ÖVER 60 MIN | Medel

Porchetta di fano

Porchetta är en spännande italiensk kötträtt på fläskkarré, som man skär till en större och tunnare bit, fyller med vitlök, fänkål och rosmarin och sedan rullar ihop till en rulle. Den här rullade smakrika fläskrätten kan med fördel lagas dagen före.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2012
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 125°C.
  2. Skär karrén längs med till ett 1 1/2 cm tjockt köttstycke, se nedan. Krydda runt om med salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.
  3. Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna. Fördela vitlök, fänkål och rosmarin på köttet och rulla till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.
  4. Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under.
  5. Ugnsstek tills innertemperaturen är 73–75°C, ca 5 timmar. Låt vila ca 30 minuter. Skär i ca 1/2 cm tjocka skivor. Servera med broccoli, se recept. Pasta och ugnsstekt potatis passar bra till.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Tips

Vill man ha extra saftigt kött kan man tillaga rullen i stekpåse (utan att sticka hål i den). Köttet blir svårare att skära fina skivor av, men det blir väldigt mört.

Matskola

Så skär du fläskkarrén till italiensk porchetta - se film i vår matskola.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 - 1 1/2 kg fläskkarré i bit
  • 4 - 6 vitlöksklyftor
  • 1 - 2 msk fänkålsfrön
  • 3 - 4 msk finhackad färsk rosmarin
  • 2 tsk salt