Bild laddas
Matskola

Tillaga Porchetta

Ugnsstek en örtkryddad fläskkarrérulle, eller som det heter på italienska – porchetta. Vi visar hur du gör när du skär till fläskkarrén, kryddar, binder upp och tillagar köttet till en saftig stek med otrolig smak.

Så skär du fläskkarrén till italiensk porcetta

  1. Bild laddas

    1. Fixa karrén

    Utgå från en hel bit fläskkarré. Av denna kan du antingen laga Porchetta di Fano eller Porchetta med rostade skockor och brysselkål. Använd sedan en lång, vass kniv.

  2. Bild laddas

    2. Snitta på längden

    Skär in ett snitt på längden, så att en cirka 1 1/2 cm tjock skiva bildas.

  3. Bild laddas

    3. Fortsätt på skivan

    Fortsätt att försiktigt skära in i den tjocka delen. Det blir på så sätt en fortsättning på skivan som är 1 1/2 cm tjock.

  4. Bild laddas

    4. Skär mot kanten

    Skär mot kanten, men inte igenom. Upprepa proceduren. Tryck till med handen så att köttskivan blir jämn.

  5. Bild laddas

    5. Krydda

    Gnid salt och övriga kryddor jämnt runt om hela köttstycket. Här passar det bra att samtidigt sätta på ugnen på rätt temperatur.

  6. Bild laddas

    6. Knyt ihop

    Rulla ihop köttet från ena kortsidan, ganska hårt, som en rulltårta. Använd steksnöre, knyt ihop…

  7. Bild laddas

    7. Dra åt

    ... och dra åt. Upprepa med cm-brett avstånd. Knyt ihop. Ställ in en vattenfylld ugnsform i mitten av ugnen eller lägg köttet direkt i en ugnssäker form.

  8. Bild laddas

    8. In i ugnen

    Lägg köttet på ett ugnsgaller och ställ det över formen eller ställ in formen i mitten av ugnen. Porchettan är färdig när innertemperaturen är 73–75˚C (använd gärna en digital stektermometer och stick in i den tjockaste delen av köttet). Droppa eventuellt lite olja över köttet före tillagning.

Recept på porchetta och tillbehör

Klassisk dessert på nytt sätt!

Tiramisu i glas - instruktioner

Vi visar steg för steg hur du gör den klassiska italienska desserten tiramisu i glas.
Bild laddas

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.
Bild laddas
Vi testar!

Bästa rödvinssåsen

Så här gör du en perfekt rödvinssås – varje gång.
Bild laddas
Matskola

Risotto - så gör du!

Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.
Bild laddas
Matskola

Hemmagjord pesto – recept

Gör egen pesto! Perfekt när du vill äta pasta pesto.
Bild laddas
Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!
Bild laddas
Matskola

Bjuda på grillat

Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.
Bild laddas
Vardagsmat

Tre middagar av en karré

Laga ett grundrecept på fläskkarré och omvandla till mättande middagar för tre olika dagar
Bild laddas
För tjusig för att äta

Potatisrosor

Med sex enkla steg fixar du dessa tjusiga rosor.
Bild laddas