Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

På grillen, i grytan, till fisken och gröten. Äpplet är så mycket mer än bara ett praktiskt mellanmål – snarare en kökshjälte med massor av användningsområden och smakkompisar. Lär känna en ny bekantsmak redan idag.

 

RECEPT: Äppelkakor, äppelpaj eller middagsrätter med äpplen i? Här finns alla våra recept med äpplen i!

  • St Olof

    Sensorisk beskrivning: Ett kraftfullt äpple som smakar “väldigt mycket äpple”, Passar till väldigt mycket, allt från smaksättare i mat till, bröd och desserter. Äpplet är otroligt gott att äta bara som det är.

    Höst:Fläsklägg och äpple. Använd kokspadet från fläskläggen och tillsätt grädde och äpple som får koka och mixa till en sås att avnjuta tillsammans med fläsket. Servera gärna med picklade senapsfrön och persilja.

    För matnörden:Råsafta äpple och blanda det med en klassisk glassmet, frys och kör i glassmaskin innan servering. Servera i cornetter som toppas med mandelspån.

  • Santana

    Sensorisk beskrivning: Balanserad syra och sötma med fruktiga friska toner och blommiga nyanser. Tydlig eftersmak. Hög saftighet med mjuka inslag i texturen.

    Höst: Fyll en hel kyckling med klyftade äpplen och baka i ugnen och servera tillsammans med en god gräddsås.

    För matnörden: Gör en egen vinäger. Riv äpple och lägg i en burk, toppa med vatten och en filtduk (syre behövs för att processen ska fungera). Efter några veckor silas vätskan av, rör ibland. När vätskan klarnat har du en vinäger.

    Läs också: Kyckling med äpple och rosmarin

  • Ingrid Marie

    Ett välkänt äpple med kraftigt brunröd färg. Smaken är frisk med en lite kryddig arom, och köttet är lite grönaktigt.

    Sensorisk beskrivning:Relativt syrliga inslag av citrus toner, viss sötma, lätta toner av gräs. Viss saftighet med och något strävhet i texturen.

    Höst:Stek rimmat fläsk i tärningar, sautera brysselkål i flottet från fläsket, tillsätt tärningar från Ingrid Marie mot slutet.

    För matnörden:Använd en marinadspruta och spruta fläskkött med råsaftat äpple. Grilla långsamt på vedeldad grill. Jättegott att göra med helgrillad gris. Passar främst i äppelefterrätter, men kan också användas i sallader och äppelkakor.

    Säsong: oktober till februari.



    Läs också: Sockerstekta äpplen med havregryn
  • Elise

    Ett stort och tåligt äpple som har sina rötter i Holland. Skalet är mörkrött med ett saftigt, fast och gulvitt fruktkött. Smaken är frisk och sötsyrlig.

    Säsong: från januari till mars.

    Sensorisk beskrivning: Bra balans mellan söt och syrlig smak med fruktiga toner och tydlig eftersmak.

    Höst: Skär tärningar och tillsätt detta i en fläskpannkakssmet med rikligt med salt fläsk.

    För matnörden:Koka isomalt med glukos 50/50 av varje, blanda i råsaftat äpple, koka tills det bubblar tjockt och blir transparent. Bred ut på slipat (bakplåtspapper). Låt torka, bryt i lagom stora bitar. Används till desserter. Viss saftighet med något grynig textur och sprödhet.



    Läs också: Äppelkaka med citron och kardemumma
  • Honey crunch

    Sensorisk beskrivning: Balanserad sötma viss syrlighet, fruktiga smaker av melon och blommiga toner. Krispig och frasig med spröd textur med viss saftighet.

    Höst: Äpplet lämpar sig även bra att skära i stora tärningar eller klyftor och ha i en sallad tillsammans med getost, gulbetor, rostade valnötter för att lyfta smakerna med sin fräschör.

