträva inslag.

    Höst: Calvados och äpplesås, Stek äpple, lök och timjan, tillsätt fond och calvados. Servera till kött.

    För matnörden: Sufflé smaksatt med calvados och äpple. Låt äppletärningar puttra så att de blir mjuka i en stekpanna med farinsocker, smör och en skvätt calvados, vänd ned i sufflesmeten. Baka av i ugn.

  9. 9. Jazz

    9. Jazz

    Smak: Balanserad sötma och syrlighet, med fruktiga, söta inslag av viss melon. Lätta blommiga toner. Krispig och frasig, spröd i texturen men samtidigt saftig.

    Höst: Köttbullar i gräddsås, äppelklyftor, rosmarin och kokt potatis. Sötman från äpplet samverkar otroligt bra med smakerna i rätten.

    För matnörden: Använd de torkade äppelchipsen och mixa till ett fint pulver. Kan med fördel användas till att toppa en brynt smörglass.

  10. 10. Saga

    10. Saga

    Smak: Balanserad sötma och syrlighet, frisk med lätta fruktiga citrustoner, blommiga inslag. Saftigt med mjuk textur.

    Höst: Skär äpplet i större tärningar, vänd i en blandning av kanel, maizena och strösocker. Placera fyllningen på smördegsark, vik, och förslut degen med en gaffel. Pensla knytena med ägg. Grädda i ugn och servera med vaniljkräm.

    För matnörden: Klyfta äpplet och lägg i vakuumpåse med en rimmad fläsksida, timjan och vitlök. Baka i sous vide eller ugnsfast form med vatten i minst 3 timmar på 100°C. Vid servering steker du på köttet i rikligt med smör eller marinerar och grillar.

  11. 11. Rubinola

    11. Rubinola

    Ett runt äpple som innehåller mest C-vitaminhalt av alla kända äppelsorter. Gulrött skal med röda toner. 

    Smak:  Kryddigt och saftigt, friskt och lite syrligt äpple med en tydlig arom. Lämpar sig extra bra att äta som det är. Gott att riva till fläsk, göra äppelmos av eller att musta.

    Säsong: Oktober-december.

    Receptförslag: Äggkaka med äpplen och fläsk

  12. 12. Aroma

    12. Aroma

    Smak: Ett sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Smaken är aningen kryddig. Aroma passar fint till matlagning eftersom det behåller konsistensen fint.

    Säsong: september till februari.

    Receptförslag: Rostade rödbetor och äpplen

  13. 13. Gravenstein

    13. Gravenstein

    Smak: Ett bra matäpple och ätäpple. Den syrliga och söta smaken gör att det passar bra i all typ av matlagning där äpple ingår, såsom pajer, mos och grytor. Äpplet är stort med ett fast och syrligt fruktkött. Det finns både röd och gul gravensteiner. Den röda sorten är vanligast.

    Säsong: september till början av december.

  14. 14. Cox Orange

    14. Cox Orange

    Smak: Ett ganska litet äpple med mycket smak. Äpplet har svagt söt och lite kryddig, päronlik smak. Fruktköttet är gult, saftigt och poröst. Håller konsistensen bra vid tillagning. Ett juläpple!

    Säsong: oktober till januari.

    Receptförslag: Kyckling med äpple och rosmarin

Året runt-äpplen

  1. 1. Royal Gala

    1. Royal Gala

    Vårt vanligaste köpeäpple som har sitt ursprung i Nya Zeeland och finns i säsong året runt.

    Smak: Viss saftighet, krispigt, relativt fast, stort tuggmotstånd, viss sötma med inslag av melon, mycket låg syrlighet med visst inslag av beska i skalet och låg smakintensitet.

    Höst: Ta kantarelltoasten till nya nivåer genom att toppa med picklat Royal Gala-äpple och krispigt ugnsbakad grönkål.

    För matnörden: Skala äpplet och koka i rödvin, socker, kanel, stjärnanis och apelsinskal tills mjuka. Servera med naturell yoghurt.

