Kikärtsmajonnäs - utan ägg
Släng inte spadet från konserverade kikärter! Det går att använda till mycket, inte minst funkar kikärtsspadet utmärkt som ersättare till ägg i majonnäs. Kikärtsmajonnäsen är perfekt för äggallergiker, den som är vegan eller av andra anledningar inte vill äta ägg.
Ett recept från:
Buffé nr 4, 2016
Ingredienser
2,5 dl
3 msk spad från kikärter
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
2 dl neutral rapsolja
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per dl
Energi547 KJ / 131 kCal
Fett14.7 g
Salt0.58 g
Kolhydrater0.1 g
Protein0.1 g
Kommentarer
Jättegod och superenkel och snabb att göra med stavmixer eller blender! Jag brukar använda denna som bas i olika salladsdressingar och det slår aldrig fel Om man vill att den ska smaka som “vanlig” majonnäs skulle jag vara försiktig med svartpepparn och eventuellt byta ut vinägern mot citronjuice för en neutralare smak.
Madeleine
2024-08-09Spelar det roll vilket spad man använder? Jag provade spad från en tetra med vita bönor men följde i övrigt receptet och för mig blev majonäsen mer som en sås, tunn.
Ulrika
2024-06-17Mathilde. Jag blandar allltid ihop dijon och vinäger i början med äggen när jag gör vanlig majonnäs. Har aldrig sett ett recept när man blandar i dom efteråt
Jessica
2024-06-10