ÖVER 60 MIN | Avancerad

Gnudi med sparris och brynt smör

Gnudi pasta liknar gnocchi men görs av ricotta och mjöl istället för potatis. Prova vårt magiska recept på hemgjord gnudi där de smakrika ostbollarna får sällskap av tunt hyvlad och krispig sparris, karamelligt brynt smör, rostade hasselnötter och parmesan.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Gnudi: Mixa ricottan till en jämn smet med stavmixer. Rör ner ägg, parmesan, citronskal, salt, muskot och 1/3 av mjölet. Tillsätt resten av mjölet och knåda degen på en bänk. Forma till en jämn boll. Låt degen vila i kylen 1 timme.
  2. Dela degen i fyra delar på en mjölad bänk. Rulla bitarna till fyra rullar ca 2 cm i diameter. Skär i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg på ett fat och strö över lite mjöl. Ställ i kylen 1 timme.
  3. Skiva sparrisen med en potatisskalare och lägg i kallt vatten.
  4. Finhacka löken. Bryn smöret i en kastrull. Ta från värmen och tillsätt lök och vin. Koka gnudin i saltat vatten ca 3 minuter. Häll av och spar ½ dl av kokvattnet (för 4 port).
  5. Vänd ner gnudin i smöret tillsammans med kokvattnet och rör om. Grovhacka nötterna. Lägg upp på tallrikar och toppa med sparris, nötter, timjan, parmesan och gärna svartpeppar.

För alla

Innehåller gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.
Osten kan innehålla löpe.

Ingredienser

Portioner: 4
Gnudi
  • 350 g ricottaost
  • 2 ägg (à 60 g)
  • 2 dl finriven parmesanost
  • 1 msk finrivet citronskal
  • 1 tsk salt
  • 1 krm finriven muskotnöt
  • 4 1/2 - 5 dl vetemjöl
  • 2 gröna sparrisar
  • 1/2 schalottenlök
  • 100 g smör
  • 1/2 dl vitt vin
  • 1/2 dl rostade hasselnötter
  • färsk timjan (till servering)
  • riven parmesanost (till servering)