Bli en expert!

Kapris

Vad är kapris? Hur gör man kaprissmör, i vilka maträtter passar kapris och har kaprisen några smakkompisar? Vi tar reda på allt, plus ger er en massa tips på goda recept där kaprisen passar utmärkt.
Hitta din nya favoriträtt bland alla våra goda recept.

Allt du behöver veta om kapris

  1. 1. Vad är kapris?

    Kapris är inte en frukt, som många tror, utan de omogna blomknopparna från en flerårig örtväxt som heter kaprisbuske (Capparis spinosa). De plockas för hand och konserveras sedan i vinäger och salt, vilket ger dem sin distinkta syrliga och lite bittra smak.

  2. 2. Hur smakar kapris?

    Smaken av kapris beskrivs ofta som syrlig, salt, jordig och lite bitter. Den har en komplex aromprofil som kan variera beroende på sort, mognad och konserveringsmetod. Vissa kapris är mildare i smaken, medan andra har en mer skarp och pikant karaktär.

  3. 3. Hur växer kapris?

    Kaprisbusken trivs i varma, torra klimat och växer vilt runt Medelhavet, Nordafrika och Mellanöstern. Den kan bli upp till 2 meter hög och har taggiga grenar och vita blommor. Kaprisknopparna plockas för hand när de är små och gröna, vanligtvis under våren och sommaren.

  4. 4. Vilka smakkompisar har kapris?

    Kapris är en mångsidig ingrediens som passar bra till en mängd olika rätter. Den används ofta i medelhavsköket, men kan också hittas i recept från hela världen. Några av kaprisens bästa smakkompisar inkluderar:

    Tomater: Den syrliga smaken av kapris kompletterar perfekt sötman och syran hos tomater. De används ofta tillsammans i sallader, såser och pasta.

    Olivolja: Den rika, fruktiga smaken av olivolja lyfter fram kaprisens komplexa aromer. De används ofta tillsammans i marinader, dressingar och pesto.

    Fisk och skaldjur: Den salta smaken av kapris ger en fin kontrast till den milda smaken av fisk och skaldjur. De används ofta i rätter som caesarsallad, tonfisksallad och olika pastarätter.

    Ost: Den syrliga smaken av kapris balanserar den rika, krämiga smaken av ost. De används ofta tillsammans i sallader, smörgåsar och omeletter.

    Kryddor: Kapris passar bra med en mängd olika kryddor, som oregano, timjan, rosmarin och basilika. Dessa kryddor kan användas för att lyfta fram kaprisens smak eller för att skapa en viss smakprofil i en maträtt.

    Förutom dessa smakkompisar kan kapris också användas för att ge en extra dimension av smak till soppor, grytor och till och med desserter. Med sin unika smak och mångsidighet är kapris en oumbärlig ingrediens i alla kök.

Recept med kapris

  • Fransk potatissallad

    Fransk potatissallad

    Betyg 4.4 av 5.
    570 personer har röstat
    Receptet har 113 kommentarer.

    Denna fantastiskt goda, franska potatissallad passar utmärkt med det mesta. Sin karaktäristiska, mumsiga smak får potatissalladen när den blandas ihop med den lena senaps- och vinägersåsen. Strö över lite kapris och servera ihop med mört kött.

    Fransk potatissallad
  • Spaghetti alla puttanesca

    Spaghetti alla puttanesca

    Betyg 4.5 av 5.
    274 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Spaghetti alla puttanesca är en medelhavsinspirerad rätt med läckra och smakrika ingredienser som chili, oliver, körsbärstomater, sardeller och kapris, som du kokar ihop och blandar med spaghetti. En fulländad och spännande middag!

    Spaghetti alla puttanesca
  • Gnocchi med brynt kaprissmör

    Gnocchi med brynt kaprissmör

    Betyg 4.7 av 5.
    53 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Den färska potatispastan gnocchi utgör basen i denna snabba och smakrika rätt som för tankarna till Italien. Broccoli och spenat står för det gröna inslaget, brynt kaprissmör ger smak. Ät som huvudrätt eller ha som tillbehör till fågel, kött eller tofu.

