ÖVER 60 MIN | Medel

Vegansk prinsesstårta

Den klassiska prinsesstårtan enligt ett veganskt recept, bakad med sojagrädde, havremjölk och mjölkfritt margarin. Med det gula marsipanlocket har du en härlig, vegansk påsktårta.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Spänn fast ett bakplåtspapper eller smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 12 bitar).
  3. Tårtbotten: Smält margarinet i en kastrull och häll ner havredrycken i kastrullen.
  4. Vispa kikärtsspad och socker pösigt och vitt.
  5. Sikta ihop alla torra ingredienser i en skål och rör ner sockerfluffet och margarinet. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen.
  6. Grädda i mitten av ugnen ca 25-30 minuter. Känn efter med en sticka i kakan så att den inte är kladdig. Låt svalna.
  7. Vaniljkräm: Blanda vatten, havremjölk, sojagrädde, socker, vaniljsocker och majsstärkelse. Låt koka upp under vispning tills såsen tjocknar. Dra av från värmen och vispa ner margarinet. Låt kallna.
  8. Montering: Dela försiktigt tårtbotten i två delar. Bred ut hallonsylt på understa tårtbotten. Bred hälften av vaniljkrämen över sylten. Lägg på den andra tårtbotten och tryck till lite lätt. Bred på resten av vaniljkrämen.
  9. Vispa grädden riktigt hårt med sockret. Bred ut på tårtan och forma till en kulle. Lägg marsipanlocket på grädden och kläm till lite lätt runt kanten. Skär bort överflödig marsipan.
  10. Till dekoration: Lägg på rosorna.

För alla

Fri från laktos, mjölkprotein och ägg. Innehåller gluten.

Receptet är uppdaterat 2020-05-15.

Ingredienser

Portioner: 12 bitar
Till formen
  • 1 msk mjölkfritt matfett
  • 1 1/2 msk ströbröd
Tårtbotten
  • 150 g mjölkfritt margarin
  • 1/2 dl havredryck
  • 1 1/2 dl spad från kikärter
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
Vaniljkräm
  • 1 dl vatten
  • 1 dl havredryck
  • 1 dl sojagrädde
  • 2 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 2 msk mjölkfritt margarin
Topping
  • 1 1/2 dl hallonsylt
  • 3 dl sojagrädde
  • 2 msk strösocker
  • 1 tårtlock av marsipan
Till dekoration
  • marsipanrosor

Näringsvärde
Per portion

Energi 1706 kJ / 405 kCal