ÖVER 60 MIN | Medel

Koreansk kimchi

Vad är kimchi? Det är syrlig mjölksyrad eller fermenterad salladskål, även kallad kinakål, med het smak av chili. Prova att göra egen kimchi med vårt recept på klassisk koreansk kimchi. Den färdiga kimchin är oemotståndligt god till sallader, grytor och rätter med ris eller nudlar.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 1,5 l portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa och skölj ev salladskålen. Skär salladskålen i ca 4 cm stora bitar och lägg i en stor skål. Separera bladen väl. Strö över saltet och blanda försiktigt men noggrant så alla blad täcks med salt. Låt stå 1 ½ timme.
  2. Skölj salladskålen noga för att få bort överflödigt salt. Smaka gärna av kålen så den har en lagom sälta.
  3. Koka ihop vatten, rismjöl och socker till en tjock sås. Låt svalna något och blanda sedan i ingefära, vitlök, lök, fisksås och gochugaru. Tillsätt salladslök, morot, rättika, äpple och kålen och blanda noggrant, gärna med händerna så inte grönsakerna går sönder.
  4. Lägg i glasburkar och täck med plastfolie direkt ovanpå kålen, tryck till och sätt på lock. Fyll inte burkarna ända upp, det behövs plats för fermenteringen. Låt stå i rumstemperatur 2 dagar, gärna med dubbla plastpåsar runt. Förvara sedan i kylen. Godast efter 2 veckor men kimchin håller över 3 månader. Efter 3–4 veckor försvinner den jästa doften som kimchi ger ifrån sig när den mjölksyras som mest.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: ca 1,5 l
  • 1 1/2 kg salladskål
  • 3 msk salt
  • 1 1/2 dl vatten
  • 2 msk rismjöl
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk riven ingefära
  • 2 msk riven vitlök
  • 1 grovt riven gul lök
  • 1 1/4 dl fisksås
  • 1 - 1 1/2 dl gochugaru (eller 1/2 dl paprikapulver och 1/2 dl chiliflakes, för 1 sats kimchi)
  • 6 tunt skivade salladslökar
  • 1 finstrimlad morot
  • 10 cm finstrimlad rättika
  • 1 skalat eller noga tvättat och finhackat äpple