Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

35
12
Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

Till festen passar det perfekt med en god paj på buffébordet! Prova vårt recept på en lakto-ovo vegetarisk paj med en fyllning av karamelliserad lök, oliver och getost. Pajen toppas med mandelspån innan den gräddas gyllene i ugnen.

Ett recept från:
Buffé nr 5, 2019

Paj med karamelliserad lök och svarta oliver

Ingredienser

6 portioner
125 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
1 - 2 msk kallt vatten

Fyllning

5 gula lökar
3 msk olivolja
1 dl urkärnade kalamataoliver
2 msk hackad färsk timjan (2 msk färsk motsvarar 2 tsk torkad)
2 krm salt
200 g getost
1 dl mandelspån

Äggstanning

2 ägg
2 dl mjölk (3%)
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar

Till servering

rucola

För alla

Innehåller laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjöl mot glutenfri mjölmix.

Näringsvärdet är beräknat per portion och utan ruccola.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

35

Kommentarer

My

2021-12-31

Vill "tipsa" om att mandelflarnen är lättbrända, jag fick lägga på aluminiumfolie efter 15 min i ugnen. Så ha lite koll på den när den är i ugn!

Carola

2021-09-21

Otroligt gott! Bytte ut pajdegen mot filodeg; behöver inte vare sig knådas, kavlas eller förgräddas. Samt körde fetaost istället för getost. Fantastiskt!

Moa

2021-05-03

Supergod! Vi stekte dock lök till förbannelse, stod säkert 45 minuter och stekte lök. Men otroligt god paj som vi redan hunnit göra två gånger om!

Näringsvärde per portion

Energi 2475 KJ / 591 kCal
Fett 43 g
Salt 2.7 g
Kolhydrater 33 g
Protein 16 g
Läs mer om näringsvärden

Klimatguide

0,5 - 1,40 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om klimatguiden