Tyskt fullkornsbröd
Det här receptet på tyskt fullkornsbröd är otroligt gott och innehåller massa godsaker. Rågkross, surdeg, linfrö, yoghurt och solroskärnor för att nämna några. Tar lite tid att baka men det är det definitivt värt för det blir ett sagolikt gott bröd!
Ett recept från:
Buffé nr 1, 1999
Ingredienser
4 bröd
Blötläggning
5 dl vatten
100 g rågkross (100 g motsvarar ca 1 ½ dl)
100 g rågflingor (100 g motsvarar ca 3 dl)
50 g hela linfrön (50 g motsvarar ca 3/4 dl)
Raskdeg
300 g surdeg
50 g jäst
125 g fint rågmjöl
Deg
5 dl naturell yoghurt (3 % fetthalt)
1 1/2 dl mörk sirap
1 msk salt
200 g fint rågmjöl (200 g motsvarar ca 4 dl)
400 g rågsikt (400 g motsvarar ca 7 dl)
200 g vetemjöl special (200 g motsvarar ca 4 dl)
250 g solroskärnor (250 g motsvarar ca 4 dl)
1/2 dl honung
Gör så här
Tips
Blöt händerna och tryck ner solroskärnor i massor djupt i degen. Så slipper du problemet med att de flesta solroskärnorna ligger vid sidan i stället för på brödet efter gräddningen.
Har du lagat receptet?
Kommentarer
Mycket gott bröd när det väl varklart ;)
Agneta
2018-10-02Jättegott bröd! Jag bakar ofta, detta var ett av de bästa recept jag provat. Det kräver dock en kraftig maskin, men särskilt avancerat var det inte, bara tidskrävande. Använde turkisk yoghurt, lite fetare men funkar lika bra.
Rose-marie
2006-04-25