Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat
6
Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Ett härligt recept på gott danskt surdegsbröd. Du använder bland annat rågkross, rågsurdeg, solrosfrön, linfrön, torkade aprikoser, pumpakärnor och russin. Matigt och fantastiskt gott!

Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010

Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt

Ingredienser

1 bröd

Dag 1 Blötläggning

2 dl  kallt vatten
200 g  rågkross (200 g motsvarar 3 dl)
50 g  rågsurdeg (50 g motsvarar 1/2 dl)
60 g  solrosfrön (60 g motsvarar 1 dl)
16 g  hela linfrön (16 g motsvarar 2 msk)
5 g  salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)

Dag 2 Deg

130 g  torkade aprikoser (130 g motsvarar 2 dl)
1 dl  kallt vatten
160 g  vetemjöl (160 g motsvarar 2,7 dl)
40 g  rågsikt (40 g motsvarar 3/4 dl)
100 g  rågsurdeg (100 g motsvarar 1 dl)
10 g  jäst
5 g  salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
130 g  rostade pumpakärnor (130 g motsvarar 2 1/2 dl)
130 g  russin (130 g motsvarar 2 dl)
smör till formen
ev pumpakärnor att strö över

För alla

Fri från ägg men innehåller gluten.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett eller olja.
Gör mjölkproteinfri: byt smör mot mjölkfritt matfett eller olja.

Gör så här

Gör så här- texten är avsedd för 1 stort bröd eller 20 små bröd.

Tips

Det här blir ett stort bröd, vill man så kan man baka två mindre bröd som blir fina gåvor. Eller göra små bullar...

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat

Kommentarer

Jättegott och enkelt att göra. Hade inte linfrö hemma, så jag tog sesmfrö. Så tog jag vetesurdeg istället för råg och fullkornsvete i stället för rågsikt. Hällde i två enliters formar och det behövdes. En och en halvliters form hade blivit för liten.

Karin

2024-01-23

Det blev inte så som på bilden, brödet blev ganska platt. Undrar om det skall mera jäst eller mjöl till för att det ska bli mer matigt? Särskilt med tanke på alla goda ingredienser... Tacksam för svar!

Åse-gun christi

2019-03-09

Hej Åse-Gun! Trist att det ej blev som på bilden. Kanske kan det bero på formens storlek. Men degen höjer sig inte särskilt mycket. Hälsningar Michelle

Redaktionen

2019-03-12

Jättegott bröd! Lätt att göra.

Ingrid

2011-04-22

Testa liknande recept

Grov yoghurtlimpa
Betyg 3.3 av 5.
29 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Tyskt fullkornsbröd
Betyg 3.2 av 5.
19 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Frukostbröd med havre
Betyg 4 av 5.
135 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rågkakor
Betyg 3.3 av 5.
12 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Annerstaskolans yoghurtlimpa
Betyg 3.4 av 5.
46 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Lingonbröd med citronfärskost
Betyg 4.1 av 5.
21 personer har röstat
Över 60 min att tillaga