Kalasenkelt! Smörgåstårta är perfekt bjudmat för många och uppskattad av de flesta. Här bjuder vi på 11 goda smörgåstårtor − alltifrån en grönskön veggotårta till smögåstårta à la club sandwich.
Tips: alla våra recept på smörgåstårta
11 goda smörgåstårtor
Varva en härlig smörgåstårta med klassiska smaker av varmrökt lax, räkor, ägg, pepparrot och dill. Smörgåstårtan kan med fördel läggas ihop dagen före den ska serveras. Sista piffen sätter du samma dag som tårtan ska ätas. Dekorera runt om med tunt skuren zucchini och toppa med bland annat hyvlad sparris, tärnat äpple och vackert rosa picklad röklök.
Smörgåstårta med varmrökt lax, räkor och pepparrotDet är enkelt att göra en god och fin smörgåstårta när du tar tunnbröd till hjälp. Räkor och färskost blandas till en fräsch röra som läggs mellan bröden. På toppen av smörgåstårtan läggs kokta ägg, mer räkor och färsk dill. Klart att servera!
Smörgåstårta på tunnbröd med räkorEn lyxig smörgåstårta med räkor och lax är den perfekta kalasmaten för alla typer av firanden, det är enkelt och festligt när du vill laga mat till många. Lägg gärna lite tid på att garnera din smörgåstårta med krispigt grönt och polkabetor. Med sina tre smakfulla fyllningar av räkor, lax, och avokado så kan det här vara den godaste smörgåstårtan.
Smörgåstårta med räkor och laxEtt enkelt recept på oemotståndlig smörgåstårta med ansjovis och räkor. Du gör smörgåstårtan av bland annat landgångsbröd, böcklingpastej, crème fraiche, räkor, ansjovisfilé, ägg, dill, stenbitsrom och ärtskott. Perfekt att servera till fest!
Smörgåstårta med ansjovis och räkorEtt fantastiskt recept på somrig, rund smörgåstårta. Du gör tårtan av bland annat kavring, gelatinblad, rödlök, matjessill, kvarg, crème fraiche, rädisor och löjrom. Perfekt att servera till midsommar eller i sommar.
Rund med sälta, smörgåstårtaHär är en läcker lakto-ovo vegetarisk smörgåstårta med mycket grönt! Varva den fräscha smörgåstårtan med krispig spetskål, avokado, ägg och pepparrot mellan bröden. Toppa med vackert grönt som tunt skuren fänkål, tärnat äpple och vackert rosa picklad rödlök.
VegosmörgåstårtaSmörgåstårta i all ära, men smörgåsbakelser är ändå snäppet vassare! Åtminstone de här, fyllda med räkor och lax och garnerade med rädisor, ärtskott och gurka. Och lite mer räkor!
Smörgåsbakelse med lax, räkor och gröntOlika smakrika recept på klassiska fyllningar till smörgåstårta. Välj din favoritfyllning bland kyckling, renstek, leverpastej, oliver, skinka och ananas. Smörgåstårta passar perfekt till kalas eller fest!
Klassiska fyllningar till smörgåstårtorTjusig smörgåstårta med kallrökt lax och kvarg. Godast samma dag och enklast att skära upp med en riktigt vass kniv som spolas i varmvatten. Den lena ärtkrämen kan även göras med motsvarande mängd avokado.
Laxtårta med ärtkrämEtt enkelt recept på oemotståndlig smörgåstårta med ansjovis och räkor. Du gör smörgåstårtan av bland annat landgångsbröd, böcklingpastej, crème fraiche, räkor, ansjovisfilé, ägg, dill, stenbitsrom och ärtskott. Perfekt att servera till fest!
Smörgåstårta med ansjovis och räkorVarm smörgåstårta är en kul och god variant av smörgåstårta. Gör en stuvning av bacon, purjolök och champinjoner och bred på bröden. Gratinera snabbt i ugnen och din varma smörgåstårta är klar att servera.
Varm smörgåstårtaMathistoriker Richard Tellström har följt smörgåstårtan bakåt i tiden. Föregångaren är 30-talets trendiga cocktailtårta, en tårta i lager som bjöds på dåtidens hippa cocktailpartyn. Med åren tillkom fler lager. När ransoneringen av mejeriprodukter släpptes efter andra världskriget fick smörgåstårtan sin mer gräddiga profil. På 60-talet började många arbetarhem sin medelklassresa; till exempel tog allt fler studenten. På mottagningen var smörgåstårtan idealisk. Festlig men utan krav på silverbestick och vita dukar.
– Även på 70-talet, med sina normupplösande ideal, föredrog många smörgåstårta framför en mer formell bjudning, säger Richard Tellström.
Förvara smart
Smörgåstårta vinner nästan alltid på att göras några timmar före den ska serveras. Sätt tandpetare i smörgåstårtan innan du täcker den med plastfolie så håller den stilen. Lägg på garnityret strax före servering.
Fin, folklig och en massa gott i lager på lager. Vi dyker ner i svenskarnas favvotårta.
Här tipsar vii om mat och presenter som passar till dopfikat eller namngivningsceremonin.
Ta ditt favoritbröd, toppa med dina bästa tillbehör och låt det bli kvällens middag. Inspireras av våra smarriga recept nedan!
En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?
I november firar vi tolv matdagar. Bland annat kladdkakan, wienerbrödet och ostkakan.
Med bröd, matfett och pålägg kan en macka varieras i all oändlighet. Här tipsar vi om våra receptfavoriter på goda frukostmackor.
Fira kanelbullens dag med extra lyxiga bullar. Vad sägs om toscatopping, kolasås och jordnötter eller kanelbullscupcakes med frostingr?