Hoppa till sidans innehåll
ÖVER 60 MIN | Medel

Kokt kalv i dill

Kalv i dillsås är en husmansklassiker som känns ständigt aktuell. Kalvkött, morötter och lök kokas mjuka i en krämig sås som får smak av dill, citron och lagerblad. Kalvgrytan serveras tillsammans med kokt potatis. Dillkött när det är som bäst.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2019
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Skär köttet i ca 2 cm stora tärningar. Skala och skär löken i stora bitar. Skrubba och skär morötterna i 2–3 cm stora bitar. Lägg köttet i en kastrull, fyll på med vatten så det täcker. Koka upp och låt koka 2–3 minuter.
  2. Lyft upp köttet och häll ut vattnet. Diska kastrullen och lägg ner köttet igen. Fyll på med nytt vatten så det täcker. Tillsätt lök och 1 tsk salt (för 4 port). Koka på svag värme tills köttet känns mört ca 1 timme, lägg ner morötterna när det återstår 20 minuter. Lyft upp kött och grönsaker och lägg åt sidan. Spar buljongen i kastrullen. 
  3. Koka upp ättikssprit, citronjuice, socker, dillfrön och lagerblad i en annan kastrull. Sila och ställ åt sidan.
  4. Koka ihop buljongen (från köttet) tills det återstår ca 3 dl (fär 4 port). Tillsätt grädden och låt koka ytterligare 2–3 minuter. Smaksätt med ½ tsk salt (för 4 port) och ättikslagen, lite i taget. Red med majsstärkelse utrört i lite vatten till lagom tjocklek. Låt koka upp och ta från värmen.  
  5. Till servering: Lägg kött och grönsaker i såsen och vänd ner dillen precis före servering. Servera med kokt potatis.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt grädde mot mjölkproteinfri ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • ca 800 g kalvbog eller kalvhögrev
  • 2 gula lökar
  • 200 g morötter
  • 1 1/2 tsk salt
  • 1 1/2 msk ättiksprit (12%)
  • 1 msk färskpressad citronjuice
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 msk dillfrön
  • 1 lagerblad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 msk majsstärkelse
Till servering
  • kokt potatis
Lägg till i inköpslistan

Kupongen är laddad

Valfri krydda på små glas

10 % rabatt

Santa Maria 3-80 g

Mer info

Näringsvärde
Per portion

Energi 2170 kJ / 518 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer