Syrlig, mild och fräsch − inte undra på att färskosten är så poppis! Lär dig göra egen och sätt din egen prägel på osten med dina favoritsmaker. Här är några enkla steg till hemmagjord färskost.
Visst är det enkelt? Testa gärna att laga några av dessa goda recept på
hemmagjord färskost!
Första steget till hemmagjord färskost är att värma fil och gräddfil i en kastrull till 45-50°C. Enklast är om du använder dig av en baktermometer.
Låter det krångligt? Bit ihop, det här är det svåraste steget, resten är nerförsbacke!
Lägg ostmassan i en sil, antingen en tät silduk eller ett vanligt kaffefilter. Se Arlas instruktionsfilm här om du undrar exakt hur!
Låt vätskan, det vill säga vasslen, rinna av i kylskåp över natten.
Naturell färskost är god som den är. Men fördelen med att göra egen är att du också kan hitta din perfekta kryddning, utan konserveringsmedel och med full koll på ingredienserna du väljer. Här är några tips:
Blanda i: kryddor, pressad vitlök, hacjade oliver eller färska örter som gräslök t ex.
Rulla osten i: hackade färska örter som basilika blir både vackert och pricken över i:et!
Färskost har en milda och syrlig smak som går att använda på många sätt! Exempelvis som bas i röror, såser och sallader, på mackan, som frosting på tårtor och bakelser och som med goda bär blir det en härlig dessert.
Osten håller sig upp till en vecka i kylskåp.
Häll inte ut vasslen! Det är fullt av proteiner. Använd gärna det som degvätska vid bakning. Inte supersugen på att ställa dig och baka direkt efter att ha gjort hemmagjord färskost? Inga problem, vasslen går utmärkt att frysa.