Auberginegryta "Baingan aachari"

Baingan aachari är namnet på en kryddig, het indisk auberginegryta med vegetariska inslag av lök, tomat och paprika. Den som vill skruvar upp styrkan ytterligare med chilipeppar. Bjud auberginegrytan med en klick raita som mildrar styrkan.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2014

Ingredienser
4 portioner
1 stor aubergine (à ca 400 g)
2 tsk salt
1 röd paprika
1 grön paprika
2 tomater
1 msk fänkålsfrön
1 tsk malen koriander
1 1/2 tsk chilipeppar
2 tsk svarta eller bruna senapsfrön
1 1/2 msk malen spiskummin
1 tsk gurkmeja
7 msk matolja
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
2 1/2 dl matyoghurt (10 %)
1 dl vatten
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: Använd laktosfri matyoghurt.
Gör mjölkproteinfri: Ersätt matyoghurt med mjölkfritt alternativ, t ex Sour supreme (innehåller soja).
Gör så här
Näringsberäkningen är inkl. ris men inte naanbröd.
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2281 KJ / 545 kCal
Fett30 g
Salt4.5 g
Kolhydrater56 g
Protein9 g
Klimatguide
0 - 0,5 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Riktigt gott och bra tillagningsmetod. Lite mer kryddning kan behövas. Nästa gång ska jag öka på med mer chili, lite mer vitlök och korianderfrön, kanske lite lime. Serverade med olika chutneys och Pataks lime pickle - mums!
Charlotte
2023-09-12Fantastiskt gott recept! Kommer göras om och om igen här hemma. 5/5
Rebecca
2022-10-03Paul: Aachar betyder picklat och aachari är liksom som att säga ”pickle-ish” om du förstår. Det har en smak av att vara picklat men utan att faktiskt picklas.
Hannah
2022-08-14