Dhal, indisk linsgryta
För dig som gillar indisk mat kommer den här dhalen bli en favorit. Linsgrytan är fylld med rika kryddor som koriander, ingefära, kummin och kanel och serverad med färskt naanbröd och ris är rätten komplett.
Ingredienser
4 portioner
1 lök
2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 1/2 msk riven, färsk ingefära
2 msk rapsolja
1 1/2 tsk koriander (malda korianderfrön)
1/2 tsk mald spiskummin
1 krm malen kanel
4 dl torra röda linser
500 g krossade tomater
400 ml kokosmjölk
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl vatten
salt
lime
Serveringsförslag
färsk koriander
kokt ris eller havreris
naanbröd
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat exkl. serveringsförslag.
Energi2498 KJ / 596 kCal
Fett32 g
Salt3 g
Kolhydrater42 g
Protein25 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Vill man ha äkta smaker får man ha i 3x så mycket vitlök och minst dubbelt av alla kryddor. Jag kryddade även extra med gurkmeja, het curry, kummin, nejlika, paprika pulver, lite chilli och cayennepeppar samt en hel del garam masala kryddor i mix. Jag behövde även ha mer vätska men valde att tillsätta mer kokosmjölk och krossade tomater istället för vatten. Toppade tallriken med massa färsk koriander samt fixade snabbt stekpannebröd till. Tycker det framhäver smakerna mycket mer än ris. Antar att detta ämdå kan vara ett bra grundrecept för någon som inte tycker om starka smaker eller något att utgå ifrån om man lagar rätten för första gången.
Aleksandra
2024-11-27Dubbla alla kryddor (lite drygt) så smakar den fint :) Använd äkta kanel (med fejkkanel får en kanske vara lite mer försiktig). Anpassa mängden vatten.
Annelie
2024-11-14Använd nymalda kryddor. Rosta spiskummin snabbt i torr het panna så kommer helt andra smaker fram.
Rolf
2024-10-26