Kalasenkelt! Smörgåstårta är perfekt bjudmat för många och uppskattad av de flesta. Här bjuder vi på 11 goda smörgåstårtor − alltifrån en grönskön veggotårta till smögåstårta à la club sandwich.
Tips: alla våra recept på
smörgåstårta
11 goda smörgåstårtor
Mathistoriker Richard Tellström har följt smörgåstårtan bakåt i tiden. Föregångaren är 30-talets trendiga cocktailtårta, en tårta i lager som bjöds på dåtidens hippa cocktailpartyn. Med åren tillkom fler lager. När ransoneringen av mejeriprodukter släpptes efter andra världskriget fick smörgåstårtan sin mer gräddiga profil. På 60-talet började många arbetarhem sin medelklassresa; till exempel tog allt fler studenten. På mottagningen var smörgåstårtan idealisk. Festlig men utan krav på silverbestick och vita dukar.
– Även på 70-talet, med sina normupplösande ideal, föredrog många smörgåstårta framför en mer formell bjudning, säger Richard Tellström.
Förvara smart
Smörgåstårta vinner nästan alltid på att göras några timmar före den ska serveras. Sätt tandpetare i smörgåstårtan innan du täcker den med plastfolie så håller den stilen. Lägg på garnityret strax före servering.