Paj med karamelliserad lök och svarta oliver
Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.
Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019
Ingredienser
6 portioner
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 - 2 msk kallt vatten
Fyllning
5 gula lökar
3 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 2 tsk torkad)
2 krm salt
200 g getost
1 dl mandelspån
Äggstanning
2 ägg
2 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
Till servering
rucola
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat per portion och utan ruccola.
Energi2475 KJ / 591 kCal
Fett43 g
Salt2.7 g
Kolhydrater33 g
Protein16 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Nä, det här passade inte oss. Jag misslyckades kanske med karamelliseringen för jag saknade sötman. Hade nog också varit gott med aningen syra.
Maria
2023-01-13Vill "tipsa" om att mandelflarnen är lättbrända, jag fick lägga på aluminiumfolie efter 15 min i ugnen. Så ha lite koll på den när den är i ugn!
My
2021-12-31Otroligt gott! Bytte ut pajdegen mot filodeg; behöver inte vare sig knådas, kavlas eller förgräddas. Samt körde fetaost istället för getost. Fantastiskt!
Carola
2021-09-21