Bild laddas
Svensk mathistoria

Smörgåstårtans historia

Fin, folklig och en massa gott i lager på lager – smörgåstårtan är en rätt som aldrig sviker. Här djupdyker vi i historien bakom svenskarnas favvotårta.
Hungrig? Se alla våra recept på smörgåstårta.

Smörgåstårta? Ja, tack!

Bröd, smarriga fyllningar och en massa godheter som dekoration säger vi sällan nej till. Förr fylldes smörgåstårtan med böckling och pastej, idag finns det varianter även för den mest kräsna. Men var kommer svenskarnas favorittårta ifrån? Vi tar det från början.

Smörgåshysteri på 30-talet

På 30-talet tar smörgåsarna allt mer plats på matbordet och kokböckerna fylls med recept på olika sorters sandwich, ett på den tiden vanligt ord för en finare förrättssmörgås. Skivat, vitt bröd är nytt och modernt, och allt fler börjar köpa hem industribakat. I Hakons kokbok (utgiven av ICAs grundare Hakon Swenson) från 1938 hittas hela tio recept på olika typer av smörgåsar, som wienersmörgås och varm böcklingsmörgås. Det är också under 30-talet som ordet macka blir vanligt som slang för enklare smörgåsar med korv eller skinka som pålägg.

När smörgås och tårta blir en

30-talets sandwichvåg bäddade för smörgåstårtan, som skulle kunna beskrivas som flera svenska mackor med pålägg staplade på varandra. Men det är svårt att veta exakt när smörgåstårtan kom till. 1940 nämns sandwich för första gången med tårta i den Stora kokboken. I den bjuds det på ett recept på en sandwichtårta med två lager, fyllning och en finare utsmyckning. En kombination som påminner mycket om dagens smörgåstårta. Men sandwich med flera brödlager och fyllningar var ändå inte helt nytt. Här nedan har vi listat några härliga föregångare, som funkar lika bra nu som då. 

  • Smörgåstårtans föregångare

    • Cocktailtårta

      En tårta i flera lager som serverades på 30-talets trendiga cocktailpartyn. Med åren tillkom allt fler lager som till slut blev dagens gräddiga smörgåstårta. Smarrigt recept på cocktailtårta med svart kaviar och räkor.
    • Randig sandwich

      En spejsad förrättssmörgås från 1900-talets början. Ljust och mörkt bröd med olika fyllningar staplades i flera lager, varannan ljus varannan mörk. Fyllningen kunde bestå av färgat smör, lax och sardeller. Ibland festade man till det med skivad oxtunga. Brödet pressades ihop under flera timmar, och skars sedan upp på tvären. Voilà – en randig sandwich!
    • Landgång

      Landgång är en avlång smörgås dekorerad med mängder av mumsiga pålägg som räkor, ägg och skinka. Förr i tiden var den tacksam att servera till finare bjudluncher, eftersom den gick att göra i förväg. Landgången håller fortfarande fanan högt och är idag ett populärt alternativ till smörgåstårtan när det bjuds in till kalas.

3 smarriga recept på smörgåstårta

  1. 1. Cocktailtårta

    5
    0
    Cocktailtårtan är faktiskt en föregångare till nutidens smörgåstårta, och den serverades på 30-talets hippa cocktailpartyn. Grundprincipen är densamma, olika fyllningar med till exempel ädelost, majonnäs, ansjovis och räkor i lager. Men istället för bröd så är denna gjord på gräddade pajbottnar.
    Cocktailtårta
  2. 2. Vegansk smörgåstårta

    66
    9
    Maffigt recept på smörgåstårta för dig som föredrar veganskt. Med vegansk majonnäs, salsa romesco och röror av avokado och tångkaviar är det här en självklar följeslagare vid påsk, midsommar och andra speciella tillfällen.
    Vegansk smörgåstårta
  3. 3. Smörgåstårta à la club sandwich

    489
    33
    Mumsig klassiker med bacon, kyckling och majonnäs – nu som smörgåstårta. Låt gärna stå i kylen över natten. Garnera med ruccola och tomater strax före servering.
    Smörgåstårta à la club sandwich

Du kanske också är intresserad av...

Varvad kärlek!

Goda smörgåstårtor

Här bjuder vi på goda smörgåstårtor.
Bild laddas
Steg för steg!

Göra smörgåstårta

Vi visar hur du bygger din egen vackra smörgåstårta, steg för steg!
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Mathistoria

Extrema dieter vi helst glömmer

Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Sju sorters kakor och lite historia

Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Bild laddas
Svensk mathistoria

När kom kaffet till Sverige?

Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Bild laddas
Bre´ på!

Riktigt goda frukostmackor

Här kommer tips för dig som vill variera och förnya frukostmackan. Våga testa något nytt!
Bild laddas