Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Auberginegryta "Baingan aachari"

Baingan aachari är namnet på en kryddig, het indisk auberginegryta med vegetariska inslag av lök, tomat och paprika. Den som vill skruvar upp styrkan ytterligare med chilipeppar. Bjud auberginegrytan med en klick raita som mildrar styrkan.

Detta är ett recept från Buffé nr 2, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dela auberginen på längden. Skär varje halva i ca 3 cm tjocka skivor. Lägg ut skivorna på ett fat. Strö över hälften av saltet. Låt stå ca 15 minuter.
  2. Dela, kärna ur och skär paprikorna i grova bitar. Dela och skär tomaterna i grova bitar.
  3. Stöt fänkålsfröna i en mortel.
  4. Torka av auberginen med hushållspapper. Blanda aubergine, paprika och hälften av tomaterna i en bunke med fänkålsfrön, koriander, chilipeppar, senapsfrön, spiskummin, gurkmeja och 6 msk av oljan (för 4 portioner). Låt stå ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 250°C.
  6. Skala, halvera och skiva lök och vitlök. 
  7. Fräs lök, vitlök och resten av tomaterna i en stekpanna eller wok i resterande olja ca 5 minuter. Tillsätt tomatpurén och fräs ytterligare 2 minuter. Tillsätt yoghurten. Rör om och ta från värmen. Mixa slätt med stavmixer.
  8. Sprid ut de marinerade grönsakerna 
i en ugnssäker form. Häll på vattnet. Tillaga mitt i ugnen ca 20 minuter, rör om efter halva tiden.
  9. Blanda ner grönsakerna i den mixade såsen. Låt koka ca 15 minuter, rör då och då. Krydda med resten av saltet. 
  10. Servera gärna med Raita, basmatiris och naanbröd.

Näringsberäkningen är inkl. ris men inte naanbröd.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme (innehåller soja).

 

Ingredienser

Portioner: 4
  • 1 stor aubergine (à ca 400 g)
  • 2 tsk salt
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 tomater
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 1/2 tsk chilipeppar
  • 2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
  • 1 1/2 msk malen spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 7 msk matolja
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 1/2 dl matyoghurt (10 %)
  • 1 dl vatten
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2281 kJ / 545 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept