Missa inte!

Våra bästa recept på indisk mat

Följ med på en smakresa till Indien och Bangladesh med färgstarka, kryddiga och smakrika rätter. Här har vi samlat våra absolut godaste recept på indisk och bengalisk mat, som tikka masala, chicken korma och butter halloumi.
Tips: Här hittar du alla våra recept på indisk mat!

Gott, snabbt och enkelt med Patak's matlagningssåser!

När du vill ha en snabb, smarrig och näringsrik måltid kan vi tipsa om Patak's matlagningssåser som gör det enkelt att laga din favoritcurry, varje gång! Det svåra är bara att välja vilken smak - butter chicken, korma, tikken masala eller tandoori?

Läs mer om såserna här!Handla såserna här!

Indiska favoritrecept

  1. Kyckling tikka masala

    1. Kyckling tikka masala

    Betyg 3.1 av 5.
    76 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Den här kyckling tikka masala är en snabblagad indisk vardagsfavorit. Grytan görs med kyckling, lök och tomater. Använd färdig matlagningssås för bästa smaken och servera gärna med både koriander och naanbröd.

    Kyckling tikka masala
  2. Vego tikka masala

    2. Vego tikka masala

    Betyg 3.8 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Smakrik vego tikka masala som görs med linser, kikärtor och blomkål. Koka riset med gurkmeja för härligt gul färg. Yoghurten ger en lätt syrlighet som balanserar perfekt mot den kryddiga grytan.

    Vego tikka masala
  3. Butter halloumi

    3. Butter halloumi

    Betyg 4.3 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Variant av den klassiska butter chicken där kycklingen byts ut mot halloumi. Du får en härlig vegogryta och de indiska smakerna kommer från den färdiga matlagsningssåsen. För extra krisp tillsätt sojabönor precis innan servering. Servera grytan med ris och gärna koriander och naanbröd.

    Butter halloumi
  4. Mangokyckling

    4. Mangokyckling

    Betyg 3.6 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Fräsch, välsmakande och snabblagad kycklinggryta med indiska toner. Med färdig korma matlagningssås går rätten snabbt att laga. Krydda med apelsinsaft och mango chutney. Servera grytan med ris, mango, gurka och salta jordnötter.

    Mangokyckling
  5. Enkel indisk halloumigryta

    5. Enkel indisk halloumigryta

    Betyg 4 av 5.
    33 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Härlig vegogryta med smaker som får tankarna att resa till Indien. Tandoorikryddad matlagningssås används och då blir grytan snabb att laga. Halloumi och kikärtor är också med i grytan och den passar perfekt att servera med nötter, naanbröd och yoghurt.

    Enkel indisk halloumigryta
  6. Chicken korma

    6. Chicken korma

    Betyg 4.2 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Chicken korma får den härliga indiska känslan när du använder färdig matlagningssås som redan är både gräddig, med kokossmak och de rätta kryddorna. Servera grytan som görs med kyckling med ris, koriander och gärna mandel och yoghurt.

    Chicken korma

Litet kryddlexikon

Att ha ett bra utbud av kryddor hemma är knepet för att lyckas med indisk matlagning. 

  • Korianderfrö. Smaken är fruktig och påminner om koriander
  • Senapsfrö, svarta. De stora fröna är mildare än de små, som används i inläggningar och chutney.
  • Kummin. Rostas gärna för att frigöra smaken. En viktig krydda i det indiska köket.
  • Garam masala. Innehåller vanligtvis kardemumma, lagerblad, kanel, kummin, nejlika och svartpeppar.
  • Malen ingefära. Används som ersättning för färsk ingefära och till bakverk.
  • Malen koriander. Nymalen koriander smakar svagt av apelsinskal. Kan ingå i garam masala.
  • Spiskummin hel. Den starka och lite beska aromen frigörs bäst när fröna rostas en aning.
  • Spiskummin malen. Har en stark och genomträngande smak. Kan ingå i garam masala.
  • Kryddnejlika. Stark, aromatisk och lite sötaktig smak. Kan ingå i garam masala.
  • Stjärnanis. Stark doft av anis blandat med lakrits. Smakar starkare än vanlig anis.
  • Lagerblad. Ger en musig smak till soppor, inläggningar och såser.
  • Grön kardemumma. Aromatisk, söt och mild. Används i grytor, risrätter och bakverk.
  • Chilipulver. Påminner om cayennepeppar. Görs av torkat, malet fruktkött från röd chilifrukt.
  • Tandoorimasala. Innehåller koriander, spiskummin, chili, vitlök, bockhornsklöver, ingefära, paprika mfl.
  • Gurkmeja. Färsk påminner smaken om muskot. Används malen för att färgsätta rätter. 

Gör din egen masala

Visste du att Masala betyder blandning? Ordet masala används om en mängd olika kryddblandningar som till exempel garam masala och tandoorimasala. Att hitta sin egen favoritblandning och skapa middagar där rätternas kryddning bryter fint mot varandra, är en indisk kocks stolthet. 

Gör din egen garam masala med t ex: spiskummin, koriander, gurkmeja, ingefära, kanel, kardemumma och kryddnejlika. 

Artiklar (1548)

Lunch i flytande form

Lunchsmoothie - recept

Lunch i flytande form - färgglada, mättande och fullproppade med nyttigheter.

Matskola

Lär dig laga hjort

Lär dig mer om hjortens olika delar, få tips på tillagning och härliga hjortrecept.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.