Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.
Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Ingredienser
4 portioner
Falafel
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g groddade gula ärtor
1 dl finhackad persilja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad koriander
1/2 msk bakpulver
1/2 - 1 dl majsstärkelse
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
olivolja (till stekning)
Snabbsyrad rödlök
1 rödlök
1 msk vit- eller rödvinsvinäger
1 krm salt
Tillbehör
4 små tortillabröd (eller pitabröd)
solrosskott (eller sallad)
1 dl hummus
2 avokado
1 lime
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Tips
Det är lätt att grodda gula ärter, men det kräver lite tid innan du har ett färdigt resultat och kan använda dem i din matlagning. Beräkna 150 g gula ärter, det ger ungefär 400 g groddade gula ärter (lagom till 4 portioner). Blötlägg ärterna minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Häll av vattnet och låt stå övertäckt i durkslag 3–5 dygn. Skölj ärterna i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Läs mer om groddning här.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2248 KJ / 540 kCal
Fett27 g
Salt4.75 g
Kolhydrater59 g
Protein11 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Är det torkad koriander blad eller koriander frön? Jag har både hemma!
Celine
2022-01-28Hej! Vilket spännande recept! Kan man använda kikärtsmjöl istället för majsstärkelse?
Åsa
2022-01-17