Danskt surdegsbröd med pumpakärnor och torkad frukt
Ett härligt recept på gott danskt surdegsbröd. Du använder bland annat rågkross, rågsurdeg, solrosfrön, linfrön, torkade aprikoser, pumpakärnor och russin. Matigt och fantastiskt gott!
Ett recept från:
Buffé nr 11, 2010
Ingredienser
1 bröd
Dag 1 Blötläggning
2 dl kallt vatten
200 g rågkross (200 g motsvarar 3 dl)
50 g rågsurdeg (50 g motsvarar 1/2 dl)
60 g solrosfrön (60 g motsvarar 1 dl)
16 g hela linfrön (16 g motsvarar 2 msk)
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
Dag 2 Deg
130 g torkade aprikoser (130 g motsvarar 2 dl)
1 dl kallt vatten
160 g vetemjöl (160 g motsvarar 2,7 dl)
40 g rågsikt (40 g motsvarar 3/4 dl)
100 g rågsurdeg (100 g motsvarar 1 dl)
10 g jäst
5 g salt (5 g motsvarar 3/4 tsk)
130 g rostade pumpakärnor (130 g motsvarar 2 1/2 dl)
130 g russin (130 g motsvarar 2 dl)
smör till formen
ev pumpakärnor att strö över
Gör så här
Gör så här- texten är avsedd för 1 stort bröd eller 20 små bröd.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Jättegott och enkelt att göra. Hade inte linfrö hemma, så jag tog sesmfrö. Så tog jag vetesurdeg istället för råg och fullkornsvete i stället för rågsikt. Hällde i två enliters formar och det behövdes. En och en halvliters form hade blivit för liten.
Karin
2024-01-23Det blev inte så som på bilden, brödet blev ganska platt. Undrar om det skall mera jäst eller mjöl till för att det ska bli mer matigt? Särskilt med tanke på alla goda ingredienser... Tacksam för svar!
Åse-gun christi
2019-03-09Hej Åse-Gun! Trist att det ej blev som på bilden. Kanske kan det bero på formens storlek. Men degen höjer sig inte särskilt mycket. Hälsningar Michelle
Redaktionen
2019-03-12Jättegott bröd! Lätt att göra.
Ingrid
2011-04-22