    För matnörden:Kolsyrade äppelklyftor: lägg äpplena i en sifon tillsammans med hackad mynta, tryck i två kolsyrepatroner, servera äpplena direkt som ett tilltugg vid ett sommarmingel.

  • Rubinstar

    Sensorisk beskrivning: Viss balans mellan söta med syrliga smaker, fruktigt, med toner av melon, citrus och blommiga inslag. Saftig med viss grynighet och strävhet. Passar fint som ätäpple och i sallader.

    Höst:Bryggd med råsaftat äpple, kryddnejlika, apelsin och kanelstänger. Koka upp på spisen. Går att smaka upp med alkohol om så önskas.

    För matnörden: Råsaftat äpple, uppvärmt gelatin, florsocker och vispgrädde, blandas. Lägg i siphon, kör i två patroner och servera som ett härligt skum till boveteplättar.

    Säsong: mars till juni.

  • Frida

    Sensorisk beskrivning: Viss sötma med syrlig karaktär, lätta fruktiga toner med inslag av citrus och gräsiga toner. Viss saftighet, mjuk och lätt grynighet med spröda och lite sträva inslag.

    Höst: Calvados och äpplesås, Stek äpple, lök och timjan, tillsätt fond och calvados. Servera till kött.

    För matnörden: Sufflé smaksatt med calvados och äpple. Låt äppletärningar puttra så att de blir mjuka i en stekpanna med farinsocker, smör och en skvätt calvados, vänd ned i sufflesmeten. Baka av i ugn.

  • Jazz

    Senorisk beskrivning: Balanserad sötma och syrlighet, med fruktiga, söta inslag av viss melon. Lätta blommiga toner. Krispig och frasig, spröd i texturen men samtidigt saftig.

    Höst: Köttbullar i gräddsås, äppelklyftor, rosmarin och kokt potatis. Sötman från äpplet samverkar otroligt bra med smakerna i rätten.

    För matnörden: Använd de torkade äppelchipsen och mixa till ett fint pulver. Kan med fördel användas till att toppa en brynt smörglass.

  • Saga

    Sensorisk beskrivning: Balanserad sötma och syrlighet, frisk med lätta fruktiga citrustoner, blommiga inslag. Saftigt med mjuk textur.

    Höst: Skär äpplet i större tärningar, vänd i en blandning av kanel, maizena och strösocker. Placera fyllningen på smördegsark, vik, och förslut degen med en gaffel. Pensla knytena med ägg. Grädda i ugn och servera med vaniljkräm.

    För matnörden: Klyfta äpplet och lägg i vakuumpåse med en rimmad fläsksida, timjan och vitlök. Baka i sous vide eller ugnsfast form med vatten i minst 3 timmar på 100°C. Vid servering steker du på köttet i rikligt med smör eller marinerar och grillar.

  • Rubinola

    Friskt och lite syrligt äpple med en tydlig arom. Lämpar sig extra bra att äta som det är. Gott att riva till fläsk.

    Läs också: Äggkaka med äpplen och fläsk

  • Discovery

    Gör sig fint som dessertäpple. Är medelstort med gul grundfärg och röda inslag, med tjockt skal. Smaken är både söt och syrlig.

    Säsong: augusti till oktober.



    Läs också: Varmkorv med äpple- och nöttopping
  • Aroma

    Ett sprött äpple med fin balans mellan sött och syrligt. Smaken är aningen kryddig. Aroma passar fint till matlagning eftersom det behåller konsistensen fint.

    Säsong: september till februari.



    Läs också: Rostade rödbetor och äpplen
  • Gravenstein

    Ett bra matäpple och ätäpple. Den syrliga och söta smaken gör att det passar bra i all typ av matlagning där äpple ingår, såsom pajer, mos och grytor. Äpplet är stort med ett fast och syrligt fruktkött. Det finns både röd och gul gravensteiner. Den röda sorten är vanligast.

    Säsong: september till början av december.

