Matskola

Hur gör man hollandaise

Hollandaisesås passar perfekt till fiskrätter, skaldjur och späda grönsaker. Vi lär dig steg för steg hur du gör hollandaise och tipsar om hur du räddar en sås som har skurit sig!
Tips: Här hittar du alla våra recept på hollandaise.

Hur gör man hollandaisesås

I filmen visar vi hur du lyckas med hollandaisesås. Nedanför videon visar vi steg för steg hur du gör hollandaise för 4 personer.

Hollandaisesås - steg för steg

  1. 1. Förbered

    1. Förbered

    Du behöver 300 g smör, 3 små äggulor, 1 msk citronsaft, 2 msk vatten, 2 krm salt och 1/2 krm peppar.

  2. 2. Smält smör

    2. Smält smör

    Smält smöret i en kastrull på låg temperatur och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret. Lägg äggulor, citronjuice, vatten, salt och peppar i en kastrull.

  3. 3. Vispa ihop

    3. Vispa ihop

    Vispa ihop på låg värme till en tjock kräm. Se till att äggkrämen och det smälta smöret har ungefär samma temperatur, ca 50° C.

  4. 4. Tillsätt smöret under vispning

    4. Tillsätt smöret under vispning

    Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning.

  5. 5. Lagom tjock?

    5. Lagom tjock?

    Späd ev med lite mer vatten om såsen känns för tjock och smaka ev av med mer salt.

  6. 6. Servera och njut

    6. Servera och njut

    Servera gärna med halstrad pilgrimsmussla som lyxig förrätt.

Tips!

Vad gör man när hollandaisesåsen skär sig?

Har hollandaissåsen skurit sig? Rädda den genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktigt hälla ner den skurna såsen under kraftig vispning.

Artiklar (1478)

Matskola

Gör egna kroppkakor

Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.