Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

15
0 Klimatsmart
Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Det räcker att steka falafelsmeten i rikligt med olja för att få det rätt fraset. Denna ärtiga falafel gör du på groddade gula ärter – beroende på hur groddade ärterna är behövs mer eller mindre majsstärkelse. Urgott att bjuda i bröd tillsammans med snabbsyrad rödlök.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2016

Ärtig falafel med snabbsyrad rödlök

Ingredienser

4 portioner

Falafel

1
gul lök
1
vitlöksklyfta
400 g
groddade gula ärtor
1 dl
finhackad persilja
1 tsk
malen spiskummin
1 tsk
torkad koriander
1/2 msk
bakpulver
1/2 - 1 dl
majsstärkelse
1 tsk
sambal oelek
1 tsk
salt
-
olivolja (till stekning)

Snabbsyrad rödlök

1
rödlök
1 msk
vit- eller rödvinsvinäger
1 krm
salt

Tillbehör

4
små tortillabröd (eller pitabröd)
-
solrosskott (eller sallad)
1 dl
hummus
2
avokado
1
lime

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Gör så här

Tips

Det är lätt att grodda gula ärter, men det kräver lite tid innan du har ett färdigt resultat och kan använda dem i din matlagning. Beräkna 150 g gula ärter, det ger ungefär 400 g groddade gula ärter (lagom till 4 portioner). Blötlägg ärterna minst 12 timmar, gärna upp till ett dygn. Häll av vattnet och låt stå övertäckt i durkslag 3–5 dygn. Skölj ärterna i kallt vatten två till tre gånger per dag under groddningen. Läs mer om groddning här.

Vad tyckte du om receptet?

15

Kommentarer

Näringsvärde per portion

Energi 2248 KJ / 540 kCal
Fett 27 g
Salt 4.75 g
Kolhydrater 59 g
Protein 11 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0 - 0,5 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden

Testa liknande recept