  • Cox Orange

    Ett ganska litet äpple med mycket smak. Äpplet har svagt söt och lite kryddig, päronlik smak. Fruktköttet är gult, saftigt och poröst. Håller konsistensen bra vid tillagning. Ett juläpple!

    Säsong oktober till januari.



    Läs också: Kyckling med äpple och rosmarin

5 året runt-äpplen

  • Royal Gala

    Vårt vanligaste köpeäpple som har sitt ursprung i Nya Zeeland och finns i säsong året runt.

    Sensorisk beskrivning: Svag doft, viss saftighet, krispigt, relativt fast, stort tuggmotstånd, viss sötma med inslag av melon, mycket låg syrlighet med visst inslag av beska i skalet och låg smakintensitet.

    Höst: Ta kantarelltoasten till nya nivåer genom att toppa med picklat Royal Gala-äpple och krispigt ugnsbakad grönkål.

    För matnörden: Skala äpplet och koka i rödvin, socker, kanel, stjärnanis och apelsinskal tills mjuka. Servera med naturell yoghurt.

  • Jonagold

    Ett stort äpple med rödstrimmigt skal och gul bottenfärg. Är en korsning mellan sorterna Golden Delicious och Jonathan. Fruktköttet är gulvitt och smaken är friskt söt med aningen kryddig smak. Passar fint som både dessert- och ätäpple.

  • Golden Delicious

    Ett medelstort äpple som är helt ljusgrönt i skalet som övergår till gult vid mognad. Känns igen på sina svarta små prickar i skalet. Är den mest använda äppelsorten vid korsning och har sitt urspung i USA.

    Sensorisk beskrivning: Tydlig sötma med lätta fruktiga toner med toner av melon och blommiga nyanser. Saftig med krispiga inslag, lätt grynig i texturen.

    Höst: Tart med kanel, kardemumma och äpple. Mördegsbotten, stek äpplena i rikligt med smör, kardemumma och kanel. Serveras med vaniljkräm.

    För matnörden: Infusera äpplet med citronsaft och citronverbena (ört) med hjälp av vakuum. Stek äpplet i rikligt med smör och servera med nyslungad vaniljglass.

  • Granny Smith

    Klargrönt äpple som är att av de bästa äpplena att ha till mat och bak. Passar extra bra att råriva eller skära i bitar då fruktköttet är vitt, krispigt och fast och inte mörknar så fort. Smaken är frisk och fyllig och är utmärkt gott som ätäpple.

    Sensorisk beskrivning: Tydlig syrlighet med tydliga toner av citrus, låg sötma, viss eftersmak. Krispigt, fast och kompakt, med spröda inslag, Viss strävhet.

    Höst: Passar utmärkt till en mustig gryta med kyckling och timjan. Klyfta äpplet och lägg i grytan 30 minuter innan grytan är färdig att servera.

    För matnörden: Komplettera en gurksorbet med äppelbrunoise (finhackade tärningar) och toppa med några stänk flädersaft. Rätten fungerar som en fräsch dessert efter en tyngre varmrätt.

  • Pink Lady

    Ett medelstort äpple som är en korsning mellan Golden Delicious och Lady William’s. Skalet är ljusrosa med inslag av ljusgrönt. Fruktköttet är krispigt och vitt med mycket söt och smakrik smak. Gott att äta som det är men passar även fint i matlagning.

    Sensorisk beskrivning: Balanserad sötma och syrlighet, stor friskhet, med tydlig fruktighet med söta toner av melon, viss blommighet. Stor krispighet, frasig med viss sprödhet, något saftig.

    Höst: Använd en äppelurkärnare och fyll mitten med mandelmassa. Förslut äpplet i aluminiumfolie och grilla. Servera med uppvispad creme fraiche som med sin syrlighet kompletterar det söta äpplet väl.

    För matnörden: Ett gott skum som passar till vit fisk. Blanda fiskfond med grädde och äppeljuice och skumma upp med hjälp av en stavmixer. För att få ett skum som håller längre kan sojalecitin tillsättas innan vätskan ska skummas upp.