Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Tyskt fullkornsbröd

Det här receptet på tyskt fullkornsbröd är otroligt gott och innehåller massa godsaker. Rågkross, surdeg, linfrö, yoghurt och solroskärnor för att nämna några. Tar lite tid att baka men det är det definitivt värt för det blir ett sagolikt gott bröd!

Detta är ett recept från Buffé nr 1, 1999
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 bröd portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dag 1: Värm vattnet till 85-90°C (inte varmare!). Lägg rågkross, rågflingor och linfrö i blöt i vattnet över natten.
  2. Dag 2: Gör en raskdeg genom att blanda ner surdeg, jäst och fint rågmjöl i de blötlagda kornen. Låt stå i 1 timme.
  3. Tillsätt yoghurt, sirap, salt, fint rågmjöl, rågsikt, vetemjöl special, solroskärnor och honung och arbeta degen kraftigt i hushållsassistent i minst 5 minuter. Det är tungt att arbeta degen för hand - den är väldigt lös. Låt degen jäsa i bunken i 1 timme.
  4. Degen ska fortfarande vara ganska kladdig när du sedan fördelar degen i 4 smorda formar (för 4 bröd) som rymmer ca 1 1/2 liter.
  5. Pensla ytan med vatten och garnera med solroskärnor. Jäs i formen i 1 timme.
  6. Sätt ugnen på 250°C.
  7. Sätt in bröden i den varma ugnen. Sänk till 175°C efter 5 minuter och baka klart brödet i ca 45 minuter.

Tips

Blöt händerna och tryck ner solroskärnor i massor djupt i degen. Så slipper du problemet med att de flesta solroskärnorna ligger vid sidan i stället för på brödet efter gräddningen.

Ingredienser

Portioner: 4 bröd
Blötläggning
  • 5 dl vatten
  • 100 g rågkross (100 g motsvarar ca 1 ½ dl)
  • 100 g rågflingor (100 g motsvarar ca 3 dl)
  • 50 g hela linfrön (50 g motsvarar ca 3/4 dl)
Raskdeg
  • 300 g surdeg
  • 50 g jäst
  • 125 g fint rågmjöl
Deg
  • 5 dl naturell yoghurt (3 % fetthalt)
  • 1 1/2 dl mörk sirap
  • 1 msk salt
  • 200 g fint rågmjöl (200 g motsvarar ca 4 dl)
  • 400 g rågsikt (400 g motsvarar ca 7 dl)
  • 200 g vetemjöl special (200 g motsvarar ca 4 dl)
  • 250 g solroskärnor (250 g motsvarar ca 4 dl)
  • 1/2 dl honung
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?