Fin, folklig och en massa gott i lager på lager – smörgåstårtan är en rätt som aldrig sviker. Här djupdyker vi i historien bakom svenskarnas favvotårta.
Hungrig? Se alla våra
recept på smörgåstårta.
Bröd, smarriga fyllningar och en massa godheter som dekoration säger vi sällan nej till. Förr fylldes smörgåstårtan med böckling och pastej, idag finns det varianter även för den mest kräsna. Men var kommer svenskarnas favorittårta ifrån? Vi tar det från början.
På 30-talet tar smörgåsarna allt mer plats på matbordet och kokböckerna fylls med recept på olika sorters sandwich, ett på den tiden vanligt ord för en finare förrättssmörgås. Skivat, vitt bröd är nytt och modernt, och allt fler börjar köpa hem industribakat. I Hakons kokbok (utgiven av ICAs grundare Hakon Swenson) från 1938 hittas hela tio recept på olika typer av smörgåsar, som wienersmörgås och varm böcklingsmörgås. Det är också under 30-talet som ordet macka blir vanligt som slang för enklare smörgåsar med korv eller skinka som pålägg.
30-talets sandwichvåg bäddade för smörgåstårtan, som skulle kunna beskrivas som flera svenska mackor med pålägg staplade på varandra. Men det är svårt att veta exakt när smörgåstårtan kom till. 1940 nämns sandwich för första gången med tårta i den Stora kokboken. I den bjuds det på ett recept på en sandwichtårta med två lager, fyllning och en finare utsmyckning. En kombination som påminner mycket om dagens smörgåstårta. Men sandwich med flera brödlager och fyllningar var ändå inte helt nytt. Här nedan har vi listat några härliga föregångare, som funkar lika bra nu som då.