Bild laddas
Matskola

Hur gör man hollandaise

Hollandaisesås passar perfekt till fiskrätter, skaldjur och späda grönsaker. Vi lär dig steg för steg hur du gör hollandaise och tipsar om hur du räddar en sås som har skurit sig!
Tips: Här hittar du alla våra recept på hollandaise.

Hur gör man hollandaisesås

I filmen visar vi hur du lyckas med hollandaisesås. Nedanför videon visar vi steg för steg hur du gör hollandaise för 4 personer.

Hollandaisesås - steg för steg

  1. Bild laddas

    1. Förbered

    Du behöver 300 g smör, 3 små äggulor, 1 msk citronsaft, 2 msk vatten, 2 krm salt och 1/2 krm peppar.

  2. Bild laddas

    2. Smält smör

    Smält smöret i en kastrull på låg temperatur och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret. Lägg äggulor, citronjuice, vatten, salt och peppar i en kastrull.

  3. Bild laddas

    3. Vispa ihop

    Vispa ihop på låg värme till en tjock kräm. Se till att äggkrämen och det smälta smöret har ungefär samma temperatur, ca 50° C.

  4. Bild laddas

    4. Tillsätt smöret under vispning

    Tillsätt smöret i en tunn stråle under vispning.

  5. Bild laddas

    5. Lagom tjock?

    Späd ev med lite mer vatten om såsen känns för tjock och smaka ev av med mer salt.

  6. Bild laddas

    6. Servera och njut

    Servera gärna med halstrad pilgrimsmussla som lyxig förrätt.

Tips!

Vad gör man när hollandaisesåsen skär sig?

Har hollandaissåsen skurit sig? Rädda den genom att knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktigt hälla ner den skurna såsen under kraftig vispning.

Vi testar!

Bästa rödvinssåsen

Så här gör du en perfekt rödvinssås – varje gång.
Bild laddas
Matskola

Gör egna kroppkakor

Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
Bild laddas
Såsigt värre

Klassiska såser på ett nytt sätt

Tommy har tagit fram fyra klassiska såser, fast på ett nytt sätt.
Bild laddas
Matskola

Grillad dessert i 4 enkla steg

Grilla din efterrätten - det är fantastiskt gott! Här har vi grillat ananas och persika.
Bild laddas
Matskola

Öppna ostron, så gör du!

Med rätt teknik är det lätt att öppna denna delikatess.
Bild laddas
Ett gott nytt år!

Nyårsdesserter - topplista!

Våra bästa recept på desserter som garanterat imponerar på dina nyårsgäster!
Bild laddas
Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.
Bild laddas
Matskola

Så kokar du musslor

Här visar vi steg för steg hur du gör för att koka musslor.
Bild laddas
Karamell som kronan på verket!

Karamell som kronan på verket

Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Bild laddas