Tomatsås med örter

Gör ett storkok tomatsås på färska tomater! Denna tomatsås får smak av rosmarin och timjan och passar perfekt att använda som till exempel pizzatopping eller bas i en pastasås, kanske köttfärssås eller ratatouille.
Ett recept från:
Buffé nr 8, 2019

Ingredienser
8 portioner
1 kg färska tomater
2 schalottenlökar
3 vitlöksklyftor
1 msk hackad färsk rosmarin (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
1 msk hackad färsk timjan (1 msk färsk motsvarar 1 tsk torkad)
3/4 dl olivolja
3 msk tomatpuré
1 tsk strösocker
salt
svartpeppar
För alla
Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör så här
Detta recept är en del i Söndagspreppen, ett smart sätt att förbereda flera rätter för att vinna tid senare i veckan.
Tips
Mixa såsen med en stavmixer om det ska vara en slät sås.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi454 KJ / 109 kCal
Fett9 g
Salt1 g
Kolhydrater6 g
Protein1 g
Kommentarer
Ungefär hur mycket salt??
Marita
2023-09-09Hej Marita! Salt är en smaksak i detta recept så börja med t ex ca 1/2 tsk salt och smaka av så att du får lagom sälta som passar dina smaklökar. 😊 Hälsningar Elina
Redaktionen
2023-09-12Gjorde en rejäl laddning av mina tomater och stoppade det mesta i frysen. Lika god när jag använde de frysta burkarna.
Sven-erik
2023-01-31Toppen då min man endast får äta hemgjord tomatsås och inget salt, vilket var lätt att utesluta istället tog jag mer örter och svartpeppar- supergott!
Maritta
2022-11-19