Pölsa - Så gör du!

Klassiskt!

Pölsa är en klassisk maträtt, där man förr i tiden tog vara på köttdetaljer som blev över vid slakt. Hemmagjord pölsa är idag smakrik när det görs på nötbog och lever i kombination med korngryn, kryddor och spadet.
Tips:Här hittar du vårt recept på pölsa.

Vad är pölsa?

En svensk husmankost rätt som består av finhackad kokt kött tillsammans med inälvor uppblandat med korngryn, stekt lök och kryddor. Historiskt sett skapades rätten för att ta tillvara på hela djuret och och köttditaljer som blivit över efter slakten. 

Vad är pölsa gjord av?

  • Kokt kött 
  • Inälvor. Lever är vanligast, men hjärta och lungor kan också användas. 
  • Korngryn eller annan spannmål.  
  • Lök
  • Kryddor; mejram, timjan och peppar. 
  • Serveras med potatatis, inlagda rödbetor och ägg. 

Hur tillagar man pölsa?

  1. Koka upp köttet, häll av vattnet och spola av.
  2. Lägg tillbaka köttet i grytan, häll på vatten, grönsaker, kryddor och koka tills köttet är mört. 
  3. Ta upp köttet och låt svalna.
  4. Koka levern i köttbuljongen, när den är klar (innetemperatur på 70 grader) ta upp och svalna.
  5. Sila och spar buljongen. 
  6. Skär köttet och levern i små bitar.
  7. Koka korngrynen i buljongen.
  8. Hacka löken och stek den tillsammans med kryddor.
  9. Blanda kött, lever, korngryn och löken, smaka upp och servera med potatis inlagda rödbetor och ägg. 

Är pölsa bra mat?

Ja! Man tar tillvara på hela djuret och inälvor innehåller järn och vitaminer. 

Är lungmos och pölsa samma sak? 

Ja, lungmos är vad pölsa kunde kallas förr i tiden. En blandning av mindre eftertracktade köttbitar upphackade med hjärta och lungor. 

Är haggis och pölsa samma sak?

Nej, men de är lika. Haggis har sitt ursprung från Skottland. Haggis görs traditionellt på fårens inälvor uppblandad med havregryn, lök och kryddor sedan tillagades det inuti en fårmage. 

Är hackkorv och pölsa samma sak? 

Nej, hackkorv serveras stoppad som en korv och pölsa är inte det. Pölsa är lösare och liknar mer en gryta. 

Upptäck fler receptklassiker

  1. Pölsa

    1. Pölsa

    Betyg 3.3 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    Pölsa är en klassisk maträtt som förr gjordes av det kött som blev över vid slakt. Hemgjord pölsa på nötbog och lever är dock något helt annat. Tillsammans med korngryn och kryddor blir den hemgjorda pölsan smakrik. Servera gärna med kokt potatis, stekt ägg och inlagda rödbetor.

    Pölsa
  2. Pytt i panna

    2. Pytt i panna

    Betyg 4.5 av 5.83 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Har man puttat ner maten i pannan eller är det de pyttesmå bitarna man menar? Namnet är omtvistat men rätten står stadigt på den svenska menyn. Att kombinera tärningar av potatis, kött, korv och lök i en och samma stekpanna är inte bara praktiskt utan även väldigt gott.

    Pytt i panna
  3. Blodpudding

    3. Blodpudding

    Betyg 3.7 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Har man en gång smakat på hemlagad blodpudding är det svårt att gå tillbaka till den vanliga snabbvarianten. Med härliga smaker av äpple, rimmat fläsk och nejlika blir denna husmansklassiker en riktig nostalgitripp till 1950-talets svenska kök.

    Blodpudding
  4. Klassisk kålpudding

    4. Klassisk kålpudding

    Betyg 4 av 5.71 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer

    Ett smakrikt recept på klassisk kålpudding. Du gör puddingen av bland annat grötris, vitkål, mjölk, sirap, lök, blandfärs och ägg. Tillaga i ugn och servera härligt varm med kokt potatis och rårörda lingon.

    Klassisk kålpudding
  5. Öländska kroppkakor

    5. Öländska kroppkakor

    Betyg 2.4 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Öländska kroppkakor är en av många älskade klassiker och ett exempel på svensk husmanskost när den är som bäst! De öländska kroppkakorna skiljer sig faktiskt från andra varianter, eftersom de görs på råriven potatis. Kroppkakorna är fyllda med rimmat sidfläsk och serveras med smält smör och rårörda lingon – en smaksensation som är väl värd tiden i köket!

    Öländska kroppkakor
  6. Koka fläsklägg med ben

    6. Koka fläsklägg med ben

    Betyg 3.5 av 5.278 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer

    Ett matigt recept på kokt rimmad fläsklägg med ben. Servera på klassiskt vis med rotmos. Du gör rätten av bland annat fläsklägg med ben och svål, morötter, kålrot, potatis och sirap. Mättande och gott!

    Koka fläsklägg med ben
  7. Isterband med stuvade rotfrukter

    7. Isterband med stuvade rotfrukter

    Betyg 2.4 av 5.7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Isterband är riktigt god, svensk husmanskost. Servera gärna dina isterband tillsammans med krämigt stuvade rotfrukter för en riktigt god och mättande måltid.

    Isterband med stuvade rotfrukter
  8. Kokt kalv i dill

    8. Kokt kalv i dill

    Betyg 4.1 av 5.14 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Kalv i dillsås är en husmansklassiker som känns ständigt aktuell. Kalvkött, morötter och lök kokas mjuka i en krämig sås som får smak av dill, citron och lagerblad. Kalvgrytan serveras tillsammans med kokt potatis. Dillkött när det är som bäst.

    Kokt kalv i dill
  9. Raggmunk med fläsk

    9. Raggmunk med fläsk

    Betyg 4.3 av 5.758 personer har röstat
    Receptet har 112 kommentarer

    Kvällens middag är en underbart god husmansrätt där smaker och texturer möts. Raggmunkarna steks tills de är gyllenbruna och lagom krispiga och serveras med knaperstekt fläsk och sötsyrlig lingonsylt som lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid!

    Raggmunk med fläsk

Artiklar Visar 1730 stycken

Hemgjord schnitzel

Matskola

Här visar vi steg för steg hur du får till en frasig schnitzel på skinkinnanlår.

Stekskola

Stek som en kock!

Här hittar du bra tips på hur du steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!

Laga Paneng curry

Thailändskt

Sugen på en av det thailändska kökets favoriträtter, Paneng curry? Här hittar du våra bästa recept!