Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Krispigt söta Pink Lady, syrliga Gravensteiner och aromatiska Cox Orange. Hur ser de ut, hur smakar de och när är de i säsong? Lär dig mer om några svenska favoriter och våra vanligaste året runt-äpplen.

 

RECEPT: Äppelkakor, äppelpaj eller middagsrätter med äpplen i? Här finns alla våra recept med äpplen i!

7 svenska äppelsorter

 • Discovery

  Gör sig fint som dessertäpple. Är medelstort med gul grundfärg och röda inslag, med tjockt skal. Smaken är både söt och syrlig.

  Säsong: augusti till oktober.

 • Aroma

  Ett sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Smaken är aningen kryddig. Aroma passar fint till matlagning eftersom det behåller konsistensen fint.

  Säsong: september till februari.

 • Gravenstein

  Ett bra matäpple och ätäpple. Den syrliga och söta smaken gör att det passar bra i all typ av matlagning där äpple ingår, såsom pajer, mos och grytor. Äpplet är stort med ett fast och syrligt fruktkött. Det finns både röd och gul gravensteiner. Den röda sorten är vanligast.

  Säsong: september till början av december.

 • Ingrid Marie

  Ett välkänt äpple med kraftigt brunröd färg. Smaken är frisk med en lite kryddig arom, och köttet är lite grönaktigt. Passar främst i äppelefterrätter, men kan också användas i sallader och äppelkakor.

  Säsong: oktober till februari.

 • Cox Orange

  Ett ganska litet äpple med mycket smak. Äpplet har svagt söt och lite kryddig, päronlik smak. Fruktköttet är gult, saftigt och poröst. Håller konsistensen bra vid tillagning. Ett juläpple!

  Säsong oktober till januari.

 • Elise

  Ett stort och tåligt äpple som har sina rötter i Holland. Skalet är mörkrött med ett saftigt, fast och gulvitt fruktkött. Smaken är frisk och sötsyrlig.

  Säsong: från januari till mars.

 • Rubinstar

  En ny sort i de svenska äppelodlingarna. Är stort till storleken och släkt med äppelsorten Jonagold. Skalet är rött till färgen och fruktköttet är fast och krispigt. Smaken är stor med sötma och viss syrlighet. Passar fint som ätäpple och i sallader.

  Säsong: mars till juni.

5 året runt-äpplen

 • Royal Gala

  Vårt vanligaste köpeäpple som har sitt ursprung i Nya Zeeland och finns i säsong året runt. Färgen är rödspräcklig och har en gulgrönfärgad botten. Fruktköttet är sött med en frisk smak. Passar utmärkt som både ät- och matäpple.

 • Jonagold

  Ett stort äpple med rödstrimmigt skal och gul bottenfärg. Är en korsning mellan sorterna Golden Delicious och Jonathan. Fruktköttet är gulvitt och smaken är friskt söt med aningen kryddig smak. Passar fint som både dessert- och ätäpple.

 • Golden Delicious

  Ett medelstort äpple som är helt ljusgrönt i skalet som övergår till gult vid mognad. Känns igen på sina svarta små prickar i skalet. Fruktköttet är vitt och saftigt, smaken är söt och frisk. Är den mest använda äppelsorten vid korsning och har sitt urspung i USA.

 • Granny Smith

  Klargrönt äpple som är att av de bästa äpplena att ha till mat och bak. Passar extra bra att råriva eller skära i bitar då fruktköttet är vitt, krispigt och fast och inte mörknar så fort. Smaken är frisk och fyllig och är utmärkt gott som ätäpple.

 • Pink Lady

  Ett medelstort äpple som är en korsning mellan Golden Delicious och Lady William’s. Skalet är ljusrosa med inslag av ljusgrönt. Fruktköttet är krispigt och vitt med mycket söt och smakrik smak. Gott att äta som det är men passar även fint i matlagning.