  2. 2. Jonagold

    2. Jonagold

    Ett stort äpple med rödstrimmigt skal och gul bottenfärg. Är en korsning mellan sorterna Golden Delicious och Jonathan.

    Smak: Fruktköttet är gulvitt och smaken är friskt söt med aningen kryddig smak. Passar fint som både dessert- och ätäpple.

  3. 3. Golden Delicious

    3. Golden Delicious

    Ett medelstort äpple som är helt ljusgrönt i skalet som övergår till gult vid mognad. Känns igen på sina svarta små prickar i skalet. Är den mest använda äppelsorten vid korsning och har sitt urspung i USA.

    Smak: Tydlig sötma med lätta fruktiga toner med toner av melon och blommiga nyanser. Saftig med krispiga inslag, lätt grynig i texturen.

    Höst: Tart med kanel, kardemumma och äpple. Mördegsbotten, stek äpplena i rikligt med smör, kardemumma och kanel. Serveras med vaniljkräm.

    För matnörden: Infusera äpplet med citronsaft och citronverbena (ört) med hjälp av vakuum. Stek äpplet i rikligt med smör och servera med nyslungad vaniljglass.

  4. 4. Granny Smith

    4. Granny Smith

    Klargrönt äpple som är att av de bästa äpplena att ha till mat och bak. Passar extra bra att råriva eller skära i bitar då fruktköttet är vitt, krispigt och fast och inte mörknar så fort. Smaken är frisk och fyllig. Ett utmärkt gott ätäpple.

    Smak: Tydlig syrlighet med tydliga toner av citrus, låg sötma, viss eftersmak. Krispigt, fast och kompakt, med spröda inslag, Viss strävhet.

    Höst: Passar utmärkt till en mustig gryta med kyckling och timjan. Klyfta äpplet och lägg i grytan 30 minuter innan grytan är färdig att servera.

    För matnörden: Komplettera en gurksorbet med äppelbrunoise (finhackade tärningar) och toppa med några stänk flädersaft. Rätten fungerar som en fräsch dessert efter en tyngre varmrätt.

  5. 5. Pink Lady

    5. Pink Lady

    Ett medelstort äpple som är en korsning mellan Golden Delicious och Lady William’s. Skalet är ljusrosa med inslag av ljusgrönt. Gott att äta som det är men passar även fint i matlagning.

    Smak: Balanserad sötma och syrlighet, stor friskhet, med tydlig fruktighet med söta toner av melon, viss blommighet. Stor krispighet, frasig med viss sprödhet, något saftig.

    Höst: Använd en äppelurkärnare och fyll mitten med mandelmassa. Förslut äpplet i aluminiumfolie och grilla. Servera med uppvispad creme fraiche som med sin syrlighet kompletterar det söta äpplet väl.

    För matnörden: Ett gott skum som passar till vit fisk. Blanda fiskfond med grädde och äppeljuice och skumma upp med hjälp av en stavmixer. För att få ett skum som håller längre kan sojalecitin tillsättas innan vätskan ska skummas upp.

Kulturarv!

Gammaldags svenska äppelsorter

Här är några exempel på äppelsorter som odlats i generationer i Sverige:

  • Aroma
  • Cox Orange Pippin
  • Cox's Pomona
  • Filippa
  • Gravensteiner
  • Gyllenkroks Astrakan
  • Mio
  • Signe Tillish
Äppelfakta

Äpplets historia

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar. 

Två metoder för att föröka äpplen

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.   

Allergisk mot äpplen? Se hit!

Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.  

Artiklar (1564)

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Lättare än du tror

Koka egen buljong

Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen

Matskola

Äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.

14 favoriter

Rödbetor - säsong och recept

Rödbetan är en favorit bland rotfrukterna – härlig färg, underbar smak och mångsidig. Man kan koka rödbetor, baka rödbetor i ugn, göra egna inlagda rödbetor och till med baka med rödbetor eller rödbetsjuice. Här tipsar vi om 14 goda recept med rödbetor!