Bild laddas
Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Syrlig, mild och fräsch − inte undra på att färskosten är så poppis! Lär dig göra egen och sätt din egen prägel på osten med dina favoritsmaker. Här är några enkla steg till hemmagjord färskost.
Visst är det enkelt? Testa gärna att laga några av dessa goda recept på hemmagjord färskost!

Egen färskost - så funkar det!

  1. 1. Värm fil och gräddfil

    Första steget till hemmagjord färskost är att värma fil och gräddfil i en kastrull till 45-50°C. Enklast är om du använder dig av en baktermometer.

    Låter det krångligt? Bit ihop, det här är det svåraste steget, resten är nerförsbacke!

  2. 2. Sila bort vasslen

    Lägg ostmassan i en sil, antingen en tät silduk eller ett vanligt kaffefilter. Se Arlas instruktionsfilm här om du undrar exakt hur!

    Låt vätskan, det vill säga vasslen, rinna av i kylskåp över natten.

  3. 3. Smaksätt! (Om du vill)

    Naturell färskost är god som den är. Men fördelen med att göra egen är att du också kan hitta din perfekta kryddning, utan konserveringsmedel och med full koll på ingredienserna du väljer. Här är några tips:

    Blanda i: kryddor, pressad vitlök, hacjade oliver eller färska örter som gräslök t ex.
    Rulla osten i: hackade färska örter som basilika blir både vackert och pricken över i:et!

    Se våra recept på färskost för inspiration!

  4. 4. Användning och hållbarhet

    Färskost har en milda och syrlig smak som går att använda på många sätt! Exempelvis som bas i röror, såser och sallader, på mackan, som frosting på tårtor och bakelser och som med goda bär blir det en härlig dessert.

    Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp.

Tips!

Baka med vassle

Häll inte ut vasslen! Det är fullt av proteiner. Använd gärna det som degvätska vid bakning. Inte supersugen på att ställa dig och baka direkt efter att ha gjort hemmagjord färskost? Inga problem, vasslen går utmärkt att frysa.

Bild laddas

Ta plats vid grillen!

Vi testar!

Så tänder du grillen utan tändvätska

Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Bild laddas

Röka på grillen, så gör du

På jakt efter den ultimata grillsmaken? Bli en mästare på att röka på grillen!
Bild laddas
Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Bild laddas
Matskola

Grilla tonfisk i enkla steg med saftigt resultat

Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Bild laddas
Matskola

Grillad dessert i 4 enkla steg

Grilla din efterrätten - det är fantastiskt gott! Här har vi grillat ananas och persika.
Bild laddas

Grilla med kol eller briketter?

ICAs grillmästare tipsar om när det är bäst att grilla med kol, briketter eller både och.
Bild laddas
Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Bild laddas