Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

17
2
Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Ingredienser

4 portioner

Falafel

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
400 g groddade gula ärtor
1 dl finhackad persilja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk torkad koriander
1/2 msk bakpulver
1/2 - 1 dl majsstärkelse
1 tsk sambal oelek
1 tsk salt
olivolja (till stekning)

Snabbsyrad rödlök

1 rödlök
1 msk vit- eller rödvinsvinäger
1 krm salt

Tillbehör

4 små tortillabröd (eller pitabröd)
solrosskott (eller sallad)
1 dl hummus
2 avokado
1 lime

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Det är lätt att grodda gula ärter, men det kräver lite tid innan du har ett färdigt resultat och kan använda dem i din matlagning. Beräkna 150 g gula ärter, det ger ungefär 400 g groddade gula ärter (lagom till 4 portioner). Blötlägg ärterna minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Häll av vattnet och låt stå övertäckt i durkslag 3–5 dygn. Skölj ärterna i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Läs mer om groddning här.

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

17

Kommentarer

Celine

2022-01-28

Är det torkad koriander blad eller koriander frön? Jag har både hemma!

Åsa

2022-01-17

Hej! Vilket spännande recept! Kan man använda kikärtsmjöl istället för majsstärkelse?

Näringsvärde per portion

Energi 2248 KJ / 540 kCal
Fett 27 g
Salt 475 g
Kolhydrater 59 g
Protein 11 g
Läs mer om näringsvärden