Korean fried chicken

63
20
Korean fried chicken

Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!

Ett recept från:
Buffé nr 10, 2020

Korean fried chicken

Ingredienser

4 portioner

Snabbpicklade grönsaker

1 dl risvinäger
3 msk strösocker
1/2 tsk salt
1 morot
10 cm rättika
1/2 rödlök

Sås

4 vitlöksklyftor
1 msk neutral olja
1 1/2 dl japansk soja
2 - 4 msk gochujang (eller 2 msk sriracha och 1 msk misopaste, för 4 port)
1/2 dl honung
2 msk risvinäger
1 dl farinsocker
3 msk ketchup

Frityrsmet

1 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl majsstärkelse
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl iskallt vatten

Kyckling

2 1/2 dl majsstärkelse
2 1/2 tsk vitlökspulver
2 tsk gochugaru, koreansk chili (eller se tips)
1 tsk salt
600 g kycklinglårfilé
ca 1 1/2 l neutral olja (till fritering)

Till servering

2 msk rostade sesamfrön
1 dl hackade rostade jordnötter
kokt ris (gärna jasminris)

För alla

Kontrollera noga innehållet i gochujangpastan.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri mjölmix.

Gör så här

Tips

Förbered kycklingen i förskott! Fritera kycklingen i förväg och värm den sedan i 200 °C varmluft 7–10 minuter. Blanda den därefter med sås, sesamfrön och jordnötter.
Byt 2 tsk gochugaru mot 1 tsk chiliflakes och 1 tsk paprikapulver (för 4 port).

Vad tyckte du om receptet?

63

Kommentarer

Martin

2022-08-04

Det är helt klart något fel på andelen soja… Har kollat andra recept och det ska nog vara 2msk soja inte 2 dl

Alexander

2022-07-03

Hej! Är det möjligt att tillaga kycklingen enligt recept och frysa in den? Hur länge håller den i frysen (förutsatt att det går bra att frysa in den)?

Redaktionen ICAse

2022-07-06

Hej Alexander! Vi skulle inte rekommendera att frysa in kycklingen, paneringen kommer bli mjuk och man vill ju ha den härligt krispig. Hoppas du gillar receptet. Hälsningar Ulrika

Olivia

2022-04-26

Sesamfrön- och olja är ju i princip en stapelvara i det koreanska köket där vi t.o.m. äter sesambladen - inget som är enbart västasiatiskt och därmed onödiga enligt kommentar nedan :) Man ska förstås använda de ingredienser man själv tycker bäst om, själv tycker jag att sesamfröna tillför mycket smak! Himla bra recept med ingredienser som är lätta att hitta i butik! Att addera kanel som föreslagits är en toppenidé, görs ju i Korea också - så gott!