Hoppa till sidans innehåll
UNDER 60 MIN | Medel

Äppelkaka med citron och kardemumma

Bjud dina gäster på denna härliga äppelkaka nästa gång du har middag! Receptet innehåller två delar; först gör du smeten till själva kakan och sedan blandar du ner den härliga äppel- och kardemummablandningen. Servera till glass eller vaniljsås!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Smörj en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar) med matfett.
  3. Kaka: Smält matfettet och låt det svalna.
  4. Rör matfettet med socker, vanilj och citronskal. Tillsätt ett ägg i taget och vispa väl mellan varje. Vänd ner mjölet blandat med bakpulvret och mjölken. Häll smeten i formen.
  5. Fyllning och garnering: Skär äpplena i tunna klyftor. Stick ner dem tätt i smeten. Stöt kardemummakärnorna och blanda med sockret. Strö det över äpplena.
  6. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 30-35 minuter.
  7. Servera kakan ljummen eller kall med glass, vaniljsås eller lättvispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut mjölet mot glutenfri mjölmix.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av matfett, mjölkdryck och glass eller grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkproteinfria ersättningsprodukter av matfett, mjölk ocg glass eller grädde.

Ingredienser

Portioner: 8 bitar
Kaka
  • 125 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron (endast det rivna skalet)
  • 2 ägg
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 2 msk mjölk
Fyllning och garnering
  • 4 medelstora äpplen
  • 1 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 993 kJ / 237 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer