Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Avancerad

Ägg Florentine- pocherat ägg med kallrökt lax och spenat

Vad sägs om en skiva toast med pocherade ägg, hollandaisesås, smörstekt tryffelspenat och kallrökt lax? Ett fint recept som varierar en populär klassiker – om den nu ska heta Ägg Benedict, Ägg Florentine eller Lax Benedict? Kärt barn har många namn!

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Hollandaisesås: Smält smöret i en kastrull och skilj det klara smöret från den vita bottensatsen. Spara det klara smöret.
  2. Koka upp vatten i en kastrull till ett vattenbad. Blanda äggulor, citronsaft och vatten i en bunke som passar ovanpå vattenkastrullen. Sätt bunken på vattenkastrullen (som ska koka sakta). Vispa äggblandningen krämig.
  3. Ta bunken från kastrullen och sätt den på en fuktig trasa (så att den står stilla när man vispar). Nu är det viktigt att äggkrämen och smöret har samma temperatur.
  4. Vispa ner smöret droppvis i äggkrämen tills den börjar tjockna. Vispa sedan ner resten av smöret i en tunn stråle. Smaksätt med salt och peppar. 
  5. Pocherat ägg: Koka upp vatten och ättika i en låg vid panna. Knäck äggen ett i taget i en kopp. Låt äggen försiktigt glida ner i vattnet och sjud dem ca 2 minuter. Ta upp äggen med hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
  6. Tillbehör: Rosta bröden i brödrost eller i en torr panna. Lägg upp på tallrikar.
  7. Tryffelspenat: Fräs spenaten hastigt i smör, smaka av med tryffelolja, salt och peppar. Lägg spenaten på bröden. 
  8. Lägg på laxskivor och ägg och ringla över hollandaisesåsen. Dra över ett ordentligt varv med svartpepparkvarnen. Servera genast.

För alla

Innehåller ägg.
Gör glutenfri: välj glutenfritt bröd.
Gör laktosfri: välj laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkproteinfritt matfett.

Ingredienser

Portioner: 4
Hollandaise
  • 150 g smör
  • 2 äggulor
  • 1/2 msk citronsaft
  • 1 msk vatten
  • salt och peppar
Pocherat ägg
  • 1 l vatten
  • 3 msk ättika (12%)
  • 4 ägg
Tillbehör
  • 4 toastbröd
  • 4 skivor kallrökt lax
Tryffelspenat
  • 200 g färsk spenat
  • 1 msk smör
  • 2 krm tryffelolja
  • 1/2 krm salt
  • 1/2 krm nymalen svartpeppar
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2533 kJ / 605 kCal

Klimatguide

0,7 - 1,4 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept