Det finns många anledningar till varför stekt ris är en älskad klassiker hos många. Det är så himla gott, det går snabbt, det är ett urbra sätt att använda rester av ris och det kan varieras beroende på vad du råkar ha hemma. Här tipsar vi om hur du steker ris och ger dig 7 goda recept.
Vill du bara steka ris, utan att krångla till det med tillbehören? Använd kallt färdigkokt ris, gärna rester från gårdagens middag, och stek riset i het olja. Rör om eller ruska på pannan hela tiden så att riset inte fastnar. När riset fått lite stekyta är det färdigt.
Du kan enkelt bygga på det stekta riset genom att lägga till smaker du tycker om, som till exempel:
Vad ska man laga om man har överblivet kokt ris hemma? Stekt ris, säger vi!
Ris som kokats dagen innan är till och med att föredra när du ska laga stekt ris, det tenderar inte att klibba ihop sig lika mycket som nykokt ris i wokpannan.
Prova klassiskt fried rice eller indonesisk nasi goreng. Eller låt fantasin löpa fritt som vi gjorde när vi komponerade stekt ris med ägg, grönkål, soltorkade tomater och sesamolja!
Stekt ris med kyckling på asiatiskt vis som aldrig blir tröttsamt. En vardagsrätt som går snabbt att tillaga och som dessutom gör sig bra, nästan bättre, dagen efter. Låt groddarna stå för extra textur och toppa med sesamfrön för extra piff!
Stekt ris med kycklingStekt ris med ägg, lax och ingefära är en rätt du enkelt svänger ihop när du har rester av kokt ris! Gör denna version av fried rice genom att steka riset tillsammans med grönkål, lök och ärter, en sås med asiatiska smaker och toppa med tillbehör.
Stekt ris med lax och ingefäraStekt ris med grönsaker och kyckling ger dig en god nasi goreng. Nasi goreng härstammar från Indonesien och är egentligen en slags pytt i panna. Så ta de grönsaker du har hemma, kyckling eller annat protein, sätt till kryddor och stek med riset och du kan servera en alldeles egen nasi goreng.
Nasi gorengFried rice är ett underbart sätt att äta ris på. Här fräser du bland annat morötter, salladslök och ingefära och låter det sedan blandas med det stekta riset. Toppa med ett stekt ägg, sesamfrön samt en smakrik kimchimajonnäs. Och självklart äter du rätten med pinnar!
Fried rice med kimchimajonnäsFried rice, alltså stekt ris, med grönsaker och ägg är en risrätt med asienkänsla. Grönsaker, lök och morötter tar smak av varandra vid stekningen och smaksätts med chilisås när du blandar i riset. Äggen som knäcks över ger riset en fin fyllighet.
Fried rice med grönsaker och äggAsiatisk risrätt med viss hetta är detta. Grönsaker fräses och smaksätts med ingefära, sambal oelek och curry innan riset får fräsa med. Därefter knäcks ägg rakt ner i rätten som under omrörning får stelna innan räkorna läggas i.
Fried Rice med räkorFried rice är en rätt du kan variera i det oändliga. Denna vegovariant av stekt ris med ägg och grönkål får massor med smak av soltorkade tomater, vitlök och sesamolja. En perfekt rätt att använda resterna till.
Fried rice med stekt äggBroccoli, en av våra mest näringsrika grönsaker. Här är våra 15 bästa recept med broccoli!
Vi har listat vardagsrecept du gör på nolltid så du slipper trötta middagar och disk.
Gröna ärtor är fulla med nyttigheter. Vi listar 12 recept med ärtor som huvudingrediens!
Vi bjuder på sex recept anpassade för en person som är både enkla, spännande och smakrika!
Här är märkningarna du ska titta efter för en godare kyckling och middagsrecept att prova.
Här är våra bästa och mest varierande sätt att äta avokado - från mat till efterrätter.
Vi har samlat goda klimatsmarta recept med liten klimatpåverkan. Ett bra val för miljön!
Med blomkål som bas kan du göra olika rätter med omväxlande smaker! Nyttigt och billigt!