    Gnocchi med brynt kaprissmör
  • Klassisk råbiff

    Klassisk råbiff

    Betyg 4.1 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Riktigt klassisk råbiff och när du gör den hemma kan du anpassa tillbehör och smak. Klassiska tillbehör till råbiffen är lök, rödbetor, kapris och saltgurka samt naturligtvis äggulan.

    Klassisk råbiff
  • Ugnsbakad lax med salsa verde

    Ugnsbakad lax med salsa verde

    Betyg 4.1 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En grön sås, eller salsa verde som den kallas går att göra på många sätt, men färska örter är alltid huvudingrediensen. Här mixas salladsblad med basilika, persilja, kapris och vitlök till en riktig smakexplosion. Blanda den med kokta morötter och potatis och servera som tillbehör till ugnsbakad lax.

    Ugnsbakad lax med salsa verde
  • Krispig kycklingschnitzel med kapriskräm

    Krispig kycklingschnitzel med kapriskräm

    Betyg 4.5 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Panera kycklingfiléerna i ägg, dijonsenap och ströbröd och stek dem tills de fått en gyllene och krispig yta. Servera med ugnsrostad klyftpotatis, en grönsallad med tomater och den ljuvliga kapriskrämen.

    Krispig kycklingschnitzel med kapriskräm
  • Köttbullar i tomatsås med oliver och kapris

    Köttbullar i tomatsås med oliver och kapris

    Betyg 4.3 av 5.
    4 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Ibland behöver man inte göra det mer komplicerat än att använda sig av färdiga, färska köttbullar och istället lägga krutet på tillbehören. Här äter du köttbullarna i en tomatsås som får sällskap av både oliver och kapris. Ät det tillsammans med rigatonipasta och toppa med lite pinjenötter och mâchesallad.

    Köttbullar i tomatsås med oliver och kapris
  • Rostad blomkål med kapris och oliver

    Rostad blomkål med kapris och oliver

    Betyg 4.4 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Ugnsrostad blomkål får tio poäng av tio möjliga. Syrligheten och sältan i olivröran kompletterar blomkålens smaker helt perfekt. Servera tillsammans med ett potatis- och bönmos som gör magen mätt och glad. De saltrostade mandlarna på toppen blir pricken över i:et.

    Rostad blomkål med kapris och oliver
  • Fetaostkräm med blomkål, majssalsa och kaprissmör

    Fetaostkräm med blomkål, majssalsa och kaprissmör

    Betyg 4.1 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Servera krämig yoghurt med fetaost tillsammans med het harissa-rostad blomkål och en örtig majssalsa med oregano till middag. Avsluta med att ringla över brynt smör smaksatt med kapris och servera med bröd.

    Fetaostkräm med blomkål, majssalsa och kaprissmör
  • Tonfisksallad

    Tonfisksallad

    Betyg 4.4 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    En klassisk tonfisksallad är en enkel och mättande rätt som passar perfekt som lunch eller en enklare middag. Du gör salladen med saftig tonfisk, krispiga grönsaker som haricots verts, tomater och potatis. Slutligen blandar du allt med en god dressing och toppar med kokta ägg och oliver.

    Tonfisksallad
  • Krämig potatissallad

    Krämig potatissallad

    Betyg 4.5 av 5.
    86 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Denna krämiga potatissallad är perfekt för alla tillfällen! Allt du behöver är färskpotatis, majonnäs, lätt crème fraiche, rödlök, kapris och lite kryddor. Du svänger ihop den på under 45 minuter.
     
     

    Krämig potatissallad

Artiklar (1579)

Allt om

Fössta tossdan i mass

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?

Skogsmat

Vad är foraging?

Här guidar vi dig till vad du kan stoppa i dig och hur du ska tänka kring allemansrätten.

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Säsongskalender

Proteiner i säsong

När är bästa tiden att äta vissa proteiner så som skaldjur, vilt eller fisk?