Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2016
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Syrad rödlök: Börja med den syrade löken. Skala, dela och skiva löken tunt. Lägg i en liten skål, häll på vinäger och krydda med saltet. Blanda väl. Låt stå minst 20 minuter, blanda då och då.
  2. Falafel: Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Lägg alla ingredienser 
i en matberedare och mixa till en slät smet. Tillsätt mer majsstärkelse om smeten känns för blöt. Är den däremot för torr så tillsätt någon matsked vatten. Forma till 16 puckar (för 4 port).
  3. Stek i rikligt med olja i cirka 3 minuter på varje sida. Låt rinna av på hushållspapper.
  4. Tillbehör: Ät i pitabröd eller tortillas med valfria tillbehör t ex. solrosskott, sallad, hummus, avokado, lime och snabbsyrad rödlök. Här kan du läsa mer om hur du gör när du vill grodda groddar och odla skott. 

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Det är lätt att grodda gula ärter, men det kräver lite tid innan du har ett färdigt resultat och kan använda dem i din matlagning. Beräkna 150 g gula ärter, det ger ungefär 400 g groddade gula ärter (lagom till 4 portioner). Blötlägg ärterna minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Häll av vattnet och låt stå övertäckt i durkslag 3–5 dygn. Skölj ärterna i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Läs mer om groddning här.

Ingredienser

Portioner: 4
Falafel
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 400 g groddade gula ärter
  • 1 dl finhackad persilja
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk torkad koriander
  • 1/2 msk bakpulver
  • 1 dl majsstärkelse
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk salt
  • olivolja (till stekning)
Snabbsyrad rödlök
  • 1 rödlök
  • 1 msk vit- eller rödvinsvinäger
  • 1 krm salt
Tillbehör
  • 4 små tortillabröd (eller pitabröd)
  • solrosskott (eller sallad)
  • 1 dl hummus
  • 2 avokado
  • 1 lime
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2248 kJ / 540 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept