ÖVER 60 MIN | Avancerad

Korean fried chicken

Korean fried chicken, även kallad chikin, är ett recept på koreansk kyckling som friteras och sedan doppas i en ljuvlig sås med honung, risvinäger och gochujang. Servera den friterade kycklingen med snabbpicklade grönsaker. Comfort food på koreanska!

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Picklade grönsaker: Blanda risvinäger, socker och salt tills sockret löses upp i en skål som även rymmer grönsakerna. Skala och strimla morot och rättika tunt. Skala och strimla rödlöken. Blanda ner grönsakerna i lagen. Låt stå 30 minuter.
  2. Sås: Skala och finhacka vitlöken och stek mjuk olja i en liten kastrull. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka ihop 10–15 minuter utan lock till en klibbig sås. Ställ åt sidan.
  3. Frityrsmet: Vispa ihop alla ingredienser till en slät smet.
  4. Kyckling: Blanda majsstärkelse, vitlökspulver, gochugaru och salt i en bunke.
  5. Skär varje kycklinglårfilé i 3 bitar. Vänd först kycklingen i majsstärkelsen och sedan i frityrsmeten så de täcks runtom. Vänd sedan en gång till i majsstärkelsen. 
  6. Värm oljan till 180°C i en stor kastrull.
  7. Fritera kycklingen i omgångar ca 10 minuter eller tills kycklingen är genomstekt och krispig. Lägg på galler eller hushållspapper och låt rinna av. Om du vill ha kycklingen extra krispig friterar du den en gång till.
  8. Till servering: Lägg kycklingen i en bunke och blanda med såsen så kycklingen täcks runt om, strö över sesamfrön och jordnötter.
  9. Servera genast med kokt ris och de picklade grönsakerna.

För alla

Kontrollera noga innehållet i gochujangpastan.
Fri från laktos, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfri mjölmix.

Tips

Förbered kycklingen i förskott! Fritera kycklingen i förväg och värm den sedan i 200 °C varmluft 7–10 minuter. Blanda den därefter med sås, sesamfrön och jordnötter.
Byt 2 tsk gochugaru mot 1 tsk chiliflakes och 1 tsk paprikapulver (för 4 port).

Ingredienser

Portioner: 4
Snabbpicklade grönsaker
  • 1 dl risvinäger
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 morot
  • 10 cm rättika
  • 1/2 rödlök
Sås
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 msk neutral olja
  • 1 1/2 dl japansk soja
  • 2 - 4 msk gochujang (eller 2 msk sriracha och 1 msk misopaste, för 4 port)
  • 1/2 dl honung
  • 2 msk risvinäger
  • 1 dl farinsocker
  • 3 msk ketchup
Frityrsmet
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl majsstärkelse
  • 1 1/2 tsk bakpulver
  • 3 dl iskallt vatten
Kyckling
  • 2 1/2 dl majsstärkelse
  • 2 1/2 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk gochugaru, koreansk chili (eller se tips)
  • 1 tsk salt
  • 600 g kycklinglårfilé
  • ca 1 1/2 l neutral olja (till fritering)
Till servering
  • 2 msk rostade sesamfrön
  • 1 dl hackade rostade jordnötter
  • kokt ris (gärna jasminris)