Trendig smaksättare

Saltsten för matlagning

En saltsten från Himalaya, som består av 100 procent naturligt kristallsalt, fungerar fint som grilltillbehör och smaksättare. Att den dessutom är vacker skadar ju inte. Så här kan du använda den i din matlagning.

5 sätt att använda saltstenen

När du lagar mat med saltsten lyfts råvarornas naturliga smaker fram och ger en fin saltbalans. Den kan användas både varm och kyld, för tillagning och för servering.

 1. 1. Grillen

  Grilla med saltsten. Placera den på grillen med låg temperatur och lägg på locket. Låt sedan stenen värmas upp långsamt. Vid för snabb uppvärmning kan saltstenen spricka och därför bör du starta på låg värme för att sedan succesivt höja temperaturen.

  När den är tillräckligt varm kan du lägga på det du önskar grilla; kött, fågel, fisk, grönsaker eller frukt – bara du sätter gränserna!

 2. 2. Ugnen

  Vill du värma upp din saltsten i ugnen ska du även här tänka på att värma upp den långsamt. Börja med kall ugn och höj sedan temperaturen steg för steg. När önskad värme är uppnådd är det dags att lägga på maten.

  Uppvärmningstiden bör vara omkring 60 minuter och max temperaturen cirka 200°C.

 3. 3. Teppanyaki

  För en extra festlig upplevelse kan du lägga den uppvärmda saltstenen i en anpassad metallställning och sedan steka maten direkt vid middagsbordet − både gott och lyxigt!

 4. 4. Nedkyld

  För kyld mat som kan tänkas behöva en extra touch av salt kan du använda din saltsten som serveringsfat. Sushi, tapas, förrätt eller dessert fungerar toppen.

  Lägg saltstenen i frysen en halvtimma eller i kylskåpet en timma och den är redo att servera på!

 5. 5. Grava

  Att servera gravad lax på saltsten är riktigt läckert. Vill du göra den själv kan du dessutom smaksätta laxfilén med dill och socker och pressa den mellan två saltstenar. Linda sedan in alltihop i papper och förvara i kylen 1-3 dagar.

 • En träbricka med en bit saltsten tillsammans med ett zestjärn.

  Ta hand om din saltsten

  - En saltsten som tas väl hand om håller längre! Dock kräver saltstenen endast enkel rengöring då saltet är naturligt bakteriedödande.

  - Salt löses upp i vatten och det är därför viktigt att tänka på att inte diska din saltsten i diskmaskinen. Torka istället noggrant av stenen med en fuktig trasa.

  - När din saltsten blivit för tunn för att laga mat på kan du bryta loss den i mindre bitar och använda som rivsalt - en härlig detalj vid middagsbjudningen! 

Artiklar (1564)

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

Alkoholfritt!

Smaksätt med öl i mat

Härlig tyngd och fyllighet! Våra bästa tips för att smaksätta maten med alkoholfri öl.