Smördegspaj med vaniljkräm och hallon

Skapa magi i köket med denna smördegspaj fylld med hallonsylt och silkeslen, hemgjord vaniljkräm toppad med vispad grädde och färska hallon. En ny favorit på dessertbordet och fikastunden!
Ett recept från:
Buffé nr 6, 2024

Ingredienser
6-8 portioner
1 vaniljstång
4 dl mjölk (3 %)
1 dl vispgrädde
1 1/2 dl strösocker
6 äggulor
1 krm salt
4 msk vetemjöl
1 förp kyld smördeg (à ca 280 g)
1 1/2 dl hallonsylt
smör till formen
Till servering
2 dl vispgrädde
125 g färska hallon
Gör så här
00:03:00
00:10:00
00:20:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Näringsvärdet är beräknat på per portion på 6 port med grädde och hallon till servering.
Energi2608 KJ / 623 kCal
Fett39 g
Salt0.5 g
Kolhydrater59 g
Protein9 g
Kommentarer
Hej ICA-köket. Använde ni en AI-assistent för att skriva svar på Maries fråga? Om man nu vill ta en färdig vaniljkräm istället för att laga en själv, varför ska man då tillsätta vetemjöl och ägg? Den köpta vaniljkrämen är ju redan klar. Kan ni förklara hur ni tänkte med det svaret?
Christian
2025-04-15Hej Christian! Det hade varit lugnare för oss alla om Tove varit en AI-assistent;) men så är inte fallet. Den färdiga vaniljkrämen kommer inte att klar värmen i ugnen utan behöver något som stabiliserar upp den. Där av Toves tips. Hälsningar Niclas
ICA-köket
2025-04-16Kan man "fuska" och använda köpt färdig vaniljsås och ha i mjölet och sen följa receptet med gräddning osv? Tänkte om man har ont om tid
Marie
2025-04-15Hej Marie! Det var en svår fråga. Om jag får gissa så tror jag att det skulle funka. Men jag skulle ha tillsatt 1-2 uppvispade ägg också för säkerhets skull. Så ta 7 dl vaniljsås och tillsätt mjöl och ägg så måste det ju funka. Lycka till. Vänliga hälsningar Tove
ICA-köket
2025-04-15Jättegod! Jag serverade grädden och hallonen för sig så kan var och en ta så mycket de vill ha och eventuella rester blir lättare att spara. Jag använde en nonstick pajform med löstagbar botten, då behövdes varken extra smör eller bakplåtspapper.
Kristina
2024-08-02