ÖVER 60 MIN | Medel

Ryggbiff med rotselleripuré och vitlökssky

En klassisk festmåltid när den är som bäst: stekt ryggbiff som serveras med len rotselleripuré. Stek ryggbiffen till perfektion genom att hålla koll på innertemperaturen. Svartkålschips blir ett enkelt men elegant tillbehör.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 175°C.
  2. Rotselleripuré: Skala och skär rotsellerin i mindre bitar och lägg i en ugnsform. Lägg vitlöksklyftorna (med skal) till vitlöksskyn i en ugnsform. Rosta rotsellerin och vitlöken i ugnen ca 30 minuter tills rotsellerin är mjuk.
  3. Mixa rotsellerin i en blender med vinäger och olivolja. Späd med vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt.
  4. Sätt ugnen på 150°C.
  5. Svartkål: Blanda svartkålsbladen med olja och salt. Sprid ut på en bakpappersklädd plåt och ställ in i mitten av ugnen 15–25 minuter.
  6. Vitlökssky: Skala och skiva löken. Skala de rostade vitlöksklyftorna. Fräs schalottenlöken i 2 msk av smöret (för 8 port) i en kastrull ca 5 minuter. Tillsätt vinäger och den rostade vitlöken. Låt koka upp och tillsätt fond och vatten, låt koka 2–3 minuter. Tillsätt resten av smöret lite i taget och mixa till en slät sås vid servering. Sila genom en finmaskig sil och smaka av med salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 100°C.
  8. Ryggbiff: Krydda köttet med salt och peppar. Stek i omgångar i het panna i olja och smör, 1–2 minuter per sida. Lägg köttet på ett ugnsgaller med plåt under. Sätt in i ugnen, se Innertemperatur för blodigt, medium och välstekt. Låt köttet vila ca 2 minuter innan servering.
  9. Skiva köttet och servera med rotselleripurén, vitlöksskyn och toppa med svartkålen.

För alla

Kontrollera noga innehållet i fonden.
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt margarin.

Ingredienser

Portioner: 8
Rotselleripuré
  • 2 kg rotselleri
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl mild olivolja
  • vatten
Svartkålschips
  • 8 blad svartkål
  • 1 msk olja
  • 2 krm salt
Vitlökssky
  • 8 vitlöksklyftor (med skal)
  • 3 schalottenlökar
  • 75 g smör
  • 1 1/2 msk vinäger
  • 2 msk konc kalvfond
  • 5 dl vatten
Ryggbiff
  • 8 skivor ryggbiff gärna med fettkappa (à ca 160 - 180 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 msk olja
  • 25 g smör

Näringsvärde
Per portion

Energi 2069 kJ / 495